joi, 02 iulie 2020

Cu cât a contribuit Buzăul la milionul de semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunţat, marţi, pe Facebook, că a strâns un milion de semnături pentru iniţiativa civică „Fără Penali în funcţii publice”. „Suntem un milion! Un milion de oameni cinstiţi şi muncitori ce spun, prin semnătura lor, că nu mai vor să fie conduşi de hoţi! O bucată mare de Românie care s-a pus în mişcare şi nu mai poate fi oprită. România a fost unită de crezul fără penali! Români din toate colţurile lumii şi ale ţării, de toate vârstele, din sate şi oraşe, toate mediile sociale şi profesionale, de toate etniile, au semnat iniţiativa de modificare a Constituţiei. Mai mult, au devenit voluntari #farapenali, petrecându-şi timpul liber în stradă, la semnături sau mobilizându-şi comunităţile în care trăiesc, aici sau în diaspora. Ne-au unit setea de dreptate, nevoia de cinste în viaţa publică, dragostea pentru ţară. Ştiu că par vorbe mari, dar le-am auzit de la oameni care le-au rostit, ca pe cel mai natural lucru din lume. Vom lupta ca fiecare semnătură să fie validată, de primării şi de Curtea Constituţională a României şi ca #farapenali să ajungă în Parlament şi în Constituţie. Fie care sem – nătură este un om care a ales să nu stea deoparte. A ales să spere şi să lupte. Schimbarea este posibilă! Continuăm până la 1 septembrie!”, a scris preşedintele USR, Dan Barna, marţi, pe Facebook.

Un alt parlamentar al acestei formaţiuni politice, deputatul Ionuţ Moşteanu, a declarat pentru “Mediafax” că iniţiativa ar trebui să ajungă în Parlament până pe 21 septembrie: „Pasul cel mai important al iniţiativei cetăţeneşti pentru modificarea Constituţiei este strângerea de semnături. Minim 500.000 în toată ţara şi minim 20.000 în jumătate din judeţe. Şi, pentru asta, legea dă şase luni de la publicarea iniţiativei în Monitorul Oficial. Aceste şase luni se încheie pe 21 septembrie. Iniţiativa va ajunge pe masa Parlamentului până atunci”, a spus Moşteanu.

Dan Barna anunţase miercurea trecută că au fost strânse cele 500.000 de semnături, din 21 de judeţe, pentru petiţia „Fără penali în funcţii publice”, dar că aceasta nu va fi încă depusă în Parlament pentru că partidul vrea să ajungă la 1.000.000 de semnături: „În momentul de faţă (15 august, n.r .) sunt 21 de judeţe cu 20.000 de semnături, dar continuăm strângerea, pentru că la Braşov au fost invalidate undeva la 15% dintre semnături. Trebuie să avem o rezervă în fiecare judeţ, ca să fim siguri că nu o să fie probleme cu unele primării. Continuăm strângerea peste tot, ca să ajungem la 23.000-24.000.Noul obiectiv este să atingem 1.000.000 de semnături, pentru că avem deja aproape 800.000 de semnături”, spunea Barna, citat de “Mediafax”.

În cursul zilei de miercuri, delegatul USR Buzău au fost la Bucureşti pentru a preda tabelele cu cele 12.941 semnături strânse în judeţ – care îl clasează pe locul 24 în ierarhia naţională -, după cum ne-a informat Claudia Cristea, reprezentant al organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice. Obiectivul Uniunii Salvaţi România este ca, până la finalul anului 2018, să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării. Potrivit legislaţiei, strângerea semnăturilor a fost posibilă doar după ce a fost obţinut avizul Consiliului Legislativ, iar textul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Iniţiativa urmăreşte modificarea articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Textul propus instituie o interdicţie temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post-condamnatorii sau dezincriminării infracţiunii, adică situaţiile care, potrivit legislaţiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecinţelor rezultate din condamnare. Această temporizare a fost absolut necesară pentru ca propunerea legislativă să respecte întru totul Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, tratatele internaţionale la care România este parte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi recomandările Comisiei de la Veneţia, care nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.

14 COMENTARII

 1. USR S-A FACUT DE RAS SI DE ACEASTA DATA SI IN JUDET SI PE TARA. ACELE SEMNATURI NU VALOREAZA NIMIC PT. CA TREBUIE SCHIMBATA CONSTITUTIA SI UE NU ACCEPTA ACESTE SCHIMBARII DE INGRADIREA UNOR DREPTURI ALE OMULUI. RECENT ONU A A VUT UNCAZ IN BRAZILIA FOSTUL PRESEDINTE ESTE ARESTAT SI VREA SA CANDIDEZE LA PRESEDENTIE SI ONU A DAT ACCEPTUL PT. CA NU ESTE O HOTARIRE RAMASA DEFINITIVA IN CARE SA SPECIFICE CA NU POATE ALEGE SI NICI SA FIE ALES. ASA CA USR RASUL LUMII NU NUMAI AL ROMANIEI.

  • USR-ul știe foarte bine aceste aspecte. Inițiativa are ca unic scop menținerea caldă a urii populației îndreptată spre pesedeu.

 2. USR Buzău nu a reușit să strângă 20000 de semnături pentru că nu s-a ocupat dintr-o comoditate de neînțeles. Cine a venit la mine la poartă? Am avut într-o vreme în curte 15 persoane care ar fi semnat împreună cu alți cetățeni. Desemnarea unor „președinți” de organizații s-a făcut după înlțime adică după preverbul mătușii Ileana:„fie Ion cât de prost, înalt să fie!”

  • Au fost pe la poarta crangului, ce vroiai, para malaiata? La Buzau s-au strans 12986 ceea ce un pic below average, deci nu inteleg care-i problema.

 3. Dacă s-ar demara o inițiativă cetățenească care să-și propună modificarea Constituției în sensul adoptării unui amendament care să prevadă că apa este bun public, administrat exclusiv de statul român în beneficiul cetățeanului român și nu poate fi bun economic supus comercializării, precum a făcut Slovenia, nu numai că a-și vota-o, chiar m-aș implica și în strângerea de semnături.

  • bre ,aloo, matale care comentezi de unu singur .
   cum ( iti) explici dumneata formularea „nu numai ca A-SI vota-o..”?

  • O eroare din greșeală. În loc de semnat am scris vot. Îmi cer scuze dacă te face fericit. Suntem scrupuloși de nu se mai poate dar despre fondul problemei n-avem nicio opinie!

  • frate , esti durere . libertatea de exprimare este una ,pretentia nejustificata ca vezi fondul problemei este alta iar faptul ca ai trecut in viteza pe la scoala este din pacate paduchele de pe frunte.conditionalul optativ te trage de ureche .sa lasam gura mai mica macar din respect pentru limba romana.

  • Sunt injiner, ca Veorica, nu le am p-astea cu literele, mă descurc mai bine cu cifrele.
   De unde vă vin ideile astea geniale, că dacă nu stăpânești gramatica limbii române trebuie să te abții de la comentarii? Și nota 5 este de trecere, nu numai cea de 10! Când te duci la medic îl intrebi cu ce notă a absolvit facultatea?

  • iertare maestre,m-a lovit caldura .promit ca nu mai fac .spor la treaba in continuare .

  • Ce să vezi! M-am îmbujorat de atâta săpuneală, dar sunt vaccinat. Am supraviețuit multor muști de-o zi. Cu ceva timp în urmă mă tot înțepa unul zis viespea. A dispărut.

 4. Pot să strângă și 7 milioane de semnături pe orice temă, să zicem: vreți să nu se mai plătească impozit pe salariu? Degeaba. Ca să modifici Constituția îți trebuie majoritate specială, adică 2/3 din Parlament (66,66%). Mai întâi ar trebui ca USR-ul să câștige alegerile, deci să aibă măcar o majoritate absolută (cel puțin jumătate plus unu din total), și abia după aceea să viseze la cai verzi pe pereți.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!