Cultură

Cum „a fost adus” Dragobetele la Muzeul Județean

Sărbătoarea Dragobetelui, din 24 februarie, parte din tradiţia magică a poporului român, din tradiția populară şi din credinţa în reînnoirea ciclică a lumii, a fost marcată de Muzeul Județean Buzău printr-un eveniment cultural de excepție, la care a avut-o ca invitată creatoarea de artă populară, „Tezaur Uman Viu”, Amelia Papazissu. Evenimentul cultural a fost realizat, așa cum era de așteptat  la sediul secției sale externe, Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din mun. Buzău, str. Războieni, nr. 8. În cadrul acestui eveniment a fost lansată expoziția „Dragobete sau Logodna Păsărilor – motive avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului”.

„Este un program pe care Muzeul Județean îl marchează a șaptea oară consecutiv. Este un program care, așa cum v-am obișnuit pe parcursul anului 2021, aduce în prim-plan Muzeul de Etnografie Vergu-Mănăilă, secție externă a Muzeului Județean Buzău. Este un program căruia încercăm să-i oferim plus valoare și să transmitem mesajul cultural al instituției noastre. Este vorba despre o zi importantă cu o semnificație deosebită pentru tot ceea ce înseamnă tradiția, cultura și istoria poporului român. Este vorba despre Dragobete, astăzi fiind 24 februarie. Expoziția pe care astăzi o vom vernisa la Muzeul de Etnografie Vergu Mănăilă este o expoziție de excepție și le mulțumesc colegilor mei. Avem un invitat deosebit alături de noi, Amalia Papzissu, care în comunitatea meșterilor populari buzoieni, în comunitatea meșterilor populari din România, deținătorul titlului de Tezaur Uman viu”, a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Pe lângă vernisajul expoziției, evenimentul  a cuprins  și un recital muzical al elevilor  Liceului de Arte „Margareta Sterian”, ce s-a desfășurat sub bagheta profesorului Florentin Boroghină. Despre acesta, directorul Muzeului Județean a subliniat că face parte, de asemenea, dintr-o tradiție între cele două instituții. „Este un  program pe care muzeul nostru l-a inițiat în 2018, care se numește <Keeping the exhibition alive> , un program la a IV-a ediție; este un program întrerupt din motive obiective în 2020-2021, care se bucură de un impact foarte mare și mulțumim conducerii Liceului <Margareta Sterian> și copiilor , elevilor care aleg să concerteze, să susțină recitaluri în spațiile Muzeului Județean Buzău, fie că este vorba de Muzeul de Etnografie, fie că este vorba despre sediul Muzeului Județean”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker