Actualitate

Cum a scăpat Strabag de sancțiunile împotriva oligarhului Deripaska

Haselsteiner, acționarul principal al companiei austriece de construcții Strabag a anunțat că reziliază un acord cu o companie deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska. De asemenea, austriecii anulează plățile de dividende către compania lui Deripaska, după ce a încercat de mai multe ori, fără succes, să răscumpere pachetul de acțiuni al oligarhului, informează G4Media. De asemenea, compania și-a încetat toate activitățile în Rusia, după ce oligarhul apropiat de liderul rus Vladimir Putin a intrat pe lista sancțiunilor occidentale.

Grupul de construcții Strabag are trei acționari principali: fundația privată Haselsteiner (cu o cotă de 28,3%), Rasperia Trading Limited, societate înregistrată în Cipru și controlată de oligarhul rus Deripaska (cu 27,8%), compania de asigurări UNIQA (15,3%) și grupul financiar Raiffeisen (14,2%). Doar 14,4% din capitalul social este „free float”, adică acțiuni care se tranzacționează liber la bursă.

Oleg Deripaska

Holdingul Rasperia, deținut de industriașul rus Oleg Deripaska, a intrat în aprilie 2007 în acționariatul Strabag, când a preluat o participație în capitalul social al companiei, iar acţionarii Strabag SE au vândut un număr mic de acţiuni din portofoliul lor către Rasperia. Un acord încheiat atunci între acționari prevedea, pe lângă numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, și coordonarea rezultatelor votului în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA).

Uniunea Europeană a sancționat, vineri, peste 200 de persoane, printre care mai mulți oligarhi apropiați ai președintelui rus și șefi de presă pro-Kremlin, potrivit Agenției France Presse; este vorba despre 219 persoane și 18 entități adăugate pe lista publicată în Jurnalul Oficial al UE, care au interdicție de intrare în țările Uniunii Europene, iar activele lor sunt înghețate.

Această a cincea rundă de sancțiuni impune, de asemenea, măsuri economice, în special un embargo asupra cărbunelui rusesc începând din august și închiderea porturilor europene pentru navele care arborează pavilion rusesc. Achizițiile de cărbune ale UE se ridică la opt miliarde de euro pe an, o sumă mult mai mică decât achizițiile de gaze și petrol.

Decizia a fost luată după ce zeci de cadavre de civili au fost găsite la sfârșitul săptămânii trecute în Bucha, în apropiere de Kiev, după retragerea forțelor rusești. Imaginile au provocat o undă de șoc în întreaga lume și au dus la acuzații de „crime de război” împotriva Moscovei.

Oameni de afaceri apropiați lui Putin, precum Oleg Deripaska, Boris și Igor Rotenberg, fratele și fiul miliardarului Arkadi Rotenberg, și German Gref, șeful principalei bănci rusești Sberbank, au fost adăugați pe lista UE din cauza sprijinului lor pentru acțiuni „care amenință integritatea teritorială” a Ucrainei, a precizat UE.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker