Educație

Cum va construi Liceul „Moisil” un atelier electric de inspirație norvegiană

12 unități de învățământ  buzoiene  se pregătesc pentru o școală diferită de cea tradițională. Am surprins o parte dintre cadrele didactice  implicate în proiect la o întâlnire cu formatorii, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale sosite la Buzău, la  Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Buzău, care a fost gazdă a evenimentului. Este vorba despre o activitate de deschidere a ultimului an de pregătire în proiectul „EDU Net­works” al Asociației „Valori în educație”, asociație care a înființat și prima  Academie de Leadership pentru directori de școli. La activitate au luat parte 40 de cadre didactice din 12 unități de învățământ din județul Buzău.

Despre importanța acestui proiect care aduce modificări la nivelul unităților de învățământ, directoarea Adriana Voicu, gazda evenimentului, a spus: „Este un proiect național care a început în urmă cu trei ani, un proiect care transformă școli. În cei trei ani s-au făcut tot felul de cursuri și pentru directori și pentru profesori și chiar și activități pentru copii, astfel încât să vedem școala altfel decât în mod tradițional, să-i vedem noi pe copii altfel și copiii să ne vadă pe noi altfel și să creăm niște legături, care să îi ajute pe ei să se dezvolte; proiectul acesta ne învață să gândim în afara sistemului puțin, pentru că întotdeauna un sistem te limitează cumva, dar am descoperit că și în cadrul limitelor acestora se fac lucruri extraordinare. Sunt astăzi la noi 12 unități de învățământ în cluster; sunt grădinițe din oraș, școli gimnaziale din mediul rural și noi, care suntem singurul liceu din județ în cadrul acestui proiect”.

Cadrele didactice au avut posibilitatea ca la reuniunea de la „Moisil” să vină în contact cu reprezentanți ai unor organizații care fac activități pe literație, digitalizare, pe pedagogie digitală, în diverse etape ale proiectului. Toate informațiile  obținute în cadrul unor astfel de întâlniri sunt transmise de cadrele didactice  în școala lor și le dezvoltă mai departe fiecare în funcție de nevoile pe care le are.

Cele mai vizibile rezultate ale proiectului la „Moisil”

Aflat în al treilea an de derulare, proiectul, alături de altele, a început să dea rezultate. Directoarea Adriana Voicu a surprins câteva din lucrurile care s-au petrecut în școală în acest timp. „Faptul că în fiecare an realizăm planul de școlarizare 100 la sută este un rezultat bun, asta înseamnă că cei din afara școlii au înțeles că găsesc aici ceea ce caută. În proporție de 90 la sută colegii de cancelarie au făcut cursuri gratuite, ceea ce  se reflectă în modul în care predau. Atmosfera din școală este una ca într-o familie. Copiii vin cu deschidere și spun ce probleme au, chiar și ce probleme au acasă. Atunci simți că astfel de proiecte și cursuri au o au o finalitate. Și rezultatele la Bacalaureat s-au îmbunătățit. Anul acesta am avut un procent mai mare de promovați decât în anii anteriori; au mai crescut și mediile generale pe clase; un aspect foarte important este și faptul că nu avem abandon. Copiii vin cu drag la școală”, a enumerat directoarea liceului. Și pentru că rezultatele bune sunt încurajatoare, atrag după ele și alte inițiative. Aflăm de la conducerea școlii că se va continua cu informatizarea școlii.

„Suntem mult mai bine decât în anii anteriori și datorită sponsorizărilor, dar și investițiilor pe care le-a făcut Primăria și din diverse alte proiecte colaterale. Mai avem doar câteva clase fără tablă interactivă. Avem trei laboratoare de informatică, avem imprimantă 3D; avem ca tehnologie  ce ne trebuie. Acum încercăm să facem un laborator, un atelier electric așa cum am văzut în Norvegia; dacă au ei, de ce să nu avem și noi? Îi suntem în derularea activităților cu sponsori și constructori și sperăm  să fie gata până la finele anului calendaristic”.

