Actualitate

Cum ar putea scăpa de 5 ani de închisoare un controversat afacerist râmnicean

Hotărârea Tribunalului Buzău a fost făcută praf la Curtea de Apel Ploiești

Dosarul de evaziune fiscală al unui controversat afacerist din zona Râmnicului s-a întors spre rejudecare la prima instanță. Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au considerat că în hotărârea Tribunalului Buzău prin care Carmen Mironel Dascălu a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare cu executare pentru un prejudiciu de peste 2 milioane lei, starea de fapt a fost tratată în mod formal de judecător, iar hotărârea nu este motivată nici sub aspectul soluției adoptate în rezolvarea laturii civile.

„Curtea mai reține că procesul de judecare a unei cauze penale în prima instanță presupune, pe lângă administrarea de probe, și o analiză a acestora, precum și prezentarea modului în care probele administrate conduc la situa]ia de fapt reținută de judecător, pe care acesta o încadrează din punct de vedere juridic, pronunțând o hotărâre penală. Analizarea probelor și stabilirea situa]iei de fapt nu pot fi tratate de judecător în mod formal, formalismul neputând acoperi lipsa unei judecăți reale, legale și echitabile. Instanța de apel are obliga]ia de a verifica dacă situa]ia de fapt reținută de prima instanță prin hotărârea atacată reprezintă adevărul, material, complet și cert, întemeiat pe probele administrate într-o cauză, însă pentru a se putea efectua acest control este necesară cunoașterea analizei efectuate de prima instanță și a modului cum aceasta a raționat.

În cauza de față, Curtea constată că, deși judecătorul de la prima instanță a admis efectuarea unei expertize, aceasta s-a făcut numai formal, având în vedere că niciuna dintre expertize nu a fost luată în considerare, iar în temeiul deciziilor nr. 72/2019 și 22/2018 ale Curții Constituționale, s-a dispus înlăturarea din dosarul cauzei și a raportului de inspecție fiscală F-BZ 745 din data de 09.04.2013 și a anexelor acestuia.

De asemenea, analiza primei instanțe cu privire la probele administrate în cauză și cu privire la situa]ia de fapt reținută lipsește, astfel că nu poate fi verificată de instanța de apel în mod efectiv, iar lipsa de motivare a reținerii situa]iei de fapt prezentate de procuror în rechizitoriu pune la îndoială procesul de deliberare al judecătorului de la prima instanță, respectiv judecata propriu zisă, care nu are la bază o analiză clară a probelor administrate și a motivelor înlăturării unora dintre probe, cu privire la esența obiectului judecății și la situa]ia de fapt.

În aceste condiții, Curtea reține că hotărârea de condamnare pronunțată de prima instanță, în condițiile prezentate mai sus, nu poate fi asimilată unei judecăți legale, reale, efective și echitabile cu privire la temeinicia acuza]iei îndreptate împotriva inculpatului, care sa răspundă exigențelor prevăzute de art. 6 par. 1 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, astfel că instanța de fond a încălcat normele privind legala desfășurare a procesului penal în primă instanță.

De asemenea, lipsa acestei judecăți reale la instanța de fond afectează legalitatea judecă]ii și la instanța de apel, care se află în situa]ia de a se pronunța, argumentat, cu privire la o situa]ie de fapt ca instanță de fond, pentru prima și ultima dată, și nu în ca instanță de control judiciar, întrucât nu are cum să cenzureze lipsa de analiză, ceea ce este nelegal și inechitabil, întrucât s-ar ignora dreptul inculpatului la un proces echitabil în dublu grad de jurisdicție.

Curtea mai reține că și în situa]ia în care încălcarea normelor legale privind echitatea și dublul grad de jurisdicție nu figurează în mod expres printre cazurile de nulitate absolută prevăzute de Codul de procedura penală actual, acest aspect este suplinit de aplicarea normelor legale referitoare la judecarea cauzei în mod echitabil, prin două grade de jurisdicție și de dispozițiile Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale și ale protocoalelor sale adiționale, care au prioritate în situația în care există neconcordanțe între acestea și legile interne, atunci când conțin dispoziții mai favorabile, așa cum prevăd dispozițiile art.20 alin. 2 din Constituția României.

O interpretare a legii în sensul imposibilității de a restitui o cauză la prima instanță, în situa]ia în care aceasta din urmă a admis numai formal administrarea unor probe, pe care nu le-a analizat efectiv, nu a indicat în concret probele care au stat la baza soluției de condamnare și nu a motivat soluția adoptată, ar încălca normele legale fundamentale cu privire la legalitatea desfășurării procesului penal, prin examinarea în mod real a cauzei, în dublu grad de jurisdicție.

De asemenea, o astfel de interpretare ar însemna că deliberarea și judecata formală a primei instanțe nu poate fi sancționată, ci doar acoperită de către instanța de control judiciar, care s-ar transforma prin voința judecătorului de la instanța de fond.

Într-o instanță de primă jurisdicție, contrar dispozițiilor legale care reglementează competența instanțelor de judecată. În cauza de fa]ă Curtea mai constată că hotărârea apelată nu este motivată nici sub aspectul soluției adoptate în rezolvarea laturii civile, astfel că nici din acest punct de vedere nu poate fi examinată temeinicia hotărârii apelate”, se precizează în decizia Curții de Apel Ploiești.

Odată întors dosarul la instanța de fond, faptele de care Dascălu este acuzat s-ar putea prescrie, astfel că acesta ar putea să scape de răspunderea penală.

Faptele de care este acuzat Mironel Dascălu datează de acum mai bine de nouă ani, însă cauza a fost înaintată spre soluționare judecătorilor la începutul lui 2019, după șase ani de cercetări. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010-2012, afaceristul Carmen Mironel Dascălu, care ar fi coordonat întreg circuitul economic, spun pro­curorii, a fost acuzat că ar fi înregistrat cheltuieli cu materiale de construcții cu facturi false, eliberate de firme fantomă sau inactive, pentru ca ulterior să ceară deducerea de TVA, care era astfel ilegală. Dacă, inițial, ancheta a pornit de la opt societăți comerciale, cercetările au scos la iveală implicarea a 19 firme folosite în acest circuit evazionist, înfiin­țate pe numele unor bos­chetari, persoane fără posibilități materiale ori cu probleme psihice. În urma cer­cetărilor, anchetatorii au identificat 105 facturi fiscale false folosite în circuitul evazionist. Probele din care a rezultat vinovăția inculpatului ar fi fost următoarele: 102 facturi fiscale nu fac referire la localitatea unde au fost emise; societățile respective nu au avut salariați, spații de depozitare și nici puncte de lucru declarate; au avut alt obiect de activitate (în general achiziții de fier vechi) și nu comerțul cu materiale de construcții; aproape toți administratorii sunt membrii ai aceleiași familii sau rude între ei (aproape pe toți îi cheamă S, spun că nu îl cunosc pe inculpat), au declarat că alte persoane le-au administrat societățile, iar audierea intermediarilor a stabilit că unii dintre ei au fost cercetați și condamnați pentru evaziune fiscală.

Anchetatorii au descoperit, în Bacău și în Giurgiu, câteva firme înființate pe numele unor oameni care nici măcar nu bănuiau că fac parte dintr-un circuit ilegal. În tot acest timp, averea omului de afaceri sporea. Prejudiciul total a fost calculat la 2.122.678 lei, jumătate din sumă reprezentând TVA dedus ilegal.

Deși au întors dosarul la instanța de fond, judecătorii de la Ploiești au decis să mențină sechestrul asigurător pe bunurile deținute de acesta în mai multe localități din zona Rm. Sărat, dar și pe crescătoria de porci de la Stâlpu distrusă parțial de un incendiu la începutul acestui an, în acest caz fiind așteptată o expertiză care să stabilească dacă focul a fost pus intenționat sau cauza incendiului a fost un scurt-circuit electric.

Probleme vechi cu legea

Afaceristul a fost trimis în judecată de DNA în urmă cu zece ani, pentru fraudă cu fonduri europene, alături de primarul și de viceprimarul de atunci ai comunei Podgoria, fiind condamnat ulterior cu suspendare.

Fostul primar Constantin Baciu și ex-vicele Neculai Milea (fost secretar al Pri­măriei Podgoria la data comiterii presupusei infracțiuni) au fost acuzați de complicitate la infracțiunea de folosire și prezentare de documente false și inexacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Alături de cei doi a fost trimis în judecată și omul de afaceri Mironel Carmen Dascălu, asociat și administrator la S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire și prezentare de documente false și inexacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene, în­șelăciune și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Antico­rupție, paguba produsă astfel s-ar fi ridicat la peste un milion de lei. „În cursul anilor 2005 și 2006, inculpatul Baciu Constantin a concesionat în mod ilegal către S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria suprafața de 10 hectare de teren extravilan și a întocmit fără drept certificatul de urbanism, cunoscând că aceste documente vor fi folosite de către Dascălu Carmen Mironel în cadrul proiectului cu finanțare SAPARD. La rândul său, Milea Neculai, în calitate de secretar al comunei Podgoria, a contribuit la concesionarea în mod ilegal a terenului menționat mai sus, prin aceea că nu a urmărit întocmirea și avizarea pentru legalitate a proiectului de hotărâre de Consiliu Local a semnat contractul de concesiune și nu a făcut demersurile necesare pentru rezilierea acestuia. Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 516.402,38 lei (aproximativ 146.517,911 euro)”, susțineau procurorii anticorupție, care au și dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra casei bătrânești a ex-primarului Constantin Baciu, în valoare de peste 100.000 lei.

Ulterior, fostul primar al comunei Podgoria, Constantin Baciu, și fostul viceprimar Neculai Milea au fost achitați de Curtea de Apel Ploiești în dosarul de corupție în urma căruia Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată, alături de administratorul societății comerciale locale, Mironel Carmen Dascălu, acesta din urmă fiind însă condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, precum și la interzicerea unor drepturi pe o perioadă de un an.

Probleme și cu protecția mediului

În vara anului trecut, un focar de infecție din zona unui abator deținut de Mironel Dascălu la ieșire din Rm. Sărat spre Focșani ajungea în atenția anchetatorilor. Resturi de animale aruncate la întâmplare ori îngropate au fost găsite de polițiști de la Poliția Municipiului Rm. Sărat și reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Si­guranța Alimentelor Buzău în timpul unor verificări dispuse de Prefectură în urma unor sesizări ale localnicilor. Filmări cu dezastrul ecologic au circulat în mediul online mai multe zile până când oamenii legii au descins la fața locului. Potri­vit localnicilor, resturile animaliere erau îngropate pe mai multe straturi, ceea ce în­seamnă că activitatea ilegală se desfășura de mai mult timp. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului, urmând să fie înaintat Parchetului cu propunere de trimitere în judecată.

Ferma de porci de la Stâlpu, distrusă de un incendiu la începutul anului trecut, aparținând tot lui Mironel Carmen Dascălu, este sub sechestru chiar în dosarul în care afaceristul a fost condamnat în primă instanță pentru evaziune fiscală în formă continuată. Adăpostul de animale a fost afectat pe o suprafață de 6.500 de metri pătrați. Nu au fost persoane rănite, dar multe animale au murit, intoxicate cu monoxid de carbon. Maternitatea porcină de 8.000 de metri pătrați din comuna Stâlpu s-a aprins din senin și a ars ca o torță, cu 9.000 de purcei și peste 2.000 de scroafe înăuntru. Paguba este uriașă, de peste opt milioane de euro, iar proprietarul nu avea asigurare. Pompierii au reușit să salveze două hale, unde erau adăpostiți sute de pur­celuși și animale adulte.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker