vineri, 03 iulie 2020

Cum a ajuns să fie „taxată” în rate lunare folosirea minorilor la muncă

Folosirea minorilor la muncă în România poate reprezenta o afacere pentru patroni, atât timp cât justiția îi răsplătește cu o mângâiere pe creștet pentru astfel de fapte.

După ce, în luna aprilie, judecat pe repede-înainte, fostul consilier local Florin Marian Toader, fin al fostului primar Constantin Boșcodeală, primea drept pedeapsă, la Judecătoria Buzău, o amendă penală pentru că în 2015 folosise la muncă, fără forme legale, mai multe minore, la terasa pe care o avea în Drăgaică, iar o lună mai tîrziu decizia primei instanțe devenea definitivă la Curtea de Apel Ploiești, în iunie, aceeași instanță, Judecătoria Buzău, i-a admis cererea să achite amenda penală în sumă de 20.000 lei în 20 de tranșe a câte 1.000 lei.

„Admite cererea formulată de petentul Toader Florin Marian. Dispune eșalonarea plății sumei de 20.000 lei reprezentând amendă penală aplicată petentului prin sentința penală nr. 253/02.04.2019 a Judecătoriei Buzău, def. prin decizia penală nr. 527/29.05.2019 a Curții de Apel Ploiești, pe o perioadă de 20 luni, în rate lunare egale, de 1.000 lei”, se precizează în soluția pe scurt a instanței. Aceeași păsuire a primit-o și firma sa, Mazaro SRL, condamnată la plata unei amenzi penale de 40.000 lei.  Astfel că, după trei ani de anchetă, în nici trei luni, Florin Toader scapă de grija amenzilor penale.

Judecători de la Judecă­toria Buzău au soluționat, în nici jumătate de an, cazul intens mediatizat la acel moment care, cel mai probabil ar fi fost clasat dacă Inspectoratul Teritorial de Muncă nu trimitea sesizare la Parchet. Astfel, dosarul deschis inițial pentru loviri și alte violențe a fost trimis în judecată sub acuzația de încălcare a regimului de muncă al minorilor. Procurorii au stabilit că fostul ales local a folosit la muncă, fără forme legale, mai multe minore, la terasa pe care acesta o avea în Drăgaică.

În 2015, trei tinere l-au acuzat pe Florin Toader de rele tratamente, dar Toader și-a recunoscut vinovăția în fața judecătorilor doar pentru încălcarea regimului de muncă al minorilor. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar Florin Toader a primit pedeapsa cea mai mică, respectiv 100 zile-amendă pentru săvârșirea infracțiunii de încadrare în muncă a unui minor cu ­ne­respectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor, în formă continuată, respectiv suma de 20.000 lei. Aceeași condamnare, dar cu plata unei sume duble, a primit-o firma lui Toader, pentru care minorele au muncit în Drăgaica.

Fost consilier local PSD pe vremea când nașul său era primar, Florin Toader a fost inculpat abia în 2017 pentru folosirea la muncă, fără forme legale, a unor minore, după mai bine de un an și jumătate de anchetă. Atât pe numele acestuia, cât și a firmei administrată de el, Mazaro SRL, procurorii de la Parchetul local au derulat acte de urmărire penală pentru săvârșirea a nu mai puțin de 15 infracțiuni de „încadrare în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor“.

Se întâmpla în vara anului 2015, pe când Florin Toa­der încă era consilier local. El a fost implicat într-un mare scandal, fiind acuzat de mai multe tinere care au lucrat la terasa sa din Drăgaică de faptul că le-a violentat, le-a vorbit urât și chiar le-a hărțuit sexual, făcându-le avansuri sub diferite forme. Inițial, patru tinere au făcut plângere la Poliție, dar, în cele din urmă, doar una dintre ele și-a menținut declarația. În tot acest timp, dosarul a fost preluat de mai mulți procurori de la Parchetul local. S-au luat declarații și s-au căutat tot felul de chichițe procedurale, iar avocatul lui Toader a contestat veridicitatea documentelor de  medicină legală. În plus, și declarațiile unor martori au fost și ele contestate.

La începutul 2018, cerce­tările au căpătat o turnură interesantă. Procurorul de caz a decis schimbarea încadrării faptei, din lovire și alte vio­lențe, în purtare abuzivă. Apoi un al doilea dosar penal a fost deschis pe numele lui Toader și se referea la angajarea unor minore fără forme legale, sesizarea fiind făcută de Inspectoratul Teritorial de Muncă în urma unei anchete specifice declanșată imediat după izbucnirea scandalului. În final, doar acesta a fost trimis în instanță.

loading...
error: Content is protected !!