Cultură

Cum au ajuns să fie expuse la Buzău 150 de opere semnate Salvador Dali, „geniul cu mască de bufon”

Să ai ocazia de a vedea în realitate o lucrare semnată Salvador Dali, unul dintre cei mai importanţi pictori ai secolului al XX-lea şi cel mai excentric reprezentant al curentului suprarealist, poate fi ceva unic. Să ai ocazia de a vedea 150 de lucrări Dali în oraşul tău, la Buzău, este un vis pentru mulţi iubitori de artă. Un vis care va deveni realitate pe 22 septembrie, când Muzeul Judeţean vă invită să vizitaţi expoziţia „Unexpected Dali”, care va rămâne deschisă până pe 28 februarie 2021.

Unicitatea unui astfel de eveniment face ca, aproape cu două săptămâni înainte de deschiderea expoziţiei, telefoanele Muzeului Judeţean să sune pentru rezervări online din partea buzoienilor.

Cum a reuşit Muzeul Judeţean să aducă la Buzău o asemenea expoziţie şi ce cuprinde ea, ne explică Daniel Costache, directorul instituţiei. Important de ştiut este că operele expuse la Buzău sunt originale, fac parte din Colecţia Kesauri din Franţa, iar expoziţia a mai fost până acum prezentată doar în Arad unde, timp de două săptămâni până la izbucnirea pandemiei, a strâns peste 10.000 de vizitatori. Valoa­rea unei lucrări semnată Salvator Dali, supranumit „un geniu cu mască de bufon”, este una deosebită; în ianuarie, zece sculpturi şi gravuri realizate de geniul spaniol erau furate dintr-o galerie de artă din Stockholm, acestea fiind evaluate la 600 de mii de dolari.

„Am avut de ales dintre 28 de expoziţii disponibile”

„Este o continuare a evenimentelor cu des­chidere externă pe care am început de ceva timp să le organizăm. După acti­vităţile cu cei din Mexic, cu colegii din Macedonia, Serbia, Biblioteca Vidin, am înţeles că trebuie să continuăm, în interesul ­pu­blicului, legătura cu oameni din areale culturale diferite. Totul a început după expoziţia buzoianului Vladi­mir Păun la noi, expoziţie ce urma să plece în SUA. Aşa i-am cunoscut pe cei de la Art Expo, care ne-au contactat şi ne-au propus un parteneriat. Dintr-o serie de 28 de expoziţii disponibile, noi, cei de la Muzeul Judeţean, am ales expoziţia Salvador Dali. Am realizat cât de greu este să aduci la Buzău cu altă ocazie litografii, tapiserie, ceramică şi obiecte tridimensionale semnate Dali, aşa că am decis să nu scăpăm acest prilej. Altfel spus, uite cum lucrările unui buzoian care urmează să ajungă la New York au adus la Buzău opere de artă care au fost aşteptate cu interes peste tot în Europa”, a declarat pentru OPINIA Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean.

Ce conţine expoziţia

Expoziţia „Unexpected Dali” („Surprinzătorul Dali”) este formată din exponate ale Colecţiei Kesauri opere originale rea­lizate de Salvador Dali: litografie, ceramică, lucrări în bronz, argint, aur.

Expoziţia este împărţită în şapte secţiuni tematice:

  • Secţiunea 1 – Portofoliul „Meseriile omului”

Seria „Meseriile omului” este compusă din 11 subiecte, create de Salvador Dali în anii 1970-1971. Maestrul Dali nu a creat această serie pentru un comanditar, astfel că spiritul şi creativitatea sa cu mai multe faţete nu au fost limitate de nicio direcţie predeterminată.

El a folosit simboluri şi culori cu un scop foarte ­exact, acela de a înfăţişa un spaţiu rural familiar artistului. Prin urmare, acest mediu este mai puţin cunoscut publicului larg, care nu cunoaşte topografia particulară a locului.

Mai târziu, în 1979, această serie „Meseriile omului” a fost autorizată pentru ca toate cele 11 ori­ginale să poată fi folosite pentru serigrafie în aur şi argint. Numai cele din argint au fost realizate, dar şi acestea numai parţial.

  • Secţiunea 2 – Portofoliul „Iubirile Cassandrei”

În anul 1967 Dali a fost însărcinat de editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri pentru a ilustra poemele lui Ronsard. Pentru Dali imaginile de vis descoperite în poezia lui Ronsard i-au deschis calea exprimării ideilor sale izvorâte din subconştient prin lucrări cu teme precum iubirea, moartea, trecerea timpului şi ciclul naturii. Fiecare gravură este semnată de Dali prin timbru sec.

  • Secţiunea 3 – Portofoliul „Tricornul”

Salvador Dali a creat o serie de 20 de litografii magnifice bazate pe romanul şi baletul ”Tricornul” în anul 1959. Litografiile sunt realizate într-un mod care necesită tipărirea individuală a fiecărei culori, ceea ce conferă o claritate perfectă a culorilor.

  • Secţiunea 4 – Alte lucrări originale ale lui Salvador Dali

Expoziţia prezintă diferite lucrări originale ale lui Salvador Dali, cum ar fi tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărţi poştale concepute de maestru sau chiar lucrări originale ca Mozaicul circular pe care l-a creat special pentru Ediţia Springbok din New York. De asemenea, sunt prezentate portofolii şi serii ale lucrărilor originale ale lui Salvador Dali: „Bătrânul şi marea”, „Omagiu lui Meissonier”, „Calendarul de perete 1956 pentru Hans E. Bahr”, „Calendarul de perete pentru 1965 pentru Manifattura Ceramica Pozzi”.

„Scopul expoziţiei este acela de a ajuta publicul să înţeleagă modul în care Salvador Dali îşi materia­lizează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simţite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată. Această enigmă şi misterul atrag şi determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieţii. Creati­vitatea lui Dali este mai mult despre a <gândi>, <a imagina> decât despre <a ­vizua­liza>”, se arată în comunicatul Muzeului Judeţean.

Ce este Colecţia Kesauri

Colecţia Kesauri din care fac parte lucrările Salvador Dali expuse la Buzău este o colecţie a familiei lituaniene Kesauri, stabilită în Franţa. Aceasta deţine o importantă colecţie de lucrări ale unor artişti celebri care determină dezvoltarea artei moderne, de la Renaştere până în prezent. Colecţia este păstrată în diferite ţări ale UE, lucrările colecţiei sunt expuse în mod regulat în muzeele şi galeriile de stat din ţările Uniunii Europene, sub formă de expoziţii individuale. În perioada cuprinsă între 2013 şi începutul anului 2019, au avut loc 68 de expoziţii. Pentru organizarea de expoziţii de lucrări din colecţia lor, familia Kesauri a primit mulţumiri din partea multor muzee şi municipii din diferite ţări, precum şi ambasadorilor din acele ţări din care provin artiştii, ale căror lucrări au fost expuse.

Alte lucrări din colecţia Kesauri aparţin unor artişti precum Marc Chagall, Giorgio de Chirico, René Magritte, Henry Moore, Edgar Degas. Henri de Toulouse-Lautrec, Hans Holbein cel Tânăr, Leonor Fini, Renato Guttuso, Eugene Delacroix, lucrări de artă şi design originale ale vedetelor cinematografice etc.

Preţul biletelor şi programul de vizitare

Preţul biletelor la expoziţia „Unexpected Dali” sunt următoarele: 25 lei adulţi; 10 lei elevi, studenţi şi pensionari, iar preşcolari şi însoţitori de grup vor intra gratuit.

Program de vizitare: de marţi până duminică între orele 10.00 şi 18.00 (ultimul bilet la ora 17:30)/programul de vară; de marţi până duminică între orele 9.00 şi 17.00 (ultimul bilet la ora 16:30). Contact: 0238.710. 561.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker