duminică, 07 martie 2021

Cu ce mijloace speră liberalii să determine micșorarea impozitelor locale: Prefectura, instanța sau goarna

• Senatorul Vlad Pufu susține că hotărârea de majorare a acestor impozite este ilegală

Liberalii buzoieni soli­cită Prefecturii să avizeze negativ hotărârea Consi­liului Local Buzău prin care au fost majorate valorile impozitelor pentru anul în curs pentru clădiri și terenuri, a anunțat, miercuri, pe parcursul unei conferințe de presă, senatorul Vlad Pufu, președintele organizației municipale a Partidului Național Liberal.

Acesta susține că res­pectivul act normativ nu a fost supus unei dezbateri publice reale: „Eu o să vă prezint, din punctul meu de vedere, cât de viciată și nelegală a fost această hotărâre. Domnul primar Toma a și spus că a pus-o în dezbatere, dar a pus-o în dezbatere așa cum a vrut dânsul. Adică dumnealui înțelege dezbaterea prin aceea că doar ne informează despre ceea ce a făcut sau ce urmează să facă, fără să existe în ­niciun caz o discuție din care să reiasă un mănunchi de idei pe care să le pună ulterior în practică”, a spus Pufu, care a scos în evidență mai multe ,,nereguli” din refe­ratul la proiectul de hotă­râre, care, în opinia sa, ar transforma-o într-una ilegală. „Aici este referatul de aprobare a hotărârii. În referatul de aprobare a hotărârii dânsul, cu mânuța sa, spune următorul lucru: propun ca impozitele și ta­xele locale pentru anul 2021 să fie menținute la nivelul celor din anul 2019 – aici bănuiesc că este o greșeală -, dar că sunt indexate cu rata inflației de 3,8. Atât scrie în referatul de aprobare. Este singurul lucru care scrie, iar ulterior ne trimite la Anexa 1: <Impozitul și taxa pe clădiri pentru anul fiscal 2021 se calculează după cum urmează: pentru clădirile rezidențiale și clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozi­tul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,12 asupra valorii impozabile a clădirii; pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se ­ca­lculează prin aplicarea cotei de 0,6 asupra valorii>. Deci este singurul element care ne trimite la faptul că impozitele vor urma să vină în unele cazuri triple, în alte cazuri, ați văzut, și mărite cu 500%. Ne-am trezit astăzi cu ceea ce buzoienii constată când le vine fluturașul sau când merg la Primărie. Bineînțeles, sunt în termen încă până în martie. Acest coeficient, ar trebui să ne uităm înapoi în lege și să vedem în hotărârile mai vechi, și să constatăm că el a crescut de la 0,08 la 0,12. De fapt, aici se ascunde și această mărire”, a mai senatorul Vlad Pufu.

,,Tragedie măreață pentru micii întreprinzători”   

Liderul organizației municipale a Partidului Națio­nal Liberal a oferit și câteva exemple ale creșterii impozitelor pe terenuri și clădiri: „La un apartament de două camere, anul trecut a fost achitat un impozit de 93 de lei, anul acesta 151 de lei; la un apartament cu trei camere anul trecut impozitul a fost 163 de lei, anul acesta 254 de lei. O doamnă mi-a spus că a achitat pentru apartamentul din Micro XIV un impozit, anul trecut, de 80 de lei, iar anul acesta 130 lei. Mergem și la nerezidențiale, pentru că aici este dramă totală pentru un om care a început sau și-a închiriat propriul apartament unui business și a fost corect și cinstit, ca din cei 30 sau 100 de metri pătrați cât are în funcție garsoniera sau apartamentul cu trei camere să îl declare ca sediu de firmă. Aici este o tragedie mă­reață, pentru faptul că avem exemple, dar și pentru cei care au o hală mică undeva, pe persoană fi­zică, impozitul a crescut de trei ori, adică anul trecut au plătit 300 lei, iar anul acesta 900. Întreprinzătorii mici sunt cei mai afectați”, a precizat Pufu.

El solicită Prefecturii să verifice legalitatea hotărârii și a spus că, în cazul în care aceasta nu va fi revocată, se va adresa instanței de Contencios Administrativ și, în ultimă instanță, va lua ,,o goarnă” și va ,,striga în fața Primăriei, cu toți membrii de la municipiu, până se retrag hotărârile”. „Chestiunea asta nu o putem lăsa să se întâmple și să rămână așa. Din mai multe conside­rente, pentru că eu am demonstrat aici, este total nelegală și, drept urmare, este nelegală pentru faptul că nu au fost informați buzoienii așa cum scrie la lege, nu a fost acea dezbatere reală care se cere în cazul acestor hotărâri, dar și pentru că, pe de altă parte, a avut vicii ascunse de procedură. Drept urmare, eu voi solicita public Instituției Prefectului din județul Buzău să exercite controlul de legalitate asupra acestei hotărâri, să constate ceea ce am constatat și noi aici, faptul că este nelegală, și să ceară revocarea hotărârii. Dacă această hotărâre nu va fi revocată, bineînțeles că ­există calea instanței în Contencios Administrativ și este clar că de această hotărâre trebuie să scăpăm. Totodată, domnul Toma poate avea o altă abordare, o altă posibilitate să se mai gândească, eventual să ajusteze cotele procentuale ale acestor coeficienți, să vadă unde se mai pot scădea aceste impozite, să o pună în dezbatere publică adevărată, să înțeleagă ce înseamnă democrația locală, pentru că democrație locală înseamnă o consultare publică și să nu se mai comporte atât de autoritar nici în Consiliul Local, pe de o parte, și nici cu buzoienii, pe de altă parte, pentru că până la urmă dânsul le-a lezat interesele”, a mai spus senatorul liberal Vlad Pufu.

Toma: ,,S-ar bloca activitatea Primăriei”
De partea cealaltă, primarul Constantin Toma nu exclude posibilitatea ca demersul liberalilor să aibă succes, dar spune că suspendarea aplicării hotărârii de majorare a impozitelor va duce spre un blocaj ­ge­neral al administrației municipiului.
,,Au toate șansele, pentru că, fiind la putere, are șanse să și treacă, dar gândiți-vă la ce va ieși. Deci, practic nu se mai poate lua niciun impozit, se blochează toată impozitarea și Primă­ria Buzău nu va mai încasa niciun leu și astfel oprim și educație, oprim absolut tot în municipiul Buzău. Nu vom mai putea finanța absolut nimic, nici salarii, ­nimic. Se blochează toate încasă­rile posibile. Eu sper să se gândească și la efectele acestei măsuri. Îi îndemn să analizeze încă o dată înainte de a da drumul unui asemenea demers. Acum, sigur, au toate șansele să blocheze total acest oraș, să nu mai putem încasa niciun leu, dacă se suspendă acea hotărâre de Consiliu Local. Pentru un proprietar de locuință nu este o sumă neplătibilă, două-trei pachete de țigări pentru a dezvolta acest oraș. Toată lumea cere trotuar, cere stradă, cere parcare, educație mai bună. De unde luăm acești bani? Acești bani vin din impozite și taxe”, a spus, pentru Focus FM, primarul Constantin Toma.

loading...
error: Content is protected !!