Actualitate

Cum încurajează Societatea Exploratorilor donarea de sânge

Societatea Exploratorilor se pregătește pentru campania de donare de sânge. Pe lângă donatorii reprezentați de membrii asociației buzoiene, aceștia speră să atragă și voluntari. Campania se intitulează,  ca și în anii precedenți, „Frate pentru frate – bene­ficiile donării regulate de sânge”.

„Se caută voluntari care să ajute donând sânge. Mereu este nevoie de factor uman pentru astfel de acțiuni. Hai și tu!”, este mesajul de pe pa­gina de socializare a organizației.  Reprezentanții organizației mai fac următoarele precizări în legătură cu întâl­nirea pe care o dau buzoienilor la Centrul de Donare: „Întâlnirea va avea loc vineri, 20 august 2021, în fața Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, din strada General Grigore Baștan, nr. 1, la ora 9.00, iar la ora 9.15 intrăm, mai departe multe surprize și voie bună!”, este mesajul exploratorilor buzoieni. „Hai­deți să îi surprindem pe cei de la Centru într-un mod plăcut și să îi punem în dificultate, să fim cât mai mulți! Copiii sunt bine­veniți la această acțiune, ca să-și însușească exemplul adulților, dar și ca să participe la programul ulterior procesului de donare”, mai spun aceștia.

Reprezentanții Societății Exploratorilor reamintesc câteva dintre beneficiile asupra organismului pe care le are donarea de sânge, beneficii confirmate de specialiști, în speranța că vor convinge cât mai mulți buzoieni să li se alăture.

Argumente în favoarea donării de sânge

Donând sânge puteți be­neficia de analize gratuite: RH; Grupa sangvină; Hepatita B și C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice), hemoleucograma, biochimie (colesterol, trigliceride, glicemie etc.). Și, în plus, primești șapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 66,99 lei. Donând sânge, obligăm măduva să producă hematii tinere care ne vor ajuta să evitam accidente vasculare… Cei care donează sânge „pot chiuli (legal)” de la locul de muncă, „oamenii aceștia minunați oferindu-ne scutire medicală pentru o zi (în cazul angajaților cu carte de muncă)”, spun reprezentanții asociației.

O priză obișnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge (pe care îl folosește când se depun eforturi mari), precum și capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1-2 ore, iar calitativ în 14 zile), fără a fi necesar un tratament sau o alimentație specială, totul depinzând de modul în care organismul repartizează diversele cantități de sânge în raport de nevoi și de promptitudinea cu care se face această permanentă adaptare.

Mai mult decât atât, donarea de sânge în mod regulat (transfuzia de sânge) s-a dovedit a fi benefică nu numai destinatarului, dar și donatorilor. Beneficiile de sănătate ale donării de sânge în mod regulat sunt numeroase, în special dacă donați sânge periodic. De obicei, donarea de sânge se poate face de maximum cinci ori pe an.

Beneficiile donării de sânge în mod regulat pot fi grupate astfel: ajutor pentru organele vitale precum inima și celulele roșii din sânge; beneficiu pentru prevenirea și reducerea bolilor cronice, cum ar fi accidentul vascular cerebral și cancerul; utile pentru frumusețe, cum ar fi men­ținerea unei greutăți sănă­toase și prevenirea îmbă­trânirii. Așadar, spun re­prezentanții Exploratorilor, „reduceți riscurile a­tacurilor de inimă și vasculare. Studiile au arătat că donarea de sânge poate reduce riscul de atacuri de inimă la 1/3 ori mai ales la bărbați. Prin donarea re­gulată a sângelui, regenerarea acestuia va avea loc mai repede, iar oxidarea colesterolului devine mai lentă. În plus, fluxul de sânge devine mai fluid și, de asemenea, poate preveni acumularea de oxidare a grăsimilor și a colesterolului în pereții arte­relor coronare”.

Cercetătorii de la Asociația Medicală Americană au spus că prin donarea de sânge la fiecare șase luni se poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la vârsta de 43 până la 61 de ani cu aproximativ 30%. Donarea de sânge ajută și la  prevenirea deteriorării ficatului, mai spun specialiștii. Odată cu donarea de sânge în mod regulat, se pot preveni leziunile hepatice cau­zate de excesul de fier în organism. Aportul de alimente bogate în fier poate duce la creșterea nivelului de fier în organism, deoarece fierul este utilizat doar în cantități limitate. Donarea de sânge stimulează formarea de noi celule sangvine. După ce a donat sânge, organismul lucrează pentru a suplimenta pierderea de sânge și acest lucru poate ajuta la stimularea producției de noi celule sanguine.

„Prin donarea de sânge, nu numai că îi ajutăm pe ceilalți, ci și reducem riscul de boală a colesterolului. Sângele conține fier, în cazul în care fierul din sânge este supra­încărcat, colesterolul poate fi oxidat. Aceasta înseamnă că va exista un blocaj în vasele de sânge. Accelerarea procesului de vindecare a rănilor: corpul tău se va adapta la reducerea numă­rului de celule roșii din sânge când devii donator de sânge, iar impactul asupra organismului este ca se va accelera procesul de vindecare a rănilor”, mai spun specialiștii.

Deloc de neglijat sunt și beneficiile privind men­ținerea greutății:  „Pentru cei care sunt supraponderali, este recomandabil să se supună re­gulat donării de sânge. De­oarece fiecare donare de sânge poate arde grăsimi până la 650 de calorii. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că nu este bine să se recurgă  la donarea de sânge pentru a slăbi”, mai adaugă aceștia.

Un donator salvează trei vieți

Un singur donator, prin cei 450 ml de sânge recoltați, poate să salveze chiar și trei vieți. Pot deveni donatori de sânge doar cei care îndeplinesc următoarele condiții: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; greutate 50-100 kg femeile și 60-110 kg bărbații; să nu aibă/să nu fi avut următoarele boli:  hepatită (de tip B și C), TBC, boli de inimă, sifilis, boli de piele, malarie, epilepsie, miopie peste -6 dioptrii, diabet zaharat, ulcer. Înainte de donare nu se consumă băuturi alcoolice timp de 24 ore și se recomandă a se servi micul dejun.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker