Politic

Cum a murit din fașă proiectul de lege Avrămescu-Pufu

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, încadrarea în categoria infracțiunilor a incendierii oricărui tip de deşeu, substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor și eliminarea acestora în afara spaţiilor autorizate; aceste fapte vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani. În acest fel, se încheie, chiar înainte de a fi început bine, traseul propunerii legislative a celor doi parlamentari liberali de Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu și senatorul Vlad Pufu, dat fiind că Guvernul condus de viitorul președinte al PNL a preferat un proiect al ministrului UDMR al Mediului, Tánczos Barna, care, odată devenit ordonanță de urgență, are șanse mai mari să devină lege.

„Începând cu data publicării în Monitorul Oficial, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Mediului.

De asemenea, a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, potrivit sursei citate. „Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor”, au mai explicat reprezentanții Ministerului Mediului.

„Discuția despre incriminarea acestor fapte nu este nouă. Încă de la începutul mandatului am considerat că, pentru cei care se fac vinovați de astfel de fapte, nu este suficientă o amendă, iar aceștia trebuie să fie trași la răspundere penală. În acest sens, anul trecut am susținut cu bună credință o inițiativă parlamentară care viza același obiectiv. Din păcate, respectiva inițiativă are lacune grave de tehnică legislativă, nu poate fi aplicată în forma propusă, iar inițiatorii nu au demonstrat că ar avea o soluție în acest sens. Între timp, fenomenul arderilor de deșeuri se intensifică și autoritățile responsabile de aplicarea legii au nevoie de instrumente puternice pentru a putea combate acest fenomen. Începând de acum, unitățile de parchet din țară, Poliția și Garda Națională de Mediu au la dispoziție cadrul legal pentru a stopa mafia arderilor ilegale de deșeuri din România”, a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Având în vedere faptul că, în prezent, România se confruntă cu un fenomen extins al abandonărilor și incendierilor de deşeuri în aer liber, dar și a arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fiind practicat în gospodării şi spaţii publice, momente în care se eliberează în mediu cantități uriașe de substanțe nocive care pun în pericol sănătatea populației, conform datelor preliminare din studiile publicate atât în România, cât și în literatura internațională, este necesară adoptarea unor măsuri imediate pentru eliminarea acestor practici”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță.

De la începutul anului și până în prezent, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au avut peste 6.000 de intervenții la arderile de miriști, stuf, tufărișuri sau vegetație ierboasă uscată, de patru ori mai multe incendieri decât în aceeași perioadă a anului 2021. „Aceste practici afectează grav calitatea aerului si a solului. Prin incriminarea acestor fapte în categoria contravențiilor/infracțiunilor se vor pune bazele sancționării/pedepsirii drastice a făptuitorilor și asigurarea unui mediu înconjurător sănătos și curat pentru cetățeni, fapt recunoscut de Constituția României”, se arată în expunerea de motive.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker