sâmbătă, 19 septembrie 2020

Cum a cucerit Ellie White cel mai înalt vârf al Muntelui Zeilor

• ,,A fost cea mai intensă experienţă din viaţa mea”, susţine buzoianca

Fiindcă a tot fost pe drumuri în ultima perioadă, artista buzoiană Ellie White nu a mai apucat să îşi ţină fanii la curent în detaliu, pe blogul său, cu toate experienţele de vacanţă aşa că zilele trecute a povestit cum a fost pe vârful Mytikas al Muntelui Olimp, definind emoţia şi curajul acestei experienţe drept cel mai intens moment trăit până acum în viaţa ei.

,,A fost ceva cu care nu credeam că mă voi întâlni vreodată, dar o experienţă pe care mi-aş dori să o repet cât de curând”, a spus Ellie. Ambiţia de a cuceri Muntele Olimp a pornit de la prima ei vacanţă în Grecia, când a fost mai mult pentru relaxare, şi mai puţin pentru urcat pe munţi. ,,Primisem informaţia (greşită de altfel) că am putea ajunge pe Muntele Olimp (noi ne gândeam la vârful acestuia) cu maşina din dotare, aşa că am tot răscolit în stânga şi-n dreapta, am ratat drumuri şi am găsit cărări de pe care nu credeam că vom scăpa întregi sau cu maşina pe toate cele patru roţi, până, într-un final, când ne-am dat bătuţi şi ne-am mulţumit cu o mănăstire şi o peşteră pe care să le ­vizităm. În acel moment nu ştiam ce înseamnă vârful Mytikas, dar asta ne-a ambiţionat să revenim în Grecia pentru a ne atinge obiectivul, acela de a ajunge pe Muntele Zeilor. Aşa că, după ce am revenit în ţară, am plănuit reîntoarcerea în Grecia pentru a ajunge unde ne-am dorit”, a povestit artista.

Singurul mod de a ajunge pe Vârful Mytikas, cel mai înalt dintre cele trei vârfuri ale Muntelui Olimp, era mersul pe jos. ,,Ce trebuie să ştiţi este faptul că, deşi poţi ajunge pe vârf şi singur, eu vă recomand să vă luaţi un ghid cu voi şi să fiţi pregătiţi pentru un urcuş cu înclinaţie de aproximativ 90 de grade. Aşa că este important să aveţi haine uşoare pe voi şi încălţă­minte care să vă ajute să puteţi escalada cu uşurinţă munţi stâncoşi şi imprevizibili. Diferenţa pe care a făcut-o ghidul nostru, pe lângă faptul că ne-a oferit încrederea necesară pentru a face acel traseu, a fost şi aceea că a venit pregătit cu căşti de protecţie pentru noi şi sfori cu care ne-am legat unul de celălalt, pentru a urca şi coborî în siguranţă. Aveţi în vedere faptul că este un traseu foarte periculos şi chiar oameni experimentaţi şi-au pierdut viaţa acolo. O singură secundă de neatenţie face diferenţa între viaţă şi moarte”, a mai atras Ellie atenţia celor ce vor o asemenea experienţă.

Artista a mai adăugat că, pentru mulţi dintre cei care merg acolo, traseul de urcare este din Litochoro, însă ghidul lor i-a dus cu maşina pe un drum ştiut doar de oamenii locului şi de alţi ghizi, aşa că au urcat cu maşina până la vreo două ore distanţă de mers pe jos până pe Mytikas. De acolo, însă, au luat-o la pas, admirând frumuseţea locului, plini de emoţie şi nerăbdare. ,,Prima oprire a fost la Vârful Skolio, care este al doilea ca înălţime după Mytikas, cu o altitudine de 2.911m. Aici am făcut un mic popas, ne-am tras sufletul şi am admirat frumuseţea care ni se întindea la picioare. Liniştea locului era întreruptă doar de adierea vântului”, a mai povestit cântăreaţa. Tot Ellie a mai adăugat că, pe acest munte, acum mulţi, mulţi ani în urmă, plăcile tectonice africane s-au întâlnit cu plăcile tectonice europene, iar această îmbinare a dus la crearea Muntelui Olimp.

După acest mic popas de pe Vârful Skolio, artista şi soţul ei şi-au legat hamurile, şi-au pus căştile pe cap, şi-au pregătit sforile şi s-au pregătit sufleteşte de ultima parte a drumului, cea mai periculoasă de altfel. ,,De pe acest vârf trebuie să cobori printr-o trecătoare îngustă şi abruptă până la un mic platou, iar de acolo urmează cam o oră de urcat şi coborât pe stânci înclinate şi poteci alunecoase. După această oră, ajungi pe Muntele Zeilor, Vârful Mytikas (2.918 m). Nu mai e nevoie să spun că acolo simţi că baţi la poarta Olimpului, că te umpli de energie şi că simţi că trăieşti. Energia locului este îmbătătoare, iar dacă ai noroc şi de cer liber, poţi vedea  până la Thessaloniki. Noi am avut noroc de soare, dar şi de vânt, aşa că priveliştea nu a fost atât de ofertantă. Chiar şi aşa, sentimentul a fost de neuitat”, a punctat Ellie.

Buzoianca a încheiat povestea experienţei plină de adrenalină cu ideea că ar reveni cu drag de fiecare dată când va mai avea oportunitatea. ,,Voi sta la acelaşi hotel cu oameni dragi şi minunaţi, voi mânca aceeaşi mâncare gustoasă, gătită cu drag şi voi admira aceleaşi privelişti liniştitoare”, a încheiat Ellie.

loading...
error: Content is protected !!