Este știut că Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” este implicat de ani buni în mai multe proiecte europene. Și anul acesta vor continua pe această direcție. „Mai avem proiecte Erasmus și suntem în al doilea an de acreditare; și anul acesta copiii vor pleca o pare în Spania și o parte în Cehia”, spune directoarea Adriana Voicu. Tot în liceul „Moisil” mai există și un proiect propriu, pe care conducerea dorește să-l reactiveze, acum, după pandemie. „O să revitalizăm proiectul nostru regional «Today a project, tomorrow the future», în care copiii trebuie să facă proiecțele pe care să le prezinte în limba engleză. Este un proiect, transdisciplinar, pentru că el cuprinde atât partea de specializare, cât și limba engleză. Vor participa grupe de câte trei copii cu profesorii ingineri și profesorii de limba engleză”, mai spune dircetoarea Adriana Voicu.

„Am învățat să măsurăm gradul de digitalizare în școală”

Directorul Adriana Voicu

Planurile la „Moisil” nu se fac de pe o zi pe alta. Pentru a se proiecta planuri de perspectivă s-a făcut mai întâi o radiografie a situației din școala buzoiană. Cum s-a reușit acest lucru, la modul profesionist, ne explică tot directoarea liceului. „Cursul pe care l-am făcut eu ca director, de leadership și management școlar, m-a ajutat să văd lucrurile în perspectivă și să nu fac planul pe o lună sau pe două luni, ci să mă gândesc ce facem cu copiii care intră acum clasa a IX-a, ce se întâmplă cu ei peste patru ani. Cumva să vedem toată perioada lor de dezvoltare. În afară de asta am învățat să lucrez în echipă, pentru că până la urmă o școală nu se duce în spate de unul singur, ci cu ajutorul colegilor din cancelarie.

Am învățat să măsurăm gradul de digitalizare în școală și să ne dăm seama ce mai avem nevoie. Sunt instrumentate de măsură dezvoltate la nivel național și aplicate de Uniunea Europeană, la care, în mod normal, nu ai acces; noi, prin acest proiect am avut acces.  Ni s-au dat chestionare. Am răspuns și noi și copiii și chiar și părinții. Apoi, pe baza rezultatelor, niște specialiști ne-au trimis un raport complet și așa ne-am dat seama de ce mai avem nevoie să dezvoltăm. Același lucru l-am  făcut și în ceea ce privește echipa și nevoile profesorilor și nevoile elevilor. Nu am aplicat numai noi la nivel de școală, așa cum ne pricepem, ci au fost niște instrumente. Astfel, am putut să mergem mai departe, să vedem ce facem bine, pentru că sunt lucruri care au reieșit pozitive, dar la care nu ne gândeam că sunt așa vizibile și lucruri pe care să le îmbunătățim. Tot datorită acestui proiect am dezvoltat starea de bine în școală, pentru că, în fiecare an, am făcut activități comune profesori – elevi-părinți și așa și părinții și copii au văzut că suntem o familie cu toții și ca în orice familie încercăm să ne creștem copiii frumos, să ne putem baza pe ei mai departe”, spune directoarea Liceului „Moisil”.

Cadrul didactic ne împărtășește secretul ingredientului care a făcut să apară rezultatele: „Cel mai important la proiectul acesta este că ne-a învățat să gândim în afara limitelor, astfel încât să le creăm copiilor toate condițiile să se dezvolte frumos și să gândească și ei diferit. Domeniile pe care le școlarizăm de câțiva ani încoace sunt producție media, care este cu intensiv engleză, electronică automatizări, tehnician operator telematică, cu intensiv engleză și pe domeniul electric, tehnician instalații electrice, electrotehnist. Anul acesta am făcut toate clasele pe care ni le-am propus ceea ce înseamnă că suntem căutați și am devenit doriți de copii din mediul urban nu numai de cei din mediul rural și este bine, pentru că nu se mai face diferența și nu se mai merge pe ideea preconcepută că un copil de la țară trebuie să meargă la tehnologic. Oricine poate să meargă oriunde are nevoie, oriunde crede că se dezvoltă frumos și unde i se oferă oportunități pentru că, într-adevăr, noi îi ajutăm pe copii să meargă în practică în străinătate; anul trecut au mers în Portugalia, cu un an în urmă în Spania. Important pentru copii este să vadă și altă lume. Vin schimbați în bine. Și își mai schimbă mentalitatea de a pleca în străinătate. La finalul practicii  au fost copii care au primit oferte și  puteau să se întoarcă în străinătate;  au spus însă că rămân aici acasă”, spune directorul Adriana Voicu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker