Politic

Cum se răsfrânge criza politică de la București asupra politicii locale

Fără îndoială, criza politică majoră de la București va avea efecte și în teritoriu. Nu doar asupra modului de răspuns al autorităților din județe la ­va­lul al patrulea al pandemiei de Coronavirus ori la valul de nemulțumiri ale populației legate de creșterea prețurilor și, mai nou, de facturile uriașe la energia electrică și termică, ci și asupra organizațiilor teritoriale ale formațiunilor politice, în special ale celor care încă fac parte din coaliția în curs de des­trămare.

USR-PLUS, cu un prefect în minus

O victimă sigură a vânzolelii de la București pare a fi prefectul USR-PLUS al Buzăului, Silviu Iordache, care are deja zilele numărate la Casa Albă. Fie că miniștrii din formațiunea sa politică vor părăsi guvernul, fie că vor fi demiși, cu siguranță pre­fecții și subprefecții aparținând USR-PLUS vor fi schimbați, probabil printr-o acțiune de blitzkrieg a guvernului PNL-UDMR de până la moțiunea de cenzură. Chiar și în condițiile succesului uneia dintre cele două moțiuni, și într-o ipoteză greu de crezut la această oră, a unui guvern PSD-USR/PLUS-AUR, este aproape imposibil ca în județul de baștină al liderului națio­nal al Partidului Social Democrat să fie numit prefect al unei alte formațiuni în afara PSD.

De altfel, foarte probabila demitere a prefectului Iordache va fi și singura pierdere vizibilă a organizației județene a USR-PLUS, atât timp cât oamenii din teritoriu ai lui Barna și Cioloș nu au apucat să se înfrupte din plăcinta posturilor de conducere de la stat. Cu excepția a patru amărâți de directori adjuncți de la școli din mediul rural, cărora conducerea liberală a Inspectoratului Școlar le-a făcut cadou posturi de director ,,plin”, fapt care a atras furia conducerii județene a partidului, care s-a ,,delimitat” de aceștia și le-a cerut demisiile din funcțiile în care tocmai fuseseră numiți cu delegație. Așa că aceștia stau cu bagajele pregătite să vadă câștigătorul războiului de la București pentru a se dumiri încotro să o apuce pentru a-și pre­zerva postul: către PNL sau către PSD.

Liberalii, față cu uraganul Bolojan

Organizația buzoiană a Partidului Național Libe­ral trece și ea prin câteva zile emoționante și cu emoții. În intervalul de timp care a mai rămas până la referendumul din 26 septembrie, este așteptat la Buzău, dar invitat de primarul social-democrat al municipiului, Constantin Toma, preșe­dintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea. Acesta vine să susțină ­re­ferendumul privind unirea Buzăului cu Ținteștiul, în totală contradicție cu cei doi șefi ai liberalilor buzoieni; numai că, în actualul context, este greu de crezut că pe cei doi îi va mai ține cureaua să facă vitejii precum ,,nu-l primim în sediu”, dat fiind că poziția liderului liberal bihorean devine din ce în ce mai solidă în partid, atât pentru că nu s-a poziționat în niciuna dintre taberele care se sfâșie înaintea Congresului PNL din 25 septembrie, dar și prin poziția critică pe care o are față de golăniile la care se pretează ambele grupări, atât în războiul dintre ele, cât și în cel cu partenerii de coaliție.

Totuși, în condițiile în care sunt șanse mari ca Partidul Național Liberal să piardă guvernarea din pricina aroganțelor lui Cîțu, ori să se debaraseze de acesta din funcția de premier pentru a salva ce se mai poate salva, este greu de crezut că actualul prim-ministru va mai putea câștiga alegerile interne. În aceste condiții, mai puțin șifonat din întreaga poveste va ieși liderul organizației municipale, senatorul Vlad Pufu, care s-a declarat parte a taberei Orban.

Oricum, trăgând linie peste perioada de guver­nare locală a formațiunii politice conduse de Ludovic Orban, putem spune că Buzăul s-a ales cu un giratoriu din plastic la Spătaru, cu trei facultăți de stat se­cond-hand, dedicate celor care nu au izbutit să devină studenți în sesiunea de admitere din vară sau celor care abia au izbutit să promoveze examenul de bacalaureat din toamnă. Și cu o autostradă a cărei construire avan­sează lunar… din amânare în amânare!

Articole similare