vineri, 16 aprilie 2021

Cum scapi de cârtițe fără să le faci rău?

Cârtițele (denumite și talpide) sunt mamifere insectivore care sapă adevărate galerii în sol. Cu toate că sunt adorabile, acestea pot provoca pagube însemnate asupra grădinilor de legume și fructe și de asemenea asupra gazonului, deoarece vor săpa mușuroaie pe care oricât vei încerca să le acoperi, se vor forma din nou.

Deși multe persoane le consideră dezagreabile si opteaza pentru capcane cartite, cârtițele sunt folositoare, deoarece se hrânesc cu tot felul de insecte și râme, dar și cu dăunători cum ar fi coropoșnițe și cărăbuși, iar astfel anumite culturi din grădină sunt protejate. În cazul în care te confrunți cu problema cârtițelor și vrei să scapi de ele, trebuie să știi că sunt mamifere ocrotite de Legea 13/1993, așa că orice acțiune ai lua, trebuie să se refere la îndepărtarea lor într-un mod în care să nu fie lezate.

Cel mai simplu este sa previi apariția cărtițelor, ceea ce înseamnă ca în momentul în care amenajezi curtea, înainte de amplasarea gazonului, să pui o plasă specială anti-cârtițe și astfel scapi de problemă într-un mod simplu și fără să le faci vreun rău. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva metode prin care poți ține cârtițele, dar și alti dăunători la distanță, fără să îi rănești.

1.Aparat cu ultrasunete

Probabil ai auzit de o astfel de soluție, însă nu știai sigur daca va funcționa. Cârtițele sunt mamifere oarbe, cu un miros și auz bine dezvoltate, de aceea este bine să profiți de aceste puncte tari și să le transformi în slăbiciuni. Ultrasunetele produse de aceste dispozitive vor debusola cârtițele și le vor face să stea cât mai departe de locul unde sunt amplasate. În plus, vei scăpa și de alți dăunători, cum ar fi șobolanii și alte insecte nedorite

2. Pastile cu naftalină

Naftalina are un miros respingător chiar și pentru oameni, iar cârtițele am stabilit deja că au un simț al mirosului dezvoltat, așa că poate fi o soluție perfectă pentru a le ține la distanță. Este suficient să introduci pastile de naftalină în tunelurile săpate de cârtițe și vei observa că nu vor mai apărea.

3.Ulei de ricin

Acesta funcționează prin două modalități: prima dată, din cauza mirosului neplăcut, cârtițele vor sta la distanță. În plus, acesta omoară și insectele preferate de cârtițe, lăsându-le astfel fără sursa de hrană, prin urmare nu mai au motiv să se întoarcă.

 4. Unele specii de flori

Tot din datorită mirosului unor specii de flori, poți ține cârtițele la distanță și în același timp îți poți înfrumuseța grădina. Dacă vrei să plantezi flori care să țină dăunătorii la distanță, alege cu încredere lavandă, gălbenele, narcise, lalele pestrițe și așa mai departe, în principiu flori cu un parfum foarte puternic.

5. Cârpe cu motorină

O altă soluție eficientă pare să fie introducerea unor cârpe îmbibate în petrol direct în galeriile cârtițelor. Astfel, mirosul le va ține la distanță și nu vor mai dori să stea în curtea ta.

Acestea au fost doar câteva dintre soluțiile naturale și omenești pe care ți le propunem pentru a ține la distanță cârtițele și alți dăunători. Sperăm să te ajută și să o găsești pe cea potrivită pentru tine!

loading...