sâmbătă, 24 octombrie 2020

Cum s-au poziţionat social-democraţii buzoieni înaintea şedinţei decisive pentru soarta lui Liviu Dragnea

Publicarea scrisorii prin care se cere demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat a aruncat partidul în aer. Declaraţiile de susţinere din ambele tabere au curs în presă, dar negocierile s-au purtat dur în subteran. În PSD continuă lupta care, se pare, nu se va încheia însă odată cu şedinţa Comitetului Executiv de vineri.

Aşa cum au anunţat public prin intermediul scrisorii, opozanţii lui Dragnea vor să forţeze demisia acestuia în şedinţa de Comitetului Executiv programată vineri. Oficial, cei trei lideri PSD, Stănescu, Firea, Şuţuianu, îi cer lui Liviu Dragnea să se retragă din toate funcţiile de conducere pe care le deţine. Surse din interiorul PSD au declarat, pentru Hotnews.ro, că liderii care îl contestă pe Dragnea se aşteaptă ca acesta să refuze să renunţe la şefia partidului şi că va folosi toate metodele să împiedice acest demers.

Taberele din partid

Astfel că lideri ca Paul Stănescu, Mihai Tudose, Marian Neacşu şi Niculae Bădălău poartă negocieri intense cu oamenii din teritoriu, iar până în acest moment ar beneficia de sprijinul a 30 de lideri de organizaţii. Pentru a forţa demisia lui Dragnea este nevoie de o largă majoritate în Comitetul Exectiv, cel puţin 35 de fililale care să susţină demersul, întrucât Comitetul Executiv este format din 68 de membri cu drept de vot.

Lista lărgită a semnatarilor scrisorii anti-Dragnea cuprinde, pe lângă Paul Stănescu (Olt), Gabriela Firea (Bucureşti/Ilfov), Adrian Ţuţuianu (Dâmboviţa), Marian Neacşu (Ialomiţa) şi Ion Mocioalcă (Caraş-Severin), care şi-au asumat oficial semnarea documentului, şi semnăturile lui Şerban Valeca (Argeş), Nicolae Bădălău (Giurgiu), Ciprian Pandea (Călăraşi), Aladin Georgescu (Mehedinţi), Radu Moldovan (Bistriţa), Ion Rotaru (Brăila), Dumitru Buzatu (Vaslui), Marcel Ciolacu (Buzău), Felix Stroe (Constanţa), Horia Teodorescu (Tulcea), Călin Dobra (Timiş), Dan Tudorache (Sector 1), Rodica Nassar (Sector 2), Robert Negoiţă (Sector 3), Daniel Băluţă (Sector 4), Gabi Petre (organizaţia de tineret) Horia Nasra (Cluj), Marian Oprişan (Vrancea).

De cealalată parte, susţinătorii lui Dragnea sunt Maricel Popa (Iaşi), Ionel Arsene (Neamţ), Doina Fedorovici (Botoşani), Dragoş Benea (Bacău), Claudiu Manda (Dolj), Florin Cârciumaru (Gorj), Ioan Stan (Suceava), Constantin Rădulescu (Vâlcea), Marius Dunca (Braşov), Aurelia Fedorca (Satu Mare), Dan Nica (Galaţi), Ioan Dârzu (Alba), Mihai Fifor (Arad), Adrian Gâdea (Teleorman), Ioan Mang (Bihor), Daniel Florea (sector 5), Rovana Plumb (Organizaţia de Femei a PSD).

Reprezentanţii organizaţiilor indecise sunt Gabriel Zetea (Maramureş), Tiberiu Marc (Sălaj), Horia Grama (Covasna), Mircea Duşa (Harghita), Vasile Gliga (Mureş), Laurenţiu Nistor (Hunedoara), Gabriel Mutu (sector 6).

Mandate de la organizaţii    

Cum Liviu Dragnea a fost ales cu votul tuturor membriilor PSD, ca demersul opozanaţiilor să fie credibil s-a propus, potrivit surselor Hotnews.ro, ca fiecare organizatie judeţeană să ceară de la membrii săi un mandat de susţinere a celor 19 puncte din scrisoarea celor trei lideri PSD. De altfel, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, care s-a alăturat contestarilor lui Dragnea, a spus public că scrisoarea trebuie să fie analizată de toate organizaţiile partidului şi dezbă­tută în cadrul Comitetelor Executive Judeţene, astfel încât preşedinţii de organizaţii să participe la Comitetul Executiv Naţional cu un mandat clar din partea membrilor de partid. ,,În felul acesta vom păstra şi unitatea partidului şi guvernarea şi vom putea să privim cu încredere către alegerile de anul viitor”, a subliniat Neacşu.

