sâmbătă, 19 septembrie 2020

Cuptoare cu convecţie – ce trebuie să știi despre ele?

Tipurile de cuptoare cu convecție asigură prepararea unor produse de patiserie delicioase și aromate și este un asistent indispensabil al bucătăriei într-o cafenea, restaurant, supermarket, la o fabrică de panificație și acasă. Cuptoarele cu convecție sunt concepute pentru prepararea produselor de panificație și cofetărie. Acestea sunt utilizate în diferite unități de catering: în restaurante, cafenele, magazine alimentare, fast-food, brutării etc.

Avantajul principal al acestui echipament este că, datorită distribuției speciale a fluxurilor de aer cald din interiorul cuptorului, se asigură menținerea aceleiași temperaturi în toate părțile produsului care este pregătit. Acest lucru este apreciat de milioane de brutari, care știu că într-un cuptor convențional, o parte din aluat se poate rumeni, iar cealaltă parte rămâne crudă. Acest lucru nu se întâmplă într-un cuptor cu convecție.

Cuptoare cu convecție – Caracteristici

Cuptoarele cu convecție sunt concepute pentru coacerea produselor de panificație, iar cuptoarele combinate pentru prepararea produselor de panificație și gastronomice. Datorită circulației aerului fierbinte uscat în interiorul camerei de gătit, vaporii combi asigură o crustă crocantă pe produsele coapte și nu necesită multă grăsime. Cuptoarele cu convecție cu abur generează abur necesar pentru gătirea de înaltă calitate a meselor calde. Aceste două tipuri de echipamente diferă, de asemenea, ca preț: cuptoarele combinate sunt mult mai scumpe, față de cuptoarele cu convecție.

Parametrii tehnici ai cuptorului cu convecție

Pentru încălzirea aerului în cuptoarele cu convecție, se folosesc elemente de încălzire speciale, iar distribuția fluxurilor fierbinți în interiorul cuptorului, este asigurată de ventilatoare speciale. Pentru a regla temperatura și timpul de gătire, sunt utilizate butoanele dispozitivului, care pot fi manuale sau electronice.

Unele modele sunt echipate cu o funcție de injecție de apă pentru o crustă crocantă și strălucitoare atunci când se coace pâine. Cuptoarele pot fi electrice, precum și pe combustibili lichizi sau gazoși. Prin caracteristicile de proiectare, acestea sunt subdivizate în vatră, transportor, raft și rotativ. Convecția poate fi naturală, cauzată de neomogenitatea mediului și forțată.

Cuptoare cu convecție – Avantaje

Majoritatea cuptoarelor moderne cu convecție mențin temperaturi cuprinse între 50-300 de grade Celsius. Încălzirea eficientă și rapidă a cuptorului asigură economii de energie, gătirea cât mai curând posibil și păstrarea proprietăților utile ale alimentelor. Majoritatea modelelor cu aburi au funcția de reglare a umidității și temperaturii din interiorul cuptorului.

Operatorul poate programa diferite scheme de gătit, poate modifica durata încălzirii și memora modul de funcționare al cuptorului care îi place cel mai mult. Cuptorul cu convecție este conceput pentru coacerea pâinii, a rulourilor sau a plăcintelor și pentru prepararea mâncărurilor cu legume, pește și carne. Toate produsele finite au un gust deosebit. În cuptoarele combinate de dimensiuni mari pot fi instalate până la zece tăvi standard, ceea ce reduce semnificativ timpul de gătit în unitățile mari de catering. Atunci când alegi un cuptor cu convecție, trebuie să fii atent la setul de funcții disponibile.

 

 

loading...
error: Content is protected !!