CulturăEducație

Cum s-a umplut Biserica „Sf. Mina” de copii

Biserica „Sf. Mina” s-a umplut de copii din toate colțurile județului, din afara lui și chiar și de dincolo de Prut, din Republica Moldova.  Este vorba despre copiii care au întâmpinat Nașterea Domnului cu poezii și povestioare scrise de ei pe care le-au trimis pe adresa organizatorilor concursului „Nașterea Domnului – prilej de bucurie sfântă”, respectiv pe adresa  Bisericii „Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău.

Deși aflat doar la cea de-a doua ediție, acest concurs,  organizat de Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” și coordonat de  pr. Alexandru Pripon, a atras peste 150 de elevi de la școlile gimnaziale și liceele din Județul Buzău, dar și din Slobozia, Călărași, Craiova, Comănești și localități din Raionul Cahul, Republica Moldova. Nu au putut fi toți cei 150 prezenți, dar gândurile cu care au întâmpinat ei marea sărbătoare a creștinătății au ajuns între paginile unei cărți pe care au primit-o în dar. Cu toții au dovedit mult talent, unii dintre ei fiind remarcați în mod special de juriu. Nu știm însă dacă toți vor ajunge scriitori, dar literatura scrisă de copii pentru copii  sigur va naște generații de cititori și oameni buni, cu imaginație, creativi, cu drag de tradițiile străbune, care își vor aminti peste ani cu drag de „Crăciunul cel bun”.

Parteneri pentru acest eveniment cultural-literar-spiritual organizat de Parohia Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău au fost ca și la prima ediție  Liga Scriitorilor Filiala Buzău, Școala Gimnazială „George Emil Palade” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști.

Tot ca la ediția I s-a organizat și juriul  format din Tudor Cicu (membru Uniunea Scriitorilor), Roxana Mihaela Boboc (membru Uniunea Scriitorilor), Elena Căpățînă (președinte Filiala Buzău a Ligii Scriitorilor și membru UZPR). Ei  au apreciat lucrările elevilor participanți și au selectat cele mai frumoase texte, scrise în versuri sau proză, care au fost publicate într-un volum colectiv, cu titlul „Crăciunul cel bun”.

Elevii care au participat la festivitatea de premiere s-au bucurat de volumul „Crăciunul cel bun”, pe care preotul Alexandru Pripon l-a dăruit fiecărui participant din partea Parohiei „Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău.

S-au acordat și câteva premii speciale în memoria unor persoane dragi, plecate prea devreme dintre noi. Așa au fost înmânate copiilor merituoși:

  • Premiul „Marin Ifrim”, Premiul „Al. Oproescu” – acordat de  bibliotecar la filiala de carte religioasă a Bibliotecii Județene Buzău Lidia Dinu,
  • Premiul „Cdor. ing. Vasile Prăjescu”, acordat de soția acestuia, Mirela Prăjescu;
  • Premiul „Nistor Tănăsescu” , acordat de prof. Stelian Grigore,
  • Premiul „Lidia Marieta Frîncu”, acordat de Viorel Frîncu.

Au mai fost însă și premii acordate copiilor de reviste literare de ținută cu care Buzăul se mândrește la nivel național. Amintim aici:

  • Premiul revistei „Literadura” – acordat de scriitoarea Roxana Boboc,
  • Premiul revistei „Caietele de la Țintești”, acordat de prof. Stelian Grigore.

„Am acordat Premiul revistei <Literadura> și Premiul special al juriului unor fete talentate: Cojocaru Ioana, clasa a VI-a, elevă în București, respectiv Ilie Ioana, clasa a IX-a, elevă la Colegiul <Mihai Eminescu> din Buzau”, consemnează scriitoarea Roxana Boboc, evenimentul care a fost solicitant pentryu juriu având în vedere numărul foarte mare de lucrări și dorința de a încuraja pe fiecare copil în parte, pentru că unii dintre ei, cu puțină încurajare vor deveni cunoscuți în lumea literară.

  • Un premiu la fel de important este cel acordat de către scriitoarea Elena Căpățînă, respectiv Premiul Ligii Scriitorilor,
  • Premiul Special al Juriului și și Premiul președintelui Juriului, acordat de scriitorul Tudor Cicu, membru USR.

Bunul mers al lucrurilor a fost asigurat și cu sprijin din partea  profesoarei Alina Ane-Marie Pripon și al elevei-scriitor Victoria Maria Pripon (membru Liga Scriitorilor).

În Concursul de Creație Literară „Nașterea Domnului, prilej de bucurie sfântă” au fost înscrise pe lângă cele 153 de lucrări, în limba română, din țară, și din Republica Moldova, și alte aproximativ 100 de lucrări în engleză și germană, întrucât au existat și două concursuri paralele, care s-au adresat doar elevilor de gimnaziu: „Der heilige Tag”, elevii participanți având ca profesori coordonatori pe Alina Ane-Maria Pripon, profesor de limba germană la Școala Gimnazială „G. E. Palade” din Buzău și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, și pe  Roxana Mirică, profesor de limba germană la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău), respectiv „The Holy Day” , elevii participanți având-o ca profesor coordonator pe Camelia Timofte, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „G. E. Palade”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker