sâmbătă, 24 octombrie 2020

Cum vor deputații social-democrați buzoieni Păle și Lazăr să transforme în abatere disciplinară conflictul de interese pentru aleșii locali

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat, marți, raport favorabil pentru inițiativa ­le­gislativă de modificare a Statutului aleșilor locali, stabilind că fapta acestora de a încălca le­gislația privind conflictul de interese va constitui abatere disciplinară și se va sancționa cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum șase luni. Proiectul mai prevede și că aleșii locali au un interes personal într-o anumită zonă doar dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorității publice din care fac parte, decizie care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obțin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociație sau fundație din care fac parte.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul Cătălin Rădulescu ,,Mitralieră” și semnată, inițial, de 12 parlamentari ai Partidului Social Democrat, printre care și buzoianul Dănuț Păle. Între timp, numărul susținătorilor acestei inițiative legislative a crescut, conform site-ului oficial al Camerei Deputaților, la 41 de parlamentari, printre ,,noii veniți” numărând-se și deputatul social-democrat de Buzău Sorin Lazăr.

,,Având în vedere că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, prevede, în art. 19 alin. (1), că fapta deputatului sau senatorului de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară, mutatis mutandis, considerăm că aceste dispoziții ar trebui preluate și în legea privind Statutul aleșilor locali. Atât deputații și senatori cât și aleșii locali sunt aleși de popor, exercitând un mandat de reprezentare. Astfel, se vor completa dispozițiile art. 57 alin. (1), prin introducerea în sfera faptelor ce constituie abateri disciplinare și a încălcării normelor în materia conflictului de interese. Sancțiunea propusă pentru o astfel de abatere disciplinară este diminuarea indemnizației de ședință cu 10% pentru ma­xim 6 luni, sancțiune ce va fi aplicată de către consiliu, prin hotărâre. De asemenea, în același sens, va fi modificat și art. 75 prin introducerea unui nou aliniat care să reglementeze că faptele aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și sancțiunea dispusă pentru săvârșirea acestor fapte. În ceea ce privește mo­dificarea art. 75 alin. (1) suntem de părere că reglemetările actuale sunt extrem de restrictive. Astfel, este posibil ca alesul local să nici nu participe la luarea unei decizii a autorității locale din care face parte, nefiind în atribuțiile sale parti­ciparea la luarea unei astfel de decizii, decizie ce ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru persoanele enumerate de lege. De asemenea, se poate ca participarea lui să nu influențeze în niciun fel luarea unei astfel de decizii. De exemplu, majoritatea care decide luarea deciziei poate să voteze contrar alesului local aflat în situația prevăzută de reglementările legale în discuție. Astfel, deși alesul local participă la luarea unei decizii, votul lui nu are ­re­levanță în stabilirea opiniei majoritare. Din aceste motive, considerăm că <interesul personal> poate fi reținut doar în situația în care votul alesului local în cauză este decisiv în luarea unei decizii a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru persoanele enumerate de lege”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

La lucrările de marți ale comisiei, deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleșii locali să fie sancționați cu încetarea mandatului: ,,E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate și pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului”, a spus Stelian Ion. În replică, președintele Comisiei Juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a precizat că în nicio altă lege, nici măcar la funcționarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese: ,,Nu scrie niciunde că pentru conflict de interese se încetează mandatul”, a spus Nicolicea. Propunerea USR a fost respinsă în comisie.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.

Vezi pe AICI textul propunerii legislative.

2 COMENTARII

  1. Cei doi derutați se joacă de-a parlamentarismul fără să știe ce este acela. Ar trebui mai întâi minim alfabetizați ca să înțeleagă măcar diferența semantică dintre „aliniat” și „alineat”. Săracii de ei, nici nu prea are cine să-i ajute, fiindcă șefii lor suferă de aceeași maladie cronică, numită aculturație.

  2. astia-s in parlament doar pt privilegiile lor nu pt a initia legi in folosul fraierilor care iau ales
    dupa ce au distrus companii ale primariei,prin tot felul de consilii si comitii parazitare …vai de capul nostriu

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!