luni, 30 noiembrie 2020

Crăciun fără… Urgențe

Tradițional, dar fără excese. Aceasta este recomandarea medicilor nutriționiști către cei care au ținut postul și se pregătesc să întâmpine astfel Sărbătoarea Nașterii Domnului.

Se apropie Crăciunul și, odată cu această sărbătoare, o bună parte dintre cetățeni  încalcă grav regulile privind alimentația sănătoasă, chiar și când vine vorba de sănătatea copiilor, așa că această perioadă este  una deosebit de aglomerