ActualitateCultură

Cum întâmpină Biblioteca Județeană Ziua Mondială a Cărților Vechi

Pe 27 iulie, celebrăm Ziua Mondială a Cărților Vechi, cartea veche reprezentând unul dintre instrumentele esențiale în studiul mai multor domenii precum Religie, Literatură, Drept, Istorie, Geografie, Astronomie, Medicină, Matematică, Metalurgie, Agricultură sau Lingvistică.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale se găsesc articole referitoare la cărțile vechi, iar în baza de date a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, puteți vedea mai multe cărți vechi și manuscrise, clasate în tezaur și fond.

Cărți vechi, de patrimoniu se găsesc și la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău. 17 volume de carte, cel mai vechi fiind tipărit în anul 1548, au intrat recent în colecţia de patrimoniu a Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu” (BJVV) din Buzău. Este vorba despre scrieri româneşti şi străine cu regim special.

Cartea veche românească de patrimoniu, se arată pe agerpres.ro, este reprezentată la Biblioteca Județeană de cincisprezece exemplare din perioada 1743-1825. Între acestea se evidenţiază „Legiuirea Caragea”, apărută în 1818 – primul cod de legi al Ţării Româneşti, carte clasată în categoria tezaur-, şi „Apostol”, tipărită în anul 1743, reprezentând carte de cult religios, tipărită la Episcopia Buzău, clasată în categoria fond. Cartea veche străină de patrimoniu este reprezentată de două post-incunabule tipărite la Veneţia, respectiv „Elucidarius Poeticus (1548) şi „Facetie Motti & Burle” (1581), clasate în categoria tezaur.

Aceste cărți pot fi consultate de public, în anumite condiţii, cum ar fi purtarea mănuşilor, pentru a preveni deteriorarea lor.

Articole similare