vineri, 07 august 2020

Cum va face faţă Trans Bus cerinţelor buzoienilor după ce microbuzele maxi-taxi au dispărut de pe trasee

De la finele săptămânii trecute, Trans Bus a devenit operator unic de transport în comun în muncipiul Buzău, odată cu dispariţia microbuzelor de pe trasee. S-a pus punct, astfel, uneia dintre cele mai mari operaţiuni de piratare a unei societăţi comerciale cu capital integral al municipiului Buzău, operaţiune girată de oameni aflaţi la vârful fostei administraţii, unii dintre ei cu interese economice exact în această zonă.

Însuşi primarul Constantin Toma a afirmat public că nu exclude posibilitatea ca aducerea Trans Bus într-o situaţie apropiată de faliment în paralel cu creşterea prosperităţii firmelor de maxi taxi care au avut licenţe de operare în municipiu – prin nerespectarea flagrantă de către acestea a regulilor impuse în contractele de concesiune a traseelor – să fi fost încurajată de vechea administraţie: “A fost o activitate de piraterie permanentă, timp de ani de zile, mai mult sau mai puţin voită, pentru că din 2006 nu s-a mai investit niciun leu la Trans Bus, erau doar 30 de autobuze care se învechiseră şi care ne ridică şi acum probleme. În acest moment avem 95 de autobuze şi ne vor mai veni circa 20 de autobuze electrice, sper în partea a doua a anului viitor, jumătate cu bani de la guvern, jumătate cu bani de la Uniunea Europeană. Suntem avansaţi cu proiectele care se fac pentru obţinerea acestor bani, suntem la zi şi sperăm să nu fie nicio întârziere”, spunea, în urmă cu o săptămână, Constantin Toma.

Acesta a mai precizat că o parte dintre operatorii privaţi au pierdut procesele cu Primăria, prin care contestau decizia municipalităţii de a li se rezilia contractele. Mai mult, primarul spune că prezenţa pe trasee a microbuzelor nu este conformă cu directivele europene, a căror nerespectare ar pune în pericol, printre altele, accesarea de fonduri comunitare: „Parte dintre ei (operatorii de maxi-taxi, n.r.) le-au pierdut, parte le vor pierde, pentru că, până la urmă dreptatea se face, mai încet uneori, cum este cu Poliţia Locală; legea se încalcă foarte repede iar adevărul iese la iveală până la urmă, dar mai încet. Aşa este şi aici, pentru că Buzăul trebuie să ajungă la o normalitate, căci nu poţi controla 27 de firme ca pe una singură, Trans Bus, să faci un transport de calitate, cu confort, siguranţă şi aşa mai departe. Transportatorii au făcut o mulţime de hârtii, cu ameninţări, inclusiv pe adresa personală, că vom plăti 100 de milioane (lei vechi, n.r.), 10.000 lei zilnic, pentru fiecare maxi-taxi care circulă în oraş. Ei încalcă legea, ştim treaba aceasta, şi-au prelungit contractele până în 2021, unii au chiar până în 2023, încălcând permanent legea. Nu au respectat nimic din contractele lor, din ceea ce s-au angajat iniţial, nu au respectat absolut nimic din caietele de sarcini care fac parte din contract (…) Vom avea numai Trans Bus în Buzău, aşa cum este normal şi cum prevede şi legislaţia: un singur operator pe traseu. Nu putem accesa fonduri europene altfel”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Plan de transport nou

În condiţiile în care Trans Bus a devenit operator unic de transport în comun pe raza municipiului Buzău, societatea a fost obligată să se adapteze noilor cerinţe. Astfel, începând de vinerea trecută, Trans Bus a început să aplice noul plan de transport aprobat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău-Mărăcineni”. Conform conducerii societăţii, acest program va rezolva în mare parte nevoia de mobilitate a cetăţenilor din municipiu şi va suplini dispariţia operatorilor privaţi de maxi-taxi. „Avem capacitatea să preluăm sută la sută fluxul de călători, dar în perioada ce urmează, de două-trei săp – tămâni, cu siguranţă vom avea sesizări de la cetăţeni legate de orele de intrare la serviciu pentru care unii dintre ei foloseau maxi-taxi, care mergeau special la acea oră să-i transporte. După două-trei săptămâni în care vom culege sesizări, cu siguranţă le vom analiza sută la sută şi, în maxim o lună, ne vom face o imagine a ceea ce înseamnă nevoia de deplasare, la ce ore, unde şi ce linii… Şi atunci vom armoniza programul de transport, astfel încât să asigurăm aproape sută la sută nevoia de deplasare a cetăţenilor din municipiul Buzău”, spune directorul Trans Bus, Gică Toader.

Tot începând de vineri au intrat în circulaţie 15 dintre autobuzele marca Mercedes Citaro, din ultimul lot achiziţionat de Trans Bus. „Aceste autobuze merg pe liniile principale din oraş, nu vor ieşi în afara municipiului Buzău. Programul de transport a fost structurat pe ore de vârf, adică ore cu flux mare de călători, 5,30-8,30, în care vom avea frecvenţă de 10 minute pe toate liniile, şi încă o perioadă de vârf, dintre orele 11,30-16,30, ţinând cont că vor începe şi elevii şcoala şi va fi ieşirea de la schimbul unu şi intrarea la schimbul doi. În afara orelor de vârf se păstrează frecvenţa pe care o avem acum pe liniile orăşeneşti, de 10-12-15 minute. Deci, capacităm orele de vârf ca să ducem oamenii dimineaţă la serviciu, la instituţii şi unde au ei nevoie, în afara orelor de vârf am păstrat frecvenţa actuală”, mai spune directorul Trans Bus, Gică Toader.

Începând de vineri, s-au modificat atât orarele de circulaţie pentru liniile 1,4,5,6,7,8 şi 10, cât şi programul de funcţionare al punctelor de vânzare a biletelor.

Noile orare de circulaţie a autobuzelor Trans Bus:

Noile orare de funcționare a tonetelor pentru vânzarea biletelor:

 

 

4 COMENTARII

  1. Este buna o astfel de societate de transport a primariei ! Cand mai face PSD-ul cate un „meeting spontan”…asigura transportul pe banilor prostilor de buzoieni, catre Bucuresti, a numarului de „manifestanti” comandati de la centru.Stiuuu…O sa zica Toma ca PSD-ul a platit masinile puse la dispozitie ! Il cred !

  2. in bucuresti biletul este mai ieftin ca la buzau, in bucuresti si traseele sin mult mai lungi….1 leu biletul si sa plateasca toata lumea, doar copii gratuit

  3. Dupa ce a eliminat microbuzele „pirat”, dl Toma afirma ca „VOM CULEGE informatii”, „VOM FACE analize”, „VOM ARMONIZA programul de transport” etc. Nu am nimic impotriva, mai ales ca nu prea calatoresc cu transportul public, dar intreb si eu asa, ca locuitor al urbei: domnule primar Toma, nu credeti ca toate astea trebuiau sa fie acum la timpul trecut? Daca dvs analizati si luati decizii DUPA ce ati eliminat microbuzele, incercand abia acum sa vedeti care vor fi rezultatele, consider ca e ceva in neregula in Palatul Comunal.
    Parerea mea!…

    • Părerea mea este că trebuie să și înțelegi ceea ce citești. Mai citește o dată, de două ori, de trei ori, până te lămurești cine a spus ceea ce citezi.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!