Sănătate

Cum să vindeci rapid amigdalita

Amigdalita sau angina  reprezintă o inflamaţie  a gâtului localizată preponderent la nivelul amigdalelor. Amigdalele devin roşii şi îşi măresc volumul (angină eritematoasă) sau mai pot apărea puncte albe – aşa numita amigdalită pultacee (cu puroi). Semnele și simptomele amigdalitei sunt amigdalele inflamate, durerea în gât, dificultatea la înghițire, noduli limfatici dureroși la nivelul gâtului, vocea răgușită,cefalee, febră.

Care este tratamentul antibiotic?

Indiferent de natura infecției – bacteriană sau virală, câteva sfaturi de îngrijire la domiciliu te pot ajuta să te simți mai bine și să  recuperezi mai rapid.

Repaus la pat, hidratarea în abundență (pentru asigurarea unui gât hidratat și pentru a preveni deshidratarea provocată de febră), alimentație adecvată (sub formă de supe, piure pentru a preveni iritația din zona inflamată), gargare cu apă sărată (sarea având proprietăți antibacteriene), umidificarea aerului din încăpere.

Amigdalita cauzată de o infecție bacteriană este  de regulă tratată cu antibiotice. Administrarea corectă a antibioticelor, așa cum este recomandată de medicul dumneavoastră poate reduce șansele de a avea amigdalită recurentă sau cronică și alte complicații. Cel mai utilizat tratament antibiotic pentru amigdalită este cel pe baza de Penicilină. Alternativ, tratamentul se poate realiza și cu cefalosporine(cefazolina, ceftriaxon), dar sunt eficiente și macrolidele (claritromicina, azitromicina).

Durata tratamentului este de cel puțin 5 zile,însă dacă după 3 zile simptomele nu se ameliorează, antibioticul trebuie schimbat.

În mod ideal, administrarea antibioticelor în cazul tratamentului amigdalitei  ar fi recomandat de început doar după rezultatul culturii recoltate de la nivelul amigdalelor .

În afară de antibiotice, se poate utiliza și tratament bacteriostatic pe cale orală, parenterală și sub formă de gargare.

Reprezentantul clasic al agenților bacteriostatici este Biseptolul.

Este o asociere de trimetoprim și sulfametoxazol, ambele componente acționând sinergic și prezentând o inhibare a creșterii bacteriilor atât în vitro cât și în vivo. Este utilizat în diverse maladii  infecțioase cauzate inclusiv de stafilococi, chlamydia și unele ciuperci. De fapt, acestea sunt microorganismele care pot provoca amigdalita acută. Astfel Biseptol este un preparat des ulitilzat în tratamentul amigdalitei. Modalitatea de a cumpara Biseptol sau oricare alt bacteriostatic este destul de ușor de efectuat, întrucit aceste medicamente pot fi găsite aproape în orice farmacie.

!!! Important  este că Biseptol  poate fi utilizat în tratamentul  nu numai  al adulților, ci și copiilor începând cu vârsta de  2 ani. Doza uzuală a medicamentului este de 2-4 comprimate, de doua ori pe zi. Doza administrată va fi stabilită de către medic în funcție de starea generală a pacientului și severitatea bolii.

Gargară în amigdalită, cu ce putem face?

Cel mai frecvent afectate în cadrul anginei sunt amigdalele palatine, situate pe suprafața posterioară a gâtului. Poziția lor anatomică permite acțiune directă, astfel pentru a accelera recuperarea, medicul va prescrie cu siguranță o varietate de gargare. Tratamentul amigdalitei/ anginei

depinde de forma și severitatea bolii, dar, în orice caz, gargarele vor ameliora durerea în gât și vor ajută la dispariția mai rapidă a modificărilor  inflamatorii la nivelul amigdalelor.

Care soluții pot fi utilizate pentru gargare?

  • Clorhexidină;
  • Curasept;
  • AslaMed;
  • Tantum Verde.

De asemenea pot fi utilizate spray-uri pentru gât: Laridep, Faringospray, Decasept, Salinfitosept, Ialoclean etc.

Majoritatea au nu numai acțiune antiinflamatoare și antiseptică, dar și antalgică. Pot fi recomandate și pastile de supt – ele conțin de  obicei agenți antiseptici topici sau o combinație de un antiseptic și anestezic pentru ameliorarea durerii în gât (Septolete, Septosol, Trachisept, Proposept, Sintusin)

Cu o abordare atât de echilibrată, simptomele încep să scadă la aproximativ a 3-4 zi, iar după 7–10 zile persoana își revine la normal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker