Actualitate

Cum s-a scurtat lista inculpaților dintr-un dosar celebru al DIICOT Buzău

După mai bine de trei ani și jumătate de la trimiterea pe masa judecătorilor, unul dintre dosarele celebre și intens mediatizate în ultimii ani ale ­DIICOT Buzău va intra în această lună la judecare pe fond. Este vorba depre cauza în care afaceristul Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată în 2017 alături de un fost judecător de la Tribunalul Buzău, între timp decedat, patru polițiști – trei de la IPJ Buzău și unul de la IGPR – un expert tehnic judiciar și mai mulți apropiați ai săi pentru constituire de grup infracțional organizat.

Dosarul a fost trimis în instanță în 27 aprilie 2017, iar de atunci s-a plimbat între Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție. După numeroase contestații în camera preliminară și un „du-te vino” între Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul s-a cam subțiat, iar din 12 inculpați trimiși în judecată au rămas doar trei, potrivit portalului instanțelor: Dorin Marinescu, Carmen Marinescu și Mihai Sandu.

Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită, acestea erau acuzațiile cu care procurorii DIICOT Buzău au trimis în judecată 13 persoane, printre care controversatul om de afaceri Dorin Marinescu, zis Piticu’, un judecător de la Tribunalul Buzău, patru polițiști – trei de la IPJ Buzău și unul de la IGPR – și un expert  tehnic judiciar din cadrul Tribunalului Buzău, în dosarul în care primul a fost arestat preventiv la sfârșitul lui 2016. Dosarul s-a întors de mai multe ori la DIICOT pentru refacerea rechizitoriului, iar în luna noiembrie 2018, tot în camera preliminară, judecătorii au decis să excludă toate probele rezultate din înregistrările comunicațiilor și în mediu ambiental efectuate în baza mandatelor.

În noiembrie 2016, dosarul a produs teamă în rândul „greilor” Buzăului, prin arestarea afaceristului Dorin Marinescu „Piticu” și cercetarea fostului judecător sindic de la Tribunalul Buzău Mihail-Gabriel Stănescu. După cinci luni, rechizitoriul era trimis la Curtea de Apel Ploiești, iar după jumătate de an, judecătorii instanței au înapoiat dosarul la DIICOT după ce au admis excepția invocată de către Marinescu privind neregularitatea întocmirii rechizitoriului în ceea ce îl privește, cu referire la concordanța dintre expunerea activităților infracționale și încadrarea în drept a acestora. După un „du-te – vino” între Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-au judecat mai multe contestații ale inculpaților, dosarul s-a întors la instanța de fond, iar în luna noiembrie 2018 cauza a fost retrimisă la DIICOT pentru refacerea rechizitoriului, după ce din materialul probator au fost excluse interceptările și înregistrările comunicațiilor și în mediu ambiental efectuate în baza mandatelor emise de Tribunalul Buzău și Curtea de Apel Ploiești. În total, 44 de mandate de  interceptare au fost anulate de judecători, exact baza rechizitoriului cu care cei 13 inculpați au fost trimiși în judecată.

Potrivit DIICOT, Dorin Marinescu, zis Piticu’, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârșire, inițiere și constituirea unui grup infracțional organizat, împiedicarea sub orice formă a organelor competente, de control financiar, de a intra în condițiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale și vamale, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită. În același lot a mai fost trimis în judecată Carmen Marinescu, zis Bușcu, acuzat de 17 fapte, dar și angajați ai omului de afaceri, suspectați de numeroase infracțiuni economice și de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat. În același dosar, au mai fost trimiși în judecată Mihail Stănescu, la data faptelor judecător la Tribunalul Buzău, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, pentru săvâr­șirea a șase infracțiuni de luare de mită, decedat între timp, Vartan Roșioru, expertul tehnic și contabil judiciar în cadrul Biroului local de expertize tehnice și contabile de pe lângă Tribunalul Buzău, pentru fals intelectual și favorizarea făptuitorului. Alți patru polițiști au fost trimiși în judecată: Liviu Gavrilă, la data faptelor șef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, și Gheorghe Chiurciu, la data săvârșirii faptelor comisar șef în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Dănuț Draghia, din cadrul IPJ Buzău și Ionel Onel, de asemenea angajat al Poliției Județene Buzău.

Nici expertul tehnic și nici cei patru polițiști nu se mai regăsesc ca inculpați în dosar, potrivit portalului instanțelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker