sâmbătă, 24 octombrie 2020

Cum s-au poziţionat liderii social-democraţi buzoieni în scandalul Tudose-Dragnea

Partidul Social Democrat a convocat şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) pentru luni, la sediul central al partidului, pentru a tranşa situaţia invită ca urmare a disputei dintre premierul Mihai Tudose şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Şedinţa este convocată la solicitarea mai multor lideri ai partidului, între care Gabriela Firea, Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu sau Claudiu Manda, care au susţinut că situaţia din partid trebuie rezolvată de urgenţă.

După informaţiile privind convocarea CExN, mulţi dintre miniştri au reacţionat prin mesaje pe Facebook. Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, spune că ,,ar fi bine“ ca în şedinţa Comitetului Executiv să aibă loc o discuţie serioasă despre cum poate fi democratizată puterea de decizie în partid şi că premierul are res­ponsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia, în timp ce deţinătorul portofoliului Turismului, Mircea Titus Dobre, afirmă că premierul trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului; de asemenea, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, susţine că responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale şi că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului.

La rândul său, liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, le-a transmis colegilor săi de partid că o nouă schimbare de guvern ar fi sinucidere politică pentru PSD, pentru că o demisie a premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Cabinet ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini.

Astfel că şedinţa de luni se anunţă a fi o rundă importantă în meciul de la vârful Partidului Social Democrat, dintre gruparea din jurul preşedintelui Liviu Dragnea şi cea a premierului Mihai Tudose. În acest sens, nu doar vârfurile partidului de la nivel central şi-au făcut cunoscute poziţiile faţă de una dintre cele două grupări, ci şi reprezentanţi ai social-democraţilor de la nivelul organizaţiilor judeţene.

Aşa cum era de aşteptat, organizaţia judeţeană Buzău, controlată de preşedintele acesteia, vicepremierul Marcel Ciolacu, s-a situat, prin vocea mai multor responsabili, de partea grupării premierului.

  • Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, numărul doi în organizaţia social-democrată buzoiană: „Avem o Guvernare bună şi un premier capabil să implementeze programul de guvernare votat de români! Guvernul Tudose are toată susţinerea mea! A demonstrat că poate asigura o guvernare eficientă, că echipa de guvernare are foarte multe rea­lizări, bazate şi pe o strânsă colaborare cu administraţia ­pu­blică locală. România are nevoie de o guvernare stabilă! Un guvern nu poate asigura creşterea economică şi dezvoltarea ţării dacă nu are continuitate în activitate! Să nu uităm că ne aflăm în Anul Centenarului şi este foarte important să demonstrăm că suntem uniţi şi vom duce la îndeplinire toate promisiunile făcute românilor”, a scris Neagu pe Facebook.
  • Un mesaj surprinzător prin duritatea faţă de tabăra lui Liviu Dragnea a postat primarul Constantin Toma, care conduce cea mai importantă organizaţie locală din judeţ, cea din municipiul Buzău: ,,Lăsaţi ţara să trăiască, conducători ai PSD-ului! Acum, în 2018, la 100 de ani de Românie întreagă, lăsaţi interesele meschine personale şi vedeţi ce este important pentru ţară! Lăsaţi Guvernul să lucreze, pentru că este pe calea cea bună, chiar dacă trebuie să ia măsuri care deranjează pe unii!  Românii s-au săturat de acest circ ieftin şi aşteaptă rezultate! Nu există niciun scenariu din străinătate care să ne ţină în permanenţă pe ultimul sau penultimul loc în Uniunea Europeană. Există doar conducători politici români fără viziune şi care nu pun interesul majorităţii românilor deasupra interesului personal. E timpul ca asta să se schimbe! Buzăul are nevoie de o guvernare stabilă şi nu de un spectacol ieftin la Bucureşti!”, a scris primarul Toma pe pagina sa oficială de Facebook.
  • Deputatul Sorin Lazăr a ţinut să îşi exprime, pe aceeaşi reţea de socializare, adeziunea la gruparea condusă de premierul Mihai Tudose: ,,Suntem oameni, gândim diferit şi nu ne manifestăm la fel. De altfel, din dezbatere şi chiar din contradicţie se naşte progresul. Dar ştim cu toţii că nimic nu se poate construi pe instabilitate. Nu poţi fi credibil dacă nu eşti predictibil, nu poţi concepe nimic pe termen lung dacă nu simţi solidaritatea celor cu care lucrezi sau te susţin. De aceea, ca deputat PSD, îmi exprim speranţa că ziua de luni va fi cea în care colegii noştri din CEX vor şti să arate această solidaritate actualei echipe guvernamentale, investită cu încre­dere de coaliţia de guvernare, echipa în care eu cred cu tărie în continuare!”.
  • La rândul său, fostul primar al municipiului Râmnicu Sărat, Viorel Holban, care este secretar executiv al organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, şi-a făcut publică poziţia pe pagina de Facebook ,,PSD Online Rm. Sărat”: ,,Se­cretarul Executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Buzău Viorel Holban face apel către domnul Preşedinte Dragnea şi către CEX-ul PSD să gândească la rece şi cu responsabilitate situaţia creată în partid în ultimile zile şi să găsească echilibru în rezolvarea situaţiei cât mai urgent, pentru că ţara are nevoie de o guvernare stabilă ca cea actuală, condusă de domnul Mihai Tudose şi de coaliţia PSD-ALDE!”.
  • De asemenea, şi primarul oraşului Nehoiu, Ionuţ Milea, s-a poziţionat alături de gruparea Tudose: ,,Chiar dacă este unul politic, Guvernul României are ca prioritate întreaga ţară, cu toţi cetăţenii ei. Restabilirea încrederii românilor în clasa politică nu trebuie să afecteze funcţionarea unui motor atât de important cum este Guvernul. Întregul aparat guvernamental este alcătuit din profesionişti, este condus de un profesionist, avem susţinerea concretă şi reală în ceea ce priveşte aprobarea şi finanţarea proiectelor locale şi ne dorim stabilitate, tocmai pentru a ne putea onora, la rândul nostru, promisiunile făcute cetăţenilor. Fără stabilitate, nu putem vorbi ­des­pre performanţă. Nu este momentul deciziilor pripite sau al jocurilor politice. PSD a dove­dit maturitate decizională de fiecare dată, cu siguranţă o va face şi acum. Iar Guvernul trebuie să funcţioneze în conti­nuare, fără probleme. Susţinem stabilitatea şi continuitatea lui, fiindcă este garanţia realizării proiectelor din administraţia publică locală”, a scris Milea pe Facebook.

loading...
error: Content is protected !!