sâmbătă, 04 iulie 2020

Cu sprijinul Consiliului Judeţean, campaniile de donare de sânge vor ajunge şi la sate

Centrul de Transfuzii Buzău a încheiat un parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău prin care insituţia judeţeană va sprijini acţiunile de colectare de sânge sub formă de caravane ce vor avea loc la nivelul primăriilor. De ce era nevoie de un astfel de protocol, explică directorul Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun, care, în ultimul an, a intensificat campaniile de colectă mobilă.

Donarea de sânge, la răscruce

Caravana a mers din spital în spital, unde a găsit sprijin din partea conducerii unităţilor medicale, care au şi popularizat evenimentul şi au atras donatori, au mers la instituţiile MAI, unde, de asemenea, au avut parte de sprijin şi la unele societăţi buzoiene. În comunităţile buzoiene de la sate, promovarea donării de sânge nu s-a prea făcut până acum, iar pe de altă parte oamenii aici nu ştiu prea multe lucruri despre donare şi sunt neîncrezători în ceea ce priveşte siguranţa actului. De aceea, aceste caravane întreprinse de Centrul de Transfuzii în teritoriu au şi rolul de educare a populaţiei. „În 2018 oamenii încă se gândesc că actul donării ar putea să le facă rău. Mă întreabă dacă există posibilitatea de infectare. Promovarea donării şi educarea donatorului trebuie făcută şi la nivel instituţional. Educarea în privinţa donării va deveni foarte iportantă pentru că donarea de sânge se află într-un moment de răscruce. Sunt foarte puţine modalităţi prin care se face promovarea donării de sânge. Este clar că este vorba despre schimbarea profilului donatorului”, spune directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

Pe ultimul loc în Europa

În doi ani, românii care donează sânge nu vor mai fi răsplătiţi cu bonuri valorice, aşa cum se întâmplă în prezent. Asta pentru că România trebuie să se ralieze unor cerinţe europene care deja se respectă în restul ţărilor europene. Tocmai de aceea sunt necesare campanii susţinute de informare şi educaţie, altfel ar apărea o criză majoră de sânge din 2020, când Centrul de Transfuzii va trebui să renunţe la acest tip de recompensă pentru donatori. Directorul Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun, care a pornit deja prin caravanele mobile şi o campanie de informare, este optimistă. „Sunt convinsă că donatorii nu vor mai veni la centru doar pentru acele tichete de masă, doar pentru anuimite facilităţi materiale. Dacă vrem să ne aliniem la numărul donatorilor din Uniunea Europeană, trebuie să schimbăm mentalitatea. Este vorba despre acel 2% din populaţia României care donează faţă de 4% din Uniunea Europeană. Suntem la 2% şi pe ultimul loc în Europa şi ne gândim că mentalitatea în privinţa donării trebuie să se schimbe din liceu.”

Se încearcă organizarea de caravane şi la primării

„Am încercat şi încercăm ca de două ori pe săptămână să plecăm acolo unde oamenii înţeleg cât de importantă este donarea de sânge. Donatorii vechi sunt îmbătrâniţi, donatorii noi sunt foarte puţini şi nu se fidelizează. Vin o singură dată, pentru un caz popularizat pe reţelele de socializare, după care nu mai vin niciodată. Aceste sincope pe care noi le avem în fiecare zi în recoltarea sângelui nu ne ajută cu nimic, iar pe pacienţi cu atât mai puţin, în situaţia în care cererea de sânge este în creştere. Sunt zile în care noi putem recolta 30 donatori de la nivelul centrului sau sunt zile în care ne întoarcem cu 100 de pungi de la punctele de unde plecăm în colectă mobilă”. Anul acesta au fost câteva caravane de succes, cum ar fi cea de la  Catedrala „Sf Gheprghe” de la Nehoiu organizată de preotul Furtună, cu binecuvântarea ÎPS Cirpian, arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, la

Spitalele din Nehoiu, Râmnicu  Sărat, Smeeni, Săpoca şi Buzău. „Acolo managerii ne-au primit cu braţele deschise şi au reuşit să facă şi promovarea evenimentului pentru donare de sânge, pentru că disponibilitatea noastră de a pleca după donatori trebuie să fie dublată şi de prezenţa oamenilor inimoşi din locurile unde vrem să ajungem, care să mobilizeze  oamenii”, a mai spus Adriana Crăciun.

loading...
error: Content is protected !!