Politic

Cum au fost nevoiți Iohannis și Ciolacu să vorbească despre un pachet de legi care nu există. Încă

Prezenți marți la Buzău, preşedintelui Klaus Iohannis și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, li s-a cerut să vorbească despre așa zisele proiecte de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale, proiecte care, practic, nu există în acest moment. Este vorba, după cum au afirmat cei doi, despre drafturi care au de parcurs cale lungă până să devină legi.

Klaus Iohannis la Școala nr. 11 Buzău

Iohannis a susținut că este o eroare majoră faptul că aceste drafturi au ajuns în mass-media, deoarece acestea vor fi dezbătute în Guvern, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Parlament. „Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate”, a adăugat şeful statului. „Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale făcute la începutul anilor ’90, când democraţia a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituţii moderne, care respectă drepturile cetăţeanului, însă în timp ştim că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe anumite legi. Avem acum un draft pe aceste legi care nu e destinat publicului larg (…) Nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţii sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti. Aceste speculaţii sunt eronate, eronată e şi această scurgere către media. Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări nu sunt necesare sau dacă mai sunt îngrijorări care rămân în picioare trebuie aduse la cunoştinţa legiutorului pentru a fi corectate. Îmi doresc să avem legi ale siguranţei naţionale moderne”, a declarat Klaus Iohannis.

Și președintele Camerei Deputaților, liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu a spus că drafturile în cauză nu au fost discutate detaliat niciodată în coaliţia de guvernare. „Există nişte acte normative, propuneri care vor veni din partea Guvernului. Nu sunt iniţiative legislative semnate de către parlamentari. E normal că aceste proiecte au intrat, unele da, unele nu, în circuitul de avizare interministerial. Aşa este procedura normală. Cu alte cuvinte, Guvernul poate să vină cu aceste legi după ce îşi ia toate avizele”, a spus Ciolacu.

El a precizat că în Parlament s-a decis constituirea unei comisii speciale în care se vor discuta aceste legi. „Mai mult, eu am anunţat, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, că nu vor fi discutate decât după ce vor veni toate legile. Forma, cum va veni de la avizare, nu am cum să o ştiu eu. Certitudinea e că vor exista dezbateri la aceste legi”, a mai spus Ciolacu. Întrebat cine a redactat aceste legi, el a spus că presupune că fiecare instituţie în parte, urmând ca acestea să intre la avizare. El a mai menţionat că „nu au fost discutate detaliat niciodată în coaliţia de guvernare”.

Articole similare