luni, 06 iulie 2020

Cum au dat peste cap social-democraţii buzoieni planurile lui Dragnea privind moţiunea de cenzură împotriva guvernului Tudose

Social-democraţii buzoieni s-au aflat printre cele zece organizaţii PSD din ţară care au dat peste cap unul dintre planurile lui Liviu Dragnea de înlăturare a premierului Mihai Tudose, res­pectiv moţiunea de cenzură, privită ca o variantă de lucru în cazul în care primul-ministru ar fi refuzat să demisioneze.

În acest caz, spre deosebire de precedentul Grindeanu, trecerea unei noi moţiuni de cenzură ar fi fost o misiune foarte dificilă, în condiţiile în care Mihai Tudose se bucură de sprijinul parlamentarilor din zece organizaţii judeţene, de loc întâmplător cele cu rezultatele cele mai bune la alegerile parlamentare din decembrie 2016. În cazul unei moţiuni de cenzură, Liviu Dragnea şi susţinătorii săi ar avea nevoie de 233 de voturi în plenul camerelor reunite ale Parlamentului.

Strângerea celor 233 de voturi ar fi o misiune dificilă pentru Liviu Dragnea, din moment ce Mihai Tudose s-ar baza pe sprijinul a cel puţin zece organizaţii judeţene, acestea fiind filiale cu un număr mare de parlamentari. Alături de Tudose sunt parlamentari din filiale ca Iaşi, Dâmboviţa, Constanţa, Iaşi, Buzău sau Vrancea. Mai mult, Liviu Dragnea şi Partidul Social Democrat au cunoscut pe propria piele ce înseamnă să demiţi un premier al partidului în luna iunie, atunci când de partea lui Grindeanu au fost doar parlamentari din două filiale, adică cei din Timiş şi Caraş-Severin. 241 de parlamentari au votat la acea vreme pentru demiterea lui Grindeanu. Aşadar, doar opt voturi au fost peste numărul necesar pentru a trânti Guvernul Grin­deanu.

Chiar şi în cazul în care Tudose ar fi demis, PSD şi ALDE vor ajunge din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Constituţiei, acesta are principalul rol în ceea ce priveşte desemnarea noului prim-mi­nistru. „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament“, arată alineatul 1 al articolului 103 din Constituţie. Practic, Iohannis poate face orice propunere vrea, din moment ce în Parlament nu există niciun partid care să aibă 50% + 1 dintre mandate.

În iarna trecută, PSD şi ALDE au tot afirmat în spaţiul public faptul că ţine doar de ei alegerea noului premier, deoarece erau o coaliţie cu peste 50% din mandate, dar interpretarea lor era falsă. Nici argumentul folosit de Tăriceanu, adică faptul că „e o decizie a Curţii (Constituţionale, n.r.) care nu dă preşedintelui posibilitatea să facă astfel de jocuri“ nu este unul valid. Mai precis, Tăriceanu întorcea în favoarea sa  decizia Curţii Constituţionale a României 80/16 februarie 2014 asupra propunerii legislative USL privind revizuirea Constituţiei României. PSD ar fi vrut atunci următorul lucru: să fie candidatul propus de partidul sau alianţa care a obţinut cel mai mare număr de mandate, reducând astfel rolul preşedintelui în desemnarea premierului.

De asemenea, social-democraţii pot avea emoţii şi din cauza faptului că Iohannis i-a anunţat că dacă demit şi Guvernul Tudose s-ar putea să aibă probleme instituţionale.

Adeziuni exprimate pe ultima sută de metri

Deputaţii social-democraţi de Buzău Sebastian Radu şi Dănuţ Păle au postat şi ei, luni dimineaţă, pe paginile oficiale de Facebook, puncte de vedere legate de scandalul momentului din politica românească.

Sebastian Radu susţinea că evaluarea guvernului trebuie făcută strict din punctul de vedere al performanţelor, şi nu al preferinţelor personale, şi cerea consultarea tuturor grupu­rilor parlamentare care susţin actuala guvernare. Totuşi, el considera că echipa guvernamentală poate fi ajustată, dar nu schimbată în totalitate: „Guvernul trebuie evaluat din punct de vedere al performanţelor. Strict. Preferinţele personale nu au relevanţă într-un domeniu în care este în joc unitatea ţării, stabi­litatea acesteia, vieţile cetăţe­nilor. Orgoliile nu trebuie, în nicio situaţie, să fie mai presus de interesul naţional. Iar interesul naţional în acest moment este ca guvernarea să fie predictibilă. Să ştim că ce începem acum va avea continuitate peste o săptămână, o lună, un an. De aceea, cred că atunci când dorim să implementăm un proiect şi finalul acestuia să fie considerat un succes, nu schimbăm echipa împreună cu liderul său la mijlocul perioadei. într-adevăr, dacă observăm că o parte din echipă nu performează, putem aduce ajustări echipei. Dar pentru asta este necesară consultarea tuturor. În speţă, deşi CexN al PSD este un organism statutar, de această dată este oportun ca activitatea în ansamblu a guvernului sau dimensiunea acestuia să fie discutate de totalitatea membrilor grupurilor parlamentare care susţin Guvernul, deoarece în mod cert ideile provenite din partea tuturor acestor parlamentari vor acoperi o arie mai mare de soluţii şi vor oferi o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor în ceea ce priveşte guvernarea. Pentru că la acest fapt se reduce totul. La reprezentarea celor care ne-au acordat votul şi luarea deciziilor în numele lor. De aceea, niciunul dintre membrii coaliţiei de guvernare nu trebuie exclus din această consultare. Fiecare voce trebuie să se facă auzită, pentru că fiecare voce reprezintă cetăţenii”, consideră Sebastian Radu.

La rândul său, Dănuţ Păle este de părere că actualul exe­cutiv a demonstrat că poate pune în practică în mod eficient programul de guvernare: „Unitatea şi dialogul într-un partid sunt cele mai de preţ bunuri pe care le are o astfel de organizaţie într-o societate democratică. Predictibilitatea, coerenţa şi continuitatea sunt atributele esenţiale ale unei guvernări. Toate acestea însumate, atunci când este vorba despre un partid aflat la guvernare, au ca rezultat proiecte benefice pentru cetăţeni. Cred că avem responsabilitatea, ca partid ales cu majoritatea voturilor românilor, să le oferim acestora un cadru politic, economic şi social stabil, să nu ne punem singuri piedici atunci când ceva merge bine, să recunoaştem faptul că mai presus de orice trebuie să fie interesul cetăţeanului. Iar în momentul de faţă, interesul cetăţeanului îl reprezintă dialogul constructiv între factorii de decizie şi, cel mai important, continuarea aplicării programului de guvernare, lucru pe care actualul guvern a demonstrat că îl poate realiza în mod eficient şi echilibrat”, a scris Dănuţ Păle pe Facebook.

loading...
error: Content is protected !!