Actualitate

Cum au ajuns cetățeni din orașele mari ale țării să își facă pașaport la Buzău

Invadarea Ucrainei de către Rusia a mărit considerabil și cererea de pașa­poarte a românilor îngrijorați de o turnură nefavorabilă a conflictului armat, în urma căreia țara noastră ar putea fi o țintă a agresiunilor rusești.

Încă de săptămâna trecută, site-ul epasapoarte.ro funcționa cu dificultate, iar timpul de așteptare pentru eliberarea documentului crește din ce în ce mai mult. În timp ce unii se pregătesc de vacanță, mulți dintre ei își fac pașaportul ca o măsură de siguranță pe care cei mai mulți dintre români aleg să o ia în această perioadă.

În Capitală, de exemplu, acolo unde numărul cererilor s-a dublat într-o săptămână, peste 2.000 de oameni s-au programat în ultimele zile, iar urmă­toarele locuri libere sunt în luna aprilie. Mai mult, din cauza numărului mult prea mare de accesări, platforma epasapoarte.ro a și picat pentru câteva ore, dar a fost remediată într-un timp scurt.

Astfel, conform statisticilor comunicate de Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, numărul progra­mărilor on-line din ultima săptămână a crescut cu 121,42 la sută comparativ cu începutul lunii februa­rie și cu 324,05 procente în comparație cu perioada similară a anului trecut. La fel, volumul de cereri depuse în țară, înregistrat tot în ultima săptămână, a crescut cu 191,84 la sută în comparație cu începutul lunii februarie și cu 417,40 procente față de același interval al anului trecut.

Pe cale de consecință, pentru a asigura elibe­rarea pașapoartelor într-un termen cât mai scurt, a fost dispusă măsura relocării, în vederea solu­ționării, a unei categorii de solicitări de la structurile de pașapoarte încărcate la cele cu un flux mai mic, mai comunică sursa citată; astfel, în perioada 3-9 martie au fost relocate 3.713 cereri de la Serviciile Publice Comunitare de Pașa­poarte din București, Constanța, Iași și Suceava către SPCP Argeș, Buzău, Bis­trița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Olt, Mehedinți, Mureș, Teleorman și Vrancea.

O decizie care, în mod evident, avantajează soli­citanții din județele aglomerate, însă îi dezavantajează în mod clar pe locu­itorii din județele din a doua categorie de mai sus. Astfel, dacă luni, 7 martie, un buzoian avea șansa să se programeze pe 24 martie, miercuri, 9 martie, același buzoian se putea programa, cel mai devreme, pe 1 aprilie.

Conform aceleiași surse, în prezent, în vederea personalizării pașapoartelor simple electronice, programul de lucru al Centrului Național Unic de Persona­lizare a Pașapoartelor Electronice este de la ora 6.00 la ora 22.00, inclusiv în weekend. De asemenea, în 20 de județe, unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri, a fost prelungit programul de lucru cu publicul cu cel puțin două ore.

,,În data de 8 martie 2022, termenul mediu, la nivel național, de elibera­re a pașaportului simplu electronic a fost de două zile lucrătoare (totuși la unele județe precum Cluj, Constanța, Timiș și Vaslui termenul a fost de circa trei zile lucrătoare din momentul înregistrării cererilor și până la intrarea pașa­poartelor simple electro­nice în gestiunea structurilor de pașapoarte). Precizăm faptul că, în data de  8 martie 2022, s-au efectuat 48.593 de programări, pentru un număr de 85.197 de persoane, iar în data de 9 martie 2022, până la orele 12.00, au fost efectuate 14.370 de programări pentru un număr de 25.259 de persoane (în scopul pre­zentării la ghișeu în urmă­toarele de 90 de zile)”, se mai arată în comunicatul de presă al Inspectoratului Județean de Poliție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker