Politic

Cum au punctat electoral Ciolacu și Kelemen la prezentarea pachetului „Sprijin pentru România”

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, și președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, l-au convins pe liderul Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ciucă, să vorbească ultimul la conferința de presă dedicată pachetului „Sprijin pentru România”, pe motiv că, în calitate de prim-ministru, trebuie să prezinte detaliat măsurile, susțin surse politice citate de Ziare.com.

Ciucă a picat în capcană. La final, după ce au punctat electoral, Ciolacu și Hunor s-au retras, iar Ciucă s-a trezit înconjurat de miniștrii social-democrați. Între timp, televiziunile au tăiat conferința, chetiune care a provocat un nou val de nemulțumiri printre liberali, care, însă, nu au curaj să critice prestația proaspătului lor președinte.

La finalul discuțiilor din coaliția de guvernare despre măsurile de sprijin financiar, cei trei lideri au negociat ordinea la microfon pentru conferința de presă. În mod normal, Nicolae Ciucă ar fi trebuit să vorbească primul, în calitate de lider al Guvernului care va impune pachetul social. Însă Ciolacu și Kelemen s-au aliat: i-au propus premierului să vorbească la final, ca să aibă mai mult timp pentru detalii. După o scurtă ezitare, Nicolae Ciucă a acceptat, susțin sursele citate.

La microfon, primul care a luat cuvântul a fost președintele PSD Marcel Ciolacu, la oră de maximă audiență. Ciolacu, flancat de Ciucă și de Kelemen, a transmis un mesaj scurt și clar către propriul electorat, apoi a luat liderul UDMR, care a urmat aceeași tactică. La final, Ciolacu și Hunor i-au dat cuvântul premierului Ciucă și s-au retras de la microfon. Vizibil încurcat, Nicolae Ciucă a încercat să-i oprească pe cei doi, pomenind de unitatea coaliției de guvernare. Dar Ciolacu și Hunor au zâmbit și au părăsit pupitrele.

În locul celor doi au venit patru miniștri, trei dintre ei fiind social-democrați: Adrian Câciu (Finanțe), Gabriela Firea (Familie) și Adrian Chesnoiu (Agricultură). Un singur ministru a reprezentat PNL, însă și acela este mai degrabă tehnocrat, Marcel Boloș, interimar la Fonduri Europene. Toate televiziunile de știri au transmis discursul premierului – citit de pe foaie – doar câteva minute, apoi au tăiat conferința și au dat legătura în studio. În timp ce Nicolae Ciucă anunța cifre peste cifre, partenerii de guvernare Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor butonau, de zor, telefonul.

Ambuscada în care a picat generalul Ciucă a stârnit nemulțumire în PNL. „La conferință, Marcel Ciolacu a jucat foarte bine rolul de premier, iar Ciucă și Hunor păreau secunzii săi. PNL nu va avea nimic de câștigat din punct de vedere electoral de pe urma acestui pachet. PSD e întotdeauna marele câștigător când vine vorba de măsuri sociale. Poate mai punctează și Ciucă la capitolul imagine, dar el nu reușește să transfere din popularitatea sa către partid”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Ziare.com. Însă nimeni nu are curajul să-i spună generalului în față că a fost împachetat de Ciolacu și Hunor.

La final, când jurnaliștii au adresat întrebări incomode legate de impactul financiar al măsurilor, premierul a fost nevoit să se descurce singur; uneori a mai pasat întrebările către ministrul de Finanțe, Adrian Cîciu. Relaxați, Ciolacu și Hunor au urmărit conferința cu atenție, dar fără nicio îngrijorare.

 

Articole similare