luni, 30 noiembrie 2020

Cum a împărţit Guvernul bani comunelor buzoiene afectate de viiturile de luna trecută

Guvernul a alocat, săptă­mâna trecută, alte câteva milioane de lei pentru înlătu­rarea efectelor inundaţiilor din judeţul Buzău, însă bani sunt insuficienţi pentru acoperirea cheltuielilor autorităţilor locale din zonele unde viiturile au rupt drumuri de acces către aşezările din zona de deal şi de munte. Peste 7,63 milioane lei au ajuns, prin decizie a Executivului, în conturile primăriilor din 14 comune buzoiene, după ce, cu două săptâmâni mai devreme, 5,8 milioane lei au fost direcţionate către Consiliul Judeţean în vederea acoperirii cheltuielilor pentru refacerea unor drumuri judeţene afectate de inundaţii în perioada iunie-iulie.

Cei mai mulţi bani au fost alocaţi comunei Valea Salciei, 1.095.000 lei, pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru consolidare şi refacere dig de apărare de pe râul Câlnău de pe DC 121. Şi comunei Brăeşti i-au fost alocaţi 917.000 lei pentru refacerea şi consolidarea a două podeţe către cătunele Timoiu şi Croitori. De asemenea, comuna Lopătari a primit 849.000 lei pentru lucrările de refacere a DC222  în satul Vârteju, drum ce face legătura cu comuna Chiliile. Şi pentru Căneşti s-au alocat 803.000 lei pentru refacere gabioane, stabilizare şi protecţie mal în zona DC 94 spre Şuchea, pentru reprofilare  şi refacere DC 93 pe o lungime de 650 m şi pentru refacere DC 92 pe o lungime de 750 m. Totodată, s-au alocat bani pentru refacere podeţ în punctul Gura Gârlei-Şuchea, ce face legătura între satele Şuchea, Trestioara, Creveleşti şi Budeşti din comuna Chiliile, dar şi pentru refacere şi consolidare punte pietonală în satul Căneşti peste râul Sărăţel.

În schimb, comuna Chiliile, una dintre cele mai afectate de viiturile de acum o lună, a primit 614.000 lei pentru refacerea a două drumuri comunale, DC222 şi DC94, dar şi pentru repararea unor podeţe şi refacerea reţelei de alimentare cu apă.

În total, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 24 iulie, printr-o hotărâre, alocarea sumei de 212,15 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate din 28 de judeţe, ca urmare a cantităţilor foarte mari de precipitaţii care au generat inundaţii, alunecări de teren, au afectat infrastructura hidrotehnică, terasamentele şi malurile de apă­rare, structura drumurilor jude­ţene, a drumurilor comunale, podurilor, podeţelor şi digurilor.

Având în vedere situaţia gravă cu care se confruntă persoanele afectate de calamităţile naturale în aceste zone şi ţinând cont de faptul că autorităţile administraţiei publice locale nu dispun de fondurile necesare, s-au alocat din Fondul de intervenţie, prevă­zut în bugetul de stat pe anul în curs, 19,44 milioane de lei pentru judeţele Botoşani, Bra­şov, Cluj, Covasna, Mehedinţi, Mureş, Suceava, Vâlcea, Vrancea – pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în perioada martie-mai 2018 – şi 192,71 milioane lei pentru judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Boto­şani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbo­viţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în lunile iunie şi iulie 2018.

Pagubele au fost estimate, în baza evaluărilor făcute de către autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din judeţele afectate.

Se mai aşteaptă bani de la Guvern

Consiliul Judeţean Buzău a primit de la Guvern, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, 5,8 milioane lei vechi, bani alocaţi pentru refacerea mai multor tronsoane din patru drumuri judeţene grav afectate în ultimii ani de viituri, potrivit hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial.

Este vorba despre DJ 203K, DJ 204C, DJ 203L şi DJ102F, acesta din urmă fiind şi cel mai avariat. CJ a decis însă să folosească banii pentru refacerea căilor de acces în zona Chiliile – Căneşti. Pentru primarii comunelor buzoiene afectate de ploile de la sfârşitul lunii iunie sumele aşteptate de la Executiv sunt necesare acoperirii cheltuielilor făcute pentru refacerea drumurilor rupte de ape la sfârşitul lunii trecute.

Potrivit raportului întocmit de Prefectura Buzău, valoarea pagubelor este de 39 de milioane de lei, însă prioritară era alocarea unei sume de 15 milioane de lei. O evaluare a Instituţiei Prefectului arăta că 17 comune şi un oraş din judeţul Buzău au fost afectate de la sfârşitul lunii trecute. Este vorba despre Valea Salciei, Bisoca, Siriu, Nehoiu, Odăile, Berca, Lopătari, Cozieni, Beceni, Bozioru, Chiliile, Căneşti, Calvini, Vintilă Vodă, Mânzăleşti, Brăeşti, Topliceni, Pardoşi.

La Buzău, şapte locuinţe din Valea Salciei şi Cozieni au fost afectate de ape, cinci drumuri judeţene au fost afectate pe o lungime de 35 de kilometri, 47 de drumuri comunale în lungime de 77 de kilometri au fost măturate de ape, precum şi 80 de drumuri săteşti pe o lungime de 94 de kilometri. Apele au luat opt podeţe, punţi pietonale şi trei poduri, în timp ce două sisteme centralizate de alimentare cu apă, la Chiliile şi Bozioru, au fost colmatate, oamenii rămânând fără apă potabilă zile întregi.

loading...
error: Content is protected !!