Politic

Cum a explicat Daea vizita nocturnă din vară de la Vâlcelele

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost unul dintre invitații de la conferința de alegeri a organizației județene a Partidului Social Democrat, ce a avut loc la finele săptămânii trecute, prilej cu care acesta a menționat cele mai importante momente care l-au adus la Buzău. În stilul deja inconfundabil, Petre Daea nu s-a abținut să folosească cuvinte pompoase, care adesea au stârnit râsete și au atras după sine diverse glume la adresa ministrului originar din Mehedinți.

Cu toate acestea, Petre Daea este și un politician charismatic, iar primirea pe care i-au făcut-o social-democrații buzoieni demonstrează acest lucru. În momentul în care a urcat pe scena de la Sala Mare a Consiliului Județean, ministrul Agriculturii a fost aplaudat îndelung de către toți cei prezenți. Și o glumă a liderului național al PSD, Marcel Cio­lacu, l-a pus pe Petre Daea într-o lumină favorabilă; Ciolacu a spus că dacă Mihai Tudose, Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea ar candida pentru prezidențiale peste doi ani, „cel mai mult l-aș vota pe domnul Daea”.

Amuzantă pentru unii, necesară pentru fermieri

Petre Daea și-a început discursul amintind de vizita de astă vară de la Vâlcelele, când a venit pe tarlalele buzoiene pentru a vedea cu ochii lui care este situația, dat fiind că Buzăul a fost printre județele cele mai afectate de secetă. Ministrul Agriculturii a transmis că, deși a fost parodiat de mass-media pentru felul în care a efectuat vizita, în miez de noapte și la lumina telefonului, știe mai bine de ce a ales să inspecteze terenul astfel, dat fiind că este inginer de meserie.

Vizita, susține Daea, a fost una benefică, iar ministrul Agriculturii a pus pe hârtie tot ceea ce i-au solicitat fermierii și a pus la punct, în doar câteva ore, un act normativ menit să îi ajute pe agricultorii care vor să întoarcă culturile și să pregătească terenurile pentru culturile de toamnă, fără să piardă subvențiile de la APIA.

„Vă salut domnule primar (de la Vâlcelele, n.r.). Seara târziu, la lumina telefoanelor, căutam soluția momentului, atunci când natura ne-a pus în față o situație grea, când plantele se ofileau, când grija pentru recoltă se materializa în dorința de a face ceva, de a interveni pentru a nu fi prea târziu. Motiv pentru care, vreau să vă mulțumesc, domnule primar de la Vâlcelele, când în seara aceea, în lumina pregătită de cei ce pun pe ecranele televizoarelor figura lui Daea căutând prin porumb ceea ce el, ca inginer, știe de ce o face, am găsit răspunsul momentului și vă mulțumesc că am putut imediat să intrăm în dispozitivul legal și să dăm acel act normativ care a dat, practic, libertatea fermierilor de a decide. Ați decis, practic, pentru dumneavoastră și pentru semenii dumneavoastră”, a declarat Daea.

Mulțumirile ministrului au mers și către Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și el invitat la conferință, pentru că a înțeles necesitatea acordării sprijinului fermierilor care au ieșit în pierdere anul acesta, din cauza fenomenului secetei abătut asupra țării: „Vreau să mulțumesc colegului, prietenului meu, ministrul de Finanțe Adrian Câciu. Spun «Mulțumesc!» pentru că a înțeles imediat că e nevoie de sprijin, să facem instrumente necesare, ușor accesibile, în așa fel încât fermierii să poată să mai întoarcă brazda țării în respect pentru semenii lor, dar în dorința de a scoate din rodul pământului ceea ce este necesar țării și anume, hrana”.

Banca de Gene, motiv de mândrie națională

Petre Daea a avut cuvinte de laudă și pentru Banca de Resurse Genetice Vegetale și pentru directorul acesteia, cercetătorul Costel Vînătoru, a cărui faimă este deja de internațională, acesta participând cu succes la numeroase conferințe de talie mondială, care au adus Buzăul în atenția cercetătorilor. „În 1957 s-a semnat primul act de naștere a unei stațiuni de cercetare în domeniul legumiculturii. Iată de ce am dat drumul la actul normativ care astăzi a pus în geografia instituțională această Bancă de Gene, pe care o străjuiește, o respectă și o ține în flacăra vie a existenței marele cercetător Vînătoru”, a spus Daea.

Un alt aspect apreciat de ministrul Agriculturii a fost amplasarea Băncii de Gene pe un teren generos donat de Primăria Buzău, lângă Parcul Crâng, un mediu propice pentru desfășurarea activității de către instituția buzoiană de cercetare. Laudele s-au îndreptat către primarul Constantin Toma, care l-a primit de multe ori pe Petre Daea la Buzău și a ținut pasul cu agerul ministru, în inspecțiile sale de la fața locului: „Evident că baza de gene este obiectivul pe care nu-l puteam crea fără harnicul dumneavoastră primar, domnul Toma (…) A dat și dă Buzăului, Băncii de Gene, pentru că a dat o locație extraordinară din toate punctele de vedere unde, practic, gena, continuitatea existenței hranei pe pământ este împrejmuită de silueta arborilor care măsoară eternitatea într-o zonă extrem de frumoasă pe care o aveți”.

Altă vizită secretă la Buzău, nou proiect pentru ajutorarea legumicultorilor

La final, Daea a dezvăluit că s-a mai aflat la Buzău cu câteva zile în urmă, atunci când, alături de primarul Toma, a mers să vadă canalul Iazul Morilor, pentru a pregăti un proiect de exploatare a cursului de apă în vederea irigațiilor, așa încât legumicultorii să fie principalii beneficiari ai acestui plan. Lucrurile par a se fi mișcat destul de repede, iar ministrul Agriculturii a anunțat că „lucrurile sunt în linie dreaptă”.

„Cu câteva zile în urmă am fost, tot seara, cu domnul primar pentru a vedea canalul (Iazul, n.r.) Morilor și am mers pe acest canal seara căutând soluția administrativă și apoi juridică pentru a-l pune în pagina realizărilor zilnice, în așa fel încât, harnicii legumicultori din Buzău să aibă la rădăcina plantei apa necesară creșterii și să se bucure de rezultatul muncii lor. Vă anunț, dragi buzoieni, că lucrurile sunt în linie dreaptă”, a mai spus Daea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker