sâmbătă, 24 octombrie 2020

Cum au votat deputații buzoieni modificarea Legii privind Statutul magistraților

Modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraților a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaților, cu 179 de voturi „pentru” și 90 de voturi „împotrivă”. Propunerea legislativă care modifică Statutul magistraților a primit aviz favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile justiției și a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, în ciuda opoziției Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.

Cea mai importantă modificare adoptată de către deputați la textul actual al legii se referă la introducerea răspunderii magistraților. Textul amendamentului nou introdus este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”. Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătă­mată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva sta­tului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice”.

Președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a precizat, luni, că nu înțelege de ce de­ranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraților. „Am introdus și răspunderea magistraților. Deranjează că principiul potrivit căruia cine greșește plătește să se aplice și magistraților? Noi am spus de la început – dacă un magistrat, fie că discutăm de un judecător, fie că discutăm de un procuror, atunci când statul plătește, statul să aibă posibi­litatea să se întoarcă în regres împotriva judecătorului și procurorului”, a mai spus Iordache.

Proiectul de lege de modificare a Statutului magistraților și cel de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate au apărut pe site-ul Se­natului, săptămâna trecută, ca fiind înregistrate pentru dezbatere la Biroul Permanent, deși aceste proiecte se aflau efectiv în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Ulterior, cele două proiecte de lege au fost retrase de pe site-ul Senatului, după acuzații vehemente venite din partea Opoziției. Opoziția a acuzat, la acel moment, majoritatea PSD-ALDE din Parlament de faptul că ar fi acționat cu premeditare înre­gistrând la Senat propunerile de lege, deși aceastea se aflau încă în dezbatere la Cameră, scopul fiind de a trece pe repede înainte aceste modificări la legile justiției, fără dezbatere efectivă.

Cine sunt campionii

Există un județ cu 100% procent de voturi pro-modificarea legii: Giurgiu. Urmează, în ordine, Hunedoara, Olt și Vâlcea (toate cu 83,33%); Satu Mare, Teleorman și Vrancea (cu 80%); și apoi Covasna, Ialomița, Mehedinți și Sălaj (cu 75%). Dacă n-ar fi avut deputați absenți, Harghita și Covasna ar fi avut, cel mai probabil, vot 100% pro-modificări.

Județul cu cel mai mare procent contra este Sibiul – singurul în care se protestează non-stop din seara votului în fața sediului PSD – care are 83,33% voturi “contra” ­modi­ficărilor. Urmează diaspora (75%), Ilfovul (60%), Prahova (45,45%) și, la egalitate, Suceava, Cluj, Bistrița Năsăud și Alba (40%).

La capitolul absenteism la vot, fruntaș e grupul minorităților, cu 58,82% absenteism. Urmează Vasluiul și Aradul (42,86%) și apoi, la ­ega­litate, Alba, Gorj și Caraș ­Se­verin (40%).

La Buzău, lucrurile sunt (aproape) clare: cei cinci ­de­putați ai Partidului Social Democrat – Marcel Ciolacu, Ionela Dobrică, Sorin Lazăr, Dănuț Păle și Sebastian Radu – au votat ,,pentru”, liberalul CrIstinel Romanescu a votat ,,împotrivă”, în timp ce popularul Adrian Mocanu a fost absent.

loading...
error: Content is protected !!