Alternativa de conducere a PSD, pe care contestatarii lui Dragnea vor să o propună în şedinţa CEx, este ca Viorica Dăncilă să devină preşedintele interimar al PSD şi să conducă formaţiunea împreună cu o conducere colectivă reprezentată de Biroul politic ales la ultimul congres. Dăncilă împreună cu Biroul Politc ar urma să conducă partidul până la stabilirea alegerilor interne din PSD, la începutul anului viitor.

Presiune pe Dragnea şi în Parlament

Sursele citate susţin că adversarii lui Dragnea au luat în calcul şi varianta ca acesta să refuze să facă un pas în spate, iar situaţia să rămână neclară după şedinţa CEx de vineri. În acest caz, tabăra Stănescu-Bădălău-Tudose ar pregăti, potrivit surselor Hotnews.ro, o scrisoare semnată de mai mulţi deputaţi şi senatori care să-i ceară lui Liviu Dragnea retragerea din funcţiile politice, în caz contrar acestia ameninţând cu demisiile din partid.

De altfel, vicepreşedintele PSD şi unul dintre semnatarii scrisorii, Adrian Şuţuianu, a declarat că PSD riscă să-şi piardă majoritatea parlamentară: ,,Eu cred că există riscul, dacă nu găsim o soluţie serioasă la problemele pe care PSD le are astăzi, ca unii dintre parlamentarii noştri să plece spre alte partide politice. Am avut recent un caz la Botoşani, sunt două-trei situaţii în care parlamentari din PSD – şi de la Botoşani, şi de la Ilfov – şi-au exprimat nemulţumirile şi riscul acesta există, ceea ce poate genera inclusiv o pierdere a majorităţii parlamentare cel puţin la Camera Depu­taţilor, într-o primă etapă. De aceea îi rog pe toţi parlamentarii PSD să aibă încredere în demersul nostru, să aibă răbdare să putem discuta toate lucrurile care ţin de partid în structurile noastre statutare, şi îi asigur că deciziile pe care le vom lua vor ţine cont de interesul României, şi de interesul PSD”, a declarat Şuţuianu.

Sursele Hotnews.ro susţin că, dacă şi după şedinţa Comitetului Executiv Dragnea va beneficia în continuare de sprijinul unor lideri de filiale, presiunea la nivel parlamenear va creşte, iar şansele pierderii majorităţii parlmentare şi posibilitatea ca PSD să piardă guvernarea printr-o moţiune de cenzură este mare, au explicat sursele citate.

Postarea de pe Facebook a preşedintelui organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, care şi-a exprimat sprijinul faţă de ideile şi propunerile din scrisoarea celor trei încă de miercuri la prânz, a fost urmată de mesaje de susţinere ale parlamentarilor buzoieni, precum şi din partea preşedintelui organizaţiei municipale buzoiene, primarul Constantin Toma.

Senatorul Lucian Romaşcanu a fost primul parlamentar social-democrat buzoian, după Marcel Ciolacu, care şi-a manifestat sprijinul faţă de gruparea care cere demisia lui Dragnea. Acesta a declarat, miercuri după-amiază, la deschiderea Târgului “Toamna Buzoiană”, că susţine poziţia exprimată de liderul PSD Buzău: „Firesc că susţinem poziţia liderului (Marcel Ciolacu, n.r.); noi am mai avut discuţii în perioada recentă despre evoluţiile din partid. Este omul care ne reprezintă la Bucureşti, este preşedintele organizaţiei, este în zona de decizie, este membru al Comitetului Executiv şi este firesc să fie cel mai bine informat dintre toţi membrii PSD Buzău, şi sunt convins că decizia pe care a luat-o este una perfect fundamentată. Nu am nicio idee ce se va întâmpla în CEx, nu sunt membru CEx; dintr-un punct de vedere al situaţiei din partid, într-un fel sau altul trebuie să se rezolve, şi repede. Sper ca cei care sunt destinatarii acestei scrisori să înţeleagă că demersul nu este unul personal sau ghidat cu forţe care nu au legătură cu naţia noastră – căci am tot auzit referenul acesta şi de multe ori nu este adevărat – şi să înţeleagă că este mai bine câteodată, pentru binele general, să faci un lucru care aparent ţi se pare nepotrivit sau nelalocul lui sau prematur. Deci eu cred că vineri va prima înţelepciunea conducerii şi vom porni într-o nouă etapă  a Partidului Social Democrat”, a spus Romaşcanu.
Fost ministru al Culturii în guvernul condus de Mihai Tudose, acesta a mai spus că a simţit pe propria piele lipsa de comunicare între preşedintele PSD şi oamenii din partid: „Tot ce pot să vă spun este din ce am auzit şi eu, pentru nu sunt în cercul de decizie al partidului. Pot avea şi un exemplu personal: eu am fost ministru al acestui partid, este probabil una dintre cele mai onorante funcţii pe care ţi le poate propune un partid politic atunci când eşti la putere şi eşti parte a acelui partid; am plecat din guvern – înţeleg orice mişcare politică, este firesc să se schimbe guvernele în funcţie de tot felul de factori – în 29 ianuarie şi nu am reuşit să vorbesc cu preşedintele partidului până undeva prin mai-iunie. Nu am înţeles de ce am plecat, mi-am arătat toată disponibilitatea de a preda următorului ministru tot ceea ce s-a făcut, nu am fost contactat niciodată deci probleme de dialog au existat, pe care le-am simţit la nivelul meu. Mai departe, pot să ştie cei care au lucrat personal cu domnul preşedinte; muţu­mesc pentru încrederea pe care a avut-o când m-a propus ministru, dar, repet, undeva ceva s-a fracturat. Eu sper că partidul va rămâne unit şi că vom fi în stare să propunem competenţele necesare pentru a merge mai departe mai bine decât am făcut-o până acum”, a spus senatorul social-democrat Lucian Romaşcanu.
El a completat declaraţiile respective cu o postare pe Facebook: ,,Câteva cuvinte despre situaţia din PSD: documentul apărut public azi (miercuri, n.r.) este asumat de lideri responsabili din PSD şi este departe de orice motivaţii obscure; scrisoarea reprezintă în opinia mea un document programatic esenţial pentru PSD în următoarea perioadă; organizaţia PSD Buzău condusă de Marcel Ciolacu a câştigat 77 de primării din 87, circa 65% la alegerile generale, trebuie să aibă un cuvânt greu de spus în dezbaterile din partid şi nu numai; de ce acum? Şi eu am acceptat greu că politica are o altă dinamică, dar este un fapt pe care l-am înţeles. Acum a venit momentul…”, a scris pe Facebook senatorul Lucian Romaşcanu.

 

Senatorul Liliana Sbîrnea şi-a exprtimat punctul de vedere pe Facebook: ,,Partidul Social Democrat traversează o perioadă de frământări interne din care îmi doresc să iasă mai puternic şi mai sigur în acţiunile sale. Din păcate, aceste frământări afectează imaginea partidului şi, în ciuda rezultatelor economice pozitive, au creat controverse la nivelul societăţii. Este datoria noastră de oameni politici responsabili să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică şi pentru a ne putea întoarce la priorităţile noastre ca ţară. Au fost păreri pro şi contra în ceea ce priveşte pasul în lateral pe care ar trebui să-l facă domnul Dragnea. Eu, aşa cum am demonstrat de-a lungul timpului, sunt un om de echipă şi, prin urmare, un pas firesc este să fiu alături de colegii mei buzoieni şi să susţin decizia acestora”.

 

La fel a procedat şi deputatul Ionela Dobrică, preşedinte al organizaţiei judeţene de Tineret: “În decembrie 2016 am jurat în faţa Parlamentului României şi a ţării să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor. Consider că în acest moment este datoria mea faţă de buzoieni şi faţă de partidul din care fac parte să mă alătur preşedintelui filialei PSD Buzău, domnul Marcel Ciolacu, în susţinerea colegilor mei care, prin scrisoarea adresată preşedintelui Partidului Social Democrat, doresc să revenim la o stare de normalitate, la o stare în care primează implementarea proiectelor, actul de guvernare coerent, interesul cetăţeanului, dialogul argumentat, consultarea publică reală. Sper că domnul preşedinte Liviu Dragnea va înţelege că România are acum nevoie de stabilitate şi predictibilitate pe toate planurile, iar retragerea domniei sale este unul din paşii necesari pentru a atinge această stare de fapt”.

 

,,În calitate de reprezentant al celor care prin vot m-au desemnat să fiu vocea lor în Parlamentul României şi în acelaşi timp ca membru responsabil al Partidului Social Democrat, sunt alături de iniţiatorii scrisorii adresate domnului Liviu Dragnea şi apreciez ca extrem de util textul care face un apel la raţiunea şi responsabilitatea liderului formaţiunii din care fac parte. Motivul care mă îndeamnă să fac acest lucru este reprezentat de încrederea pe care o am că guvernarea PSD este benefică pentru România, dar numai în contextul în care interesele ţării, aşa cum se regăsesc în programul de guvernare votat de milioane de români, sunt deasupra oricăror interese individuale”, a scris pe Facebook deputatul Sebastian Radu.

 

Nici deputatul Sorin Lazăr nu s-a lăsat mai prejos, postând pe Facebook următorul text: ,,Am plecat la drum împreună cu partenerii noştri din ALDE în decembrie 2016, după ce PSD a câştigat alegerile cu un scor zdrobitor, cu mult entuziasm! Am votat de atunci legi bune pentru oameni, am încercat fiecare să dăm tot ce e mai bun din noi, pentru ca românilor să le fie din ce în ce mai bine! Şi totuşi PSD scade în sondaje în timp ce cresc unii care n-au facut niciodată ­alt­ceva decât să-şi denigreze ţara încercând să o vândă pe doi lei, ura determină modul de a fi a din ce în ce mai multor români, partidul din care cu mândrie fac parte se află mai mereu în defensivă, lovit de sloganuri stupide şi profund nedrepte… Mie îmi este clar că ceva nu merge şi că trebuie luate nişte măsuri excepţionale în situaţii excepţionale! De aceea, susţin public poziţia exprimată de Preşedintele PSD Buzău, domnul Marcel Ciolacu, susţin iniţiativa colegilor care doresc o resetare a modului în care e condus cel mai puternic partid din România! Am convingerea că PSD işi va continua la guvernare misiunea încredinţată de români!!!!”.

 

Deputatul Dănuţ Păle s-a mulţumit să distribuie pe Facebook postarea colegului său Sorin Lazăr, precum şi ale altor susţinători ai scrisorii celor trei din alte judeţe. Totuşi, miercuri, aflat la deschiderea Târgului “Toamna Buzoiană”, acesta a fost destul de tranşant în declaraţii: „E clar că avem o problemă. Au crescut pensiile, au crescut salariile, s-au luat o mulţime de decizii bune, dar totuşi o bună parte din societate e nemulţumită de PSD. E nevoie de a se discuta despre DNA, despre legile justiţiei, dar nu aşa, prin decizii luate doar de câţiva. Liviu Dragnea a devenit prea autoritar, ia decizii de unul singur în partid”, a spus Păle, citat de buzoienii.ro.

 

Preşedintele organizaţiei municipale PSD, primarul Constantin Toma, a avut o reacţie încă de miercuri după-amiază: „Cu siguranţă, sunt de acord cu domnul Marcel Ciolacu. Am discutat cu el şi trebuie, într-adevăr, să se întâmple ceva în această ţară, căci altfel suferim cu toţii. Liviu Dragnea trebuie să facă măcar un pas înapoi”, a spus Toma care, ulterior, şi-a completat punctul de vedere cu o postare pe Facebook, intitulată “Fără Dragnea…”: “Nu cred că vreodată după 1990 a fost vreun om care să aibă atâţia oameni împotriva sa, inclusiv din propria echipă. Liviu Dragnea şi-a confiscat propriul partid şi, prin faptul că PSD-ul a câştigat alegerile, a confiscat şi ţara! Îi felicit pe Marcel Ciolacu şi pe ceilalţi colegi din conducere care au demarat acţiunea de schimbare a acestui lider ce nu-şi înţelege rostul! Şara şi fiecare român au nevoie de altceva!”, a scris Toma pe Facebook.

 

Ultimul care s-a decis să se exprime în legătură cu scandalul momentului a fost preşedintele executiv al PSD Buzău, preşedintele Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu, care a postat joi, în jurul orei 15,00, pe pagina sa oficială de Facebook, următorul text: ,,Dragi buzoieni, PSD Buzău demonstrează încă o dată că are o echipă puternică, formată din oameni ce au dovedit că au convingeri comune şi care au ştiut să se sprijine şi să se susţină şi în momentele cele mai frumoase, dar şi în cele mai tulburi. PSD nu îşi doreşte o Românie dezbinată şi ghidată de sentimente precum ura şi frustrarea, mai ales că suntem în Anul Centenar, când ar trebui să fim mai uniţi ca oricând. Atunci când partidul obţine o victorie foarte mare, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din 2016, fie ele locale sau parlamentare, meritul este al întregii echipe! Aceste rezultate au fost obţinute pentru că toţi am avut un cuvânt de spus, ne-am putut exprima părerile şi am contribuit la luarea deciziilor. Nu putem privi cu pasivitate cum, la nivel naţional, această strategie a PSD, ce a avut rezultate remarcabile, este abandonată. PSD Buzău, alături de domnul preşedinte Marcel Ciolacu, rămâne o echipă unită şi vă asigur că vom duce la bun sfârşit toate proiectele prin care vom asigura dezvoltarea durabilă a judeţului Buzău!”.

loading...
error: Content is protected !!