marți, 22 septembrie 2020

Cum se folosesc de COVID-19 competitorii electorali, în județul Buzău

Emoții înainte de campania electorală pentru un primar buzoian, după ce asupra dosarului său de candidatură pentru un nou mandat au planat suspiciuni de fals. Sorin Munteanu, primarul comunei Poșta Câlnău, a fost la un pas să rateze cursa electorală, după ce s-ar fi infectat cu noul coro­navirus. Fiind în spital, internat la Spitalul Matei Balș, Sorin Munteanu a fost nevoit să dea explicații instanței de judecată prin intermediul rețelei video whatsapp, după ce contracandidați ai săi i-au contestat, pe 19 august, semnătura pe dosarul de candidatură pentru un nou mandat la funcția de primar al comunei Poșta Câlnău.

Într-o contestație depusă la Judecătoria Buzău de patru competitori electorali, se precizează că Sorin Munteanu nu avea cum să semneze fizic pe dosarul de candidatură înregistrat pe 18 august, fiind internat în spital încă din data de 7 august.

Procedându-se la apelarea telefonică video pe rețeaua whatsapp, Sorin Munteanu declară instanței că semnă­turile din dosarul de candidatură îi aparțin, că este internat din data de 10 august, și nu de pe 7 august, iar înscrisurile dosarului de candidatură le-a semnat înainte de a se interna, respectiv pe 6 august. Ulterior acesta a transmis instanței specimen de semnătură însă dat fiind că ședința de judecată era încheiată, instanța nu a mai luat în considerare înscrisurile.

Judecătorii au respins contestația și au admis candidatura lui Sorin Munteanu care mai dorește un mandat în fruntea administrație locale Poșta Câlnău.

Candidaturi definitive

Candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie au rămas definitive luni, după ce instanțele de judecată au anunțat hotărârile privind contestațiile depuse.

Miercuri se va trage la sorți ordinea candidaților pe buletinele de vot, iar vineri se dă startul campaniei electorale, care se va desfășura până la data de 26 septembrie, ora 7.00, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor.

Competiția electorală din România este pentru 41 de funcții de președinți de consilii județene, pentru peste 1.300 de poziții de consilieri județeni și 40.000 de consilieri locali, precum și pentru aproximativ 3.200 de funcții de primar.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat luna trecută lista centralizată a numărului de consilieri aferenți fiecărei unități administrativ-teritoriale din județul Buzău, pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne și de Instituția Prefectului, stabilită printr-un ordin al prefectului emis pe 13 iulie.

Numărul membrilor Consiliului Județean, respectiv al fiecărui consiliu local,  a fost stabilit în funcție de numărul locuitorilor județului, respectiv comunei, orașului sau municipiului respectiv, conform numărului de locuitori care au domiciliul în unitatea admi­nistrativ-teritorială respectivă, raportate de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie 2020.

Astfel, Consiliul Județean Buzău va avea 32 de membri în legislatura 2020-2024, cu unul mai puțin decât în ultimii patru ani. De menționat este că în 2016 președintele Consiliului Județean a fost ales indirect, prin votul consilierilor județeni. Începând din acest an, locuitorii județului vor alege din nou prin vot direct președintele Consiliului Județean, așa cum s-a întâmplat la alegerile locale din 2008 și 2012.

În ceea ce privește numărul de consilieri locali din unitățile administrativ-teritoriale din județ, aceștia vor fi în număr de 23 în municipiul Buzău, 19 la Râmnicu Sărat, 17 la Nehoiu și câte 15 în Pogoanele și Pătârlagele. Numărul aleșilor locali din comune variază între 9 și 15.

2 COMENTARII

  1. Emotii mari pentru toata primaria ca sunt toate neamurile angajate in primaria posta cilnau,imaginati-va citi ar fi plins impreuna cu ,,primarul care este”si care n-are nici o meserie.Cazul lui chirica de la iasi se regaseste in fiecare primarie din romania.

  2. Ca sorinel tare nevinovat e,are cam ce-a facut si el,un reclamagiu notoriu,s-au acum l-om crede nevinovat?

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!