Cultură

Dan Tulpan, despre întâlnirea cu monștrii sacri ai cinematografiei pe platourile de filmare de la Buzău

Vara anului 1978 avea să aducă la Buzău o adevărată  galerie de vedete ale cinematografiei românești, în frunte cu Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Mihai Mereuță, Nicu Constantin, Gheorghe Coman, Petrică Gheorghiu sau Emil Hossu. Motivul? Pe stadionul Gloriei Buzău se filma o parte din acțiunea filmului „Totul pentru fotbal” în regia celebrului Andrei Blaier. Alături de actori de primă mână se afla și o vedetă din lumea fotbalului, Rică Răducanu, cel care interpreta chiar rolul portarului echipei de fotbal. Nu a fost însă singurul fotbalist celebru care avea să joace în film. În fața camerelor au evoluat și două vedete ale Gloriei Buzău, care în sezonul 1977-1978 aveau să contribuie decisiv la promovarea în premieră a echipei buzoiene în prima ligă: Dan Tulpan și Dumitru Ghizdeanu, alături de alți colegi de echipă, precum portarul Cristian, Cornel Negoescu, Vasile Ivana etc.

Fostul președinte al Gloriei Buzău, Dan Tulpan, a acceptat să vorbească pentru OPINIA despre amintirile pe care le poartă din acea vară specială în care a avut șansa de a evolua alături de unii dintre cei mai mari actori români din toate timpurile.

 

„Îmi amintesc cu drag de acea vară”

Pe scurt, filmul spune povestea unei echipe de fotbal dintr-un mic orășel de provincie, unde totul merge strună, în afara activităților sportive. Toți locuitorii trăiesc o mare dramă, pentru că echipa orașului este în pragul retrogradării. Câțiva suporteri fanatici sunt gata să facă „totul pentru fotbal”, chiar dacă asta înseamnă niște manevre nu tocmai oneste. Însă cei mai mulți cetățeni nu sunt de acord cu această atitudine lipsită de fair-play, ceea ce dă naștere unui “meci” tensionat, disputat însă în afara terenului.

Gazdele aruncă în joc artileria grea, încercând să-l atragă de partea lor pe arbitrul întâlnirii, un „grec” interpretat de Gheorghe Dinică. Jocul Gloriei, echipa urbei, contra celor de la AS Rulota, începe. În poartă la oaspeți e Rică Răducanu. Jean Constantin agită galeria, a adus și o mică trupă artistică, Papaiani – care, în viața de zi cu zi, a jucat ceva fotbal, schimbă pase cu Dobre (Emil Hossu). Gazdele sunt conduse cu 2-1, revin, dar, finalmente, pierd partida Și retrogradează în C. Lumea-i supărată, dar ideea care rămâne e că toate mașinațiunile sunt dejucate de bunul simț al opiniei pu­blice și asta e ceea ce contează.

„Îmi amintesc cu drag de acea vară. Filmările s-au făcut pe stadionul Gloria din Buzău, inclusiv la cabine. A fost Rică Răducanu cu toată trupa de mari actori… Am jucat Și eu în film. Eu, Ghizdeanu… S-a întâmplat prin 1978. Eram în vacanță și am fost solicitați să rămânem că se va filma un film despre fotbal Și, dacă suntem dispuși, să rămânem câteva zile în oraș. La vremea respectivă am primit chiar și niște bani. Nu ne așteptam noi la asta; noi am făcut-o din plăcere, eram tineri, eram în vacanță. Încă nu plecasem la FC Argeș”, declară astăzi Dan Tulpan.

„Rică era tare haios; punea saltele pe culoarul de la stadion”

Fostul mare fotbalist al Gloriei Buzău își amintește cu drag de întâlnirea cu marii actori Și de glumele lui Rică Răducanu.

„Îmi amintesc de Nicu Constantin, de Gheorghe Dinică… Erau niște coloși. Parcă stăteau la Hotel Pie­troa­sele… Veneau în fiecare di­mineață, filmau, noi făceam figurația cerută de regizor, plimbam balonul de la o poartă la alta. Mai țin minte că în pauzele de filmare venea Rică Răducanu, care era tare haios, și punea niște saltele de gimnastică pe culoarul de la intrare, pe unde intra echipa în stadion. Era foarte cald afară Și acolo, pe culoar era răcoare. Punea saltelele să se întindă actorii acolo în pauză.  Rică era în activitate fotbalistică. Era o adevărată vedetă. Dacă nu mă înșel, anul următor, după filmări, noi (n.r., Gloria Buzău) am bătut Steaua”, a mai declarat Tulpan.

Enervați de regizor

Fostul președinte al Gloriei Buzău, alături de ceilalți fotbaliști buzoieni care făceau figurație, erau permanent opriți din acțiunile de pe teren pentru ca regizorul să surprindă cadrele dorite, lucru care îi exaspera.

„Îmi amintesc că în fiecare dimineață la ora 10,00, eram la stadion. Era foarte cald. Mai țin minte că au fost aduși angajați de la Textila, i-au scos din producție și i-au adus să joace rolul oamenilor din galerie. Galeria era poziționată în film la tribuna a doua a stadionului, spre stradă. În film se vede că la acea dată nu erau încă făcute colțurile stadionului, tribuna I nu era supraetajată. Stadionul arăta altfel. Parcă era înainte de prima promovare în liga I. Regizorul Andrei Blaier era un tip simpatic. Totuși, noi, fotbaliștii ade­vărați care făceam figurație în film ne enervam teribil că ne oprea mereu din acțiuni ca să prindă cadrele pe care le dorea. Era caniculă, prin luna iulie… Noi nu am avut ocazia să stăm cu actorii după filmări la un șpriț sau la taclale. Ei se duceau la hotel, unii plecau la București și se întorceau a doua zi. A durat totul cam o săptămână. Lumea din Buzău nu cred că a conștientizat că se filma un film cu mari actori în oraș la noi. Cred că și-au dat seama când au văzut filmul”, a mai declarat Tulpan.

George Dinică a intrat cu adevărat în rolul arbitrului turmentat

La rândul său Rică Ră­ducanu a vorbit pentru Libertatea în urmă cu câțiva ani despre experiența pe care a trăit-o pe platourile de filmare de la „Totul pentru fotbal”. O parte din filmări au avut loc la Piatra Neamț.

„Tăticule, ce am mai tras-o cu nea Gigi Dinică la filmări. A fost caterincă. Nea Gigi juca rolul unui arbitru grec, pe care ăștia, reprezentanții clubului gazdă, trebuiau să-l îmbete înainte de a intra pe teren. Circ a fost, că nea Gigi chiar era beat. Consumase cu noi înainte de filmări Și îl luase binișor flama”, își amintește Rică Răducanu.

Momentul culminant al filmului din spatele scenei a fost atunci când comesenii au încercat să-l ia pe Dinică la filmări.

„A fost haos, nu glumă, tăticu. Când am vrut să-l luăm de la masă, a început scandalul. N-a vrut să plece și pace. Ne-a făcut în fel și chip, apoi a început să dea din picioare, parcă era pe bicicletă. Îl țineam culcat, dar el dădea din picioare. Mi-a tras vreo câteva în burtă de le simt și acum. Până la urmă, Gigi Dinică a intrat și în rolul de arbitru turmentat. Țin minte că s-au tras niște cadre pe o terasă. S-a descurcat, dar noi îl țineam bine să nu cadă. A fost un actor uriaș, nea Gigi. Și rapidist pursânge, a crescut în Piața Giulești”, a mai spus fostul mare portar.

Rică Răducanu își mai amintește și despre cum se tachina cu Jean Constantin.

„Am avut și eu câteva replici. Într-una, m-am contrat cu Jean Constantin, care era șeful galeriei. M-a făcut <blatist>, eu l-am trimis la muncă!. După meci însă, ne-am <împăcat> la o halbă de bere”, a mai spus portarul, care a făcut parte din lotul României la Cupa Mondială din 1970.

În august 1978 filmul „Totul pentru fotbal” intra la montaj. Pe 30 septembrie, cerberii din Comisia Cinematografiei l-au respins însă pe motiv că are prea multe poante, se bat prea multe apropouri. La mijlocul lui noiembrie, pelicula este, din nou, ciuntită. Finalmente, în aprilie 1979, primește OK-ul. De la premieră, filmul „Totul despre fotbal” a fost vizionat de 2.482.988 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a Centrului Național al Cinematografiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker