sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Cu cât s-a ales Buzăul din prima sută de milioane lei cheltuită pentru Centenar

Aproape 100 de milioane de lei, bani publici, merg către cele peste 500 de proiecte depuse pentru manifestările ­de­dicate Centenarului, potrivit informaţiilor Ministerului Culturii, preluate de HotNews. Cu aproape 14 milioane de lei sunt finanţate nu mai puţin de 120 de festivaluri şi gale, în vreme ce 13,5 milioane merg pentru construcţia sau restaurarea a aproape 100 de monumente. Din banii împărţiţi de Ministerul Culturii, 4,6 mi­lioane sunt destinaţi Televiziunii Publice pentru organizarea Festivalului ,,Cerbul de Aur“.

Până la începutul lui august, 519 proiecte ale ministerelor, instituţiilor publice şi autorităţilor locale au primit finanţare. Din datele centra­lizate ale ministerului, până la 6 iulie, 13,8 milioane de lei erau destinaţi manifestărilor din ca­tegoria ,,Festivaluri, gale, manifestări cultural-artistice de anvergură“, în vreme ce 13,5 ­mi­lioane au fost destinaţi construcţiei sau reabilitării de monumente în întreaga ţară.

În topul finanţării pentru Centenar a autorităţilor locale este judeţul Iaşi, care primeşte 8.025.000 de lei pentru 17 proiecte din cele 40 depuse până în iulie. Între „lucrările” cele mai costisitoare figurează amplasarea unui drapel care să se vadă din orice punct al Iaşului. „Necesitatea şi oportunitatea investiţiei” de 540.000 de lei este justificată de autorităţi prin faptul că „anul 2018 va fi un an jubiliar”: „Municipiul Iaşi îşi propune să marcheze acest eveniment prin ridicarea unui catarg de steag tricolor, amplasat într-un punct care să asigure vizibilitatea din toate punctele oraşului”, se arată în descrierea proiectului. Tot pentru Iaşi sunt alocaţi 150.000 de lei pentru o şedinţă solemnă a Parlamentului: „În memoria şi pentru cinstirea celor 100 de ani de la Marea Unire, eveniment la care Iaşiul a jucat un rol foarte important, realizarea unui astfel de proiect poate atinge valoarea de moment istoric”, se arată în descrierea evenimentului la care, pe lângă parlamentari, ar trebui să participe reprezentanţii Guvernului, Preşedinţiei, administraţiei Republicii Moldova şi ai Casei Regale.

Cu 4,82 de milioane pentru Centenar, Maramureşul este pe locul doi al finanţărilor, pentru 20 de proiecte din 114 depuse. Aproape 10% din aceşti bani, respectiv 400.000 de lei, sunt destinaţi evenimentului „100 de baloane pentru România”, depus de Consiliul Judeţean Maramureş, care face o confuzie în descrierea proiectului, susţinând că, la anul, România va prelua preşedinţia Comisiei Europene, nu a Consiliului Uniunii Europene. Potri­vit documentaţiei depuse, cele 100 de baloane cu aer cald vizează transmiterea unui „onest şi asumat mesaj despre pace şi bucurie”: „Ne apropiem de momentul în care România va prelua pentru prima dată Preşedenţia (sic!) Comisiei Europene, este un moment unic să trimitem un mesaj vizibil mediatic: Centenarul României coincide cu 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, un eveniment cu o încărcătură spirituală puternică pentru întreaga Europă. Propunem celebrarea tuturor eroilor Europei concomitent cu Centenarul României cu un salut de 100 de baloane cu aer cald reprezentând fiecare ţară din Europa şi mai departe o întâlnire memorabilă cu un onest şi asumat mesaj despre pace şi bucurie”, este descrierea pe scurt a proiectului transmis la Ministerul Culturii.

Trei proiecte au primit finanţare în aprilie

Trei proiecte din în judeţul Buzău au primit finanţare în prima rundă, din aprilie 2018, respectiv suma de 110.000 lei. Două dintre acestea aparţin Primăriei Buzău şi unul Primăriei Valea Râmnicului.

  1. 45.000 lei au fost alocaţi comunei Valea Râmnicului pentru construirea unui monument destinat eroilor neamului din primul şi al doilea război mondial. Statuia va reprezenta un vultur-acvilă, ,,simbol universal pentru curaj, victorie, putere, semeţie şi aspiraţie spirituală, trecutul glorios al poporului român, implicit al locuitorilor Comunei Valea Râmnicului” – după cum se precizează în proiect -, executat din bronz, cu înălţime de aproximativ 70 de centimetri, amplasat pe un soclu din beton, care va avea montată o placă comemorativă. Înălţimea totală a monumentului va fi aproximativ 6 metri.
  2. Suma de 25.000 lei a fost alocată Primăriei Buzău pentru organizarea, în perioada mai-decembrie 2018, a ,,Orei de Istorie pentru Centenar”, manifestare ,,ştiinţifică, educţio­nală, pentru promovarea în rândul tinerilor din ciclul gimnazial şi licee a personalităţilor buzoiene, pentru crearea unor modele de urmat. Se organizează lunar cursuri ce sunt susşinute în şcoli şi licee sau la Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman>, cu invitaţi din ţară şi din Republica Moldova (profesori, istorici, cercetători, muzeo­grafi)”.
  3. Tot Primăria Buzău va beneficia de o finanţare de 40.000 lei pentru manifestarea ,,100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi rolul politicianului buzoian Alexandru Marghiloman”, care a avut loc în luna iunie 2018. A fost vorba despre va fi o manifestare ştiinţifică ,,România-Republica Moldova cu tema propusă. Au fost invitaţi să susţină comunicări profesori universitari, istorici, cercetători, ziarişti (20 de persoane, dintre care 10 din România şi 10 din Republica Moldova)“. A fost evocată importanţa momentului istoric, precum şi rolul activităţii lui Alexandru Marghiloman, preşedintele Consiliului de Miniştri. Tipărirea volumului ,,100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi rolul politicianului buzoian Alexandru Marghiloman“, face parte din acelaşi proiect.

În luna iulie, bani pentru încă cinci proiecte

În luna iulie a fost dată publicităţii o nouă listă cu finanţări, în care apar cinci proiecte propuse de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Buzău, dintre care patru aparţin Primăriei Buzău, care însumează 901.000 lei:

  1. Categoria „Monument de for public”: „Statuia bustului scriitorului Vasile Voiculescu” (123.000 lei) şi „Construire monument de for public – Statuie Alexandru Marghiloman în incinta Ansamblului Parcului Marghiloman, Strada Plantelor nr.1, municipiul Buzău” (333.000 lei)
  2. Categoria „Investiţii în infrastructura culturală”: „Amenajarea unei camere memoriale <Alexandru Marghiloman>” (70.000 lei)
  3. Categoria „Festivaluri, gale, manifestări cultural-artistice de anvergură”: Centenar Marea Unire” (250.000 lei)
  4. Categoria „Editarea de cărţi, albume, hărţi, emisiuni filatelice şi altele asemenea”: „Colecţia <Copiii şi Marea Unire>” (25.000 lei)

De asemenea, din categoria „Festivaluri, gale, manifestări cultural-artistice de anvergură”, va primi finanţare manifestarea „România Suntem Noi!”, organizată de Primăria Padina (100.000 lei).

De asemenea, dintre proiectele propuse de autorităţile centrale, va primi finanţare, la categoria „Ceremonii civile şi militare/comemorări  Manifestare”, „Şedinţa solemnă a Consiliului Militar al Jandarmeriei Române dedicată Centenarului Marii Uniri Ministerul Afacerilor Interne”, organizat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău (90.000 lei).

loading...
error: Content is protected !!