Economic

Cum se montează bolțarii finisați Traverstone Block fără ajutor specializat

Te pregătești de renovări sau de construit? Ai nevoie de bolțari pentru casa ta sau ți-ai luat deja și nu știi cum se monteaza boltarii traverstone? Stai fără griji, ești în locul în care trebuie! Citește în continuare acest articol și vezi cum se monteaza boltarii traverstone fără ajutor specializat.

Bolțarii Traverstone Block sunt bolțari finisați cu textură de Travertin. Aceștia au aspect de piatră naturală, sunt foarte rezistenți și ușor de montat. Designul unic al bolțarilor asigură un montaj cu 70% mai rapid și eficient decât metoda clasică. Acest produs se potrivește oricărui proiect oferindu-i o notă unică, eleganță și stil.

Iată cum se monteaza boltarii traverstone la tine acasă, fără ca tu să apelezi la specialiști. Sunt 9 pași pe care te rugăm să îi urmezi îndeaproape.

1. Etapele premergătoare

În funcție de proiectul tău ține cont de etapele premergătoare:

  • planificare;
  • proiectare;
  • obținerea autorizației pe baza certificatului de urbanism dacă este necesar;
  • plan de situație;
  • memoriu tehnic.

Realizarea fundației trebuie să o faci conform proiectului supus autorizației și să întrunească toate condițiile tehnice necesare conform legislației în vigoare și standardelor în construcție.

2. Recomandări privind realizarea fundațiilor pentru elementele de zidărie Traverstone Block

Ai grijă ca lățimea fundației să fie de minim 40 cm. Toarnă fundația astfel încât să ai o planeitate perfectă. Astfel se asigură un montaj optim pentru viitoarea construcție cu elementele de zidărie Traverstone Block. Pentru a centra și fixa armătura din fundație, ca să coincidă cu poziționarea elementelor de stâlp, trebuie să ții cont de distanțele dintre stâlpi. Aceste distanțe trebuie să fie multiplu de 20 cm. Dacă planeitatea fundației lasă de dorit, recomandăm turnarea unui șape de egalizare. Pentru a asigura planeitatea perfectă a primului rând de bolțari (următoarele rânduri se vor autoalinia), recomandăm fixarea lui cu ajutorul unui adeziv cu priză rapidă sau mortar și utilizând penele de plastic pentru nivelare.

3. Realizarea armăturii fundației și a stâlpilor

Executarea armăturii fundației se realizează după turnarea betonului de egalizare. Această armatură pentru fundație este confecționată din 4 bare de tipul OB37 cu diametru Ø12 mm și legate între ele cu etrieri de tipul OB37 cu diametru Ø8 mm și dimensiunea de 30×25 cm. Armătura pentru stâlpi se leagă de mustățile din armătura fundației care trebuie să fie la o înălțime de minim 90 cm. Această armătură este confecționată din 4 bare de tipul OB37 cu diametrul Ø12 mm, legate între ele cu etrieri de tipul OB37 diametru Ø6 mm și dimensiunea 15×15 cm.

4. Realizarea hidroizolației dintre fundație și bolțarii Traverstone Block

Pentru a elimina posibilitatea transmiteri eventualelor fisuri în zidărie și totodată împiedicarea infiltrațiilor de apă și apariția eflorescențelor, recomandăm utilizarea unei membrane hidroizolante lipite cu adeziv elastic. Poți folosi membrana hidroizolantă IDEAL DRY 80 dezvoltată de către compania STAR STONE.

5. Etapele montajului membranei hidroizolatoare

Verifică starea fundației și curăță suprafața. Cu ajutorul unei gletiere cu dinți de 2-4 mm aplică adeziv flexibil C2TE pe suprafețe cât mai mici pentru a preveni uscarea prematură a adezivului. Recomandăm evitarea aplicării membranei pe un strat de adeziv semi-întărit sau întărit! Se întinde membrana cu ajutorul gletierii asigurându-se eliminarea tuturor bulelor de aer și uniformizarea acesteia astfel încât să fie complet lipită de suport. Recomandăm verificarea planeității suprafeței cu ajutorul unei nivele cu bulă de aer (poloboc).

6. Verificare și poziționare

Poziționează câte un element de bolțar în armătura tuturor stâlpilor unui sector de construcție. Cu ajutorul sforii de zidărie aliniază toți bolțarii de stâlp. Marchează centrul acestora și axele zidăriei. Asigură-te că distanța dintre stâlpi respectă proiectul inițial și este multiplu de 20 cm pentru a evita tăierile nejustificate și alinierea perfectă a bolțarilor de interval de gard. Marchează pozițiile în care armătura de fier beton din zidărie va intra în bolțarul de gard. Ridică primul bolțar și realizează decupajele, în locul marcat anterior pentru armătura de fier beton, cu ajutorul unui polizor unghiular cu disc diamantat continuu (flex). Reintrodu bolțarul prin armătură și fixează-l cu adeziv cu ajutorul penelor de plastic de egalizare astfel încât să asiguri planeitatea verticală și orizontală a acestuia, menținând axele anterior trasate. Recomandăm verificarea planeității, verticală și orizontală, cu ajutorul unui nivele cu bulă de aer (poloboc).

7. Montajul bolțarilor de zidărie

Fixează rând pe rând elementele de zidărire cu adeziv cu ajutorul penelor de plastic de egalizare astfel încât să asiguri planeitatea verticală și orizontală a acestuia, menținând axele anterior trasate. Pentru a asigura o legătură cât mai rezistentă a zidăriei cu elementul de stâlp, recomandăm montarea primului element de zidărie a produsului Traverstone Block: elementul 20x20cm. Continuă montarea cu elementele de zidărie 40×20 astfel încât sa nu lași spații între acestea și asigură-te că sunt lipite de elementele de stâlp. În funcție de lungimea tronsonului de zidărie, pentru a asigura o suprafață armonioasă recomandăm montarea ultimul element de 20×20 cm. Continuă montarea primului rând de elemente de stâlp și zidărie până la terminarea sectorului propus, conform recomandărilor anterioare. Așază fierul beton Ø8-12 mm în locașurile special destinate și asigură-te că ciocurile fac legătura cu armătura din interiorul elementului de stâlp. Fixează intersecția dintre cele două elemente cu ajutorul unei bucăți de sârmă moi. După întărirea adezivului umple cu beton B200 sau B250 primul rând al întregului sector de zidărie până sub nivelul fierului beton. Continuă montarea următoarelor rânduri de elemente de stâlp și zidărie până la terminarea sectorului propus, conform recomandărilor anterioare. Umple rând pe rând fiecare tronson de zidărie cu beton astfel încât sa asiguri o legătură umedă între rânduri în așa fel încât să generezi o masă monobloc armată. Dacă legătura umedă dintre rânduri nu este posibilă asigură-te că aceasta este suplinită cu ajutorul unor elemente de fier beton aranjate vertical în betonul proaspăt, care să facă legătura dintre acestea. Pentru a asigura o suprafață armonioasă și o legătură cât mai rezistentă a zidăriei recomandăm montarea elementelor Traverstone Block intercalate tip cărămidă. Recomandăm îndepărtarea imediată, cu ajutorul unei perii și a unui jet de apă, a oricărei scurgeri de zeamă de ciment sau beton până la eliminarea acesteia.

8. Montarea aceesoriilor de gard

Pentru asigurarea longevități lucrării, protecției la intemperii, evitarea scurgerilor și obținerea efectului estetic final dorit, recomandăm folosirea accesoriilor de gard special destinate realizării acestui lucru. Începe montarea accesoriilor la stâlpi. Verifică starea stâlpului și curăță suprafața, apoi aplică adeziv flexibil alb de tip C2TE cu ajutorul unei gletiere cu dinți 2-4 mm. Îndepărtează surplusul de fier beton dacă este cazul cu ajutorul unui polizor unghiular cu disc diamantat continuu (flex). În funcție de configurația stabilită anterior montează capitelul aferent stâlpului, iar  după montează capacul aferent capitelului. Asigură centrarea, planeitatea, verticală și orizontală a acestora menținând axele trasate.

9. Montarea capacelor de interval

Curăță suprafața și verifică planeitatea intervalelor de zidărie. Aplică un strat de adeziv flexibil alb de tip C2TE pe zidărie și capac cu ajutorul unei gletiere cu dinți 2-4 mm. Montează și centrează capacele de interval pe zidărie astfel încât să asiguri o planeitate perfectă între stâlpi. Recomandăm montarea capacelor de interval cu distantiere de minim 5 mm pentru a asigura dilatarea/ contractarea pe timp de iarnă-vară și asigurarea etanșeității dintre elemente. Înainte de rostuire protejează capetele capacelor de interval cu ajutorul unor benzi de hârtie astfel încât să eviți pătarea și deteriorarea texturi suprafeței produsului. Cu ajutorul unei gletiere umple rosturile dintre elementele de interval cu kit de rosturi pentru exterior recomandat grosimii rostului. Recomandăm o adâncime de cel puțin 10 mm a kit-ului de rost și folosirea unei culori apropiate suprafeței rostuite.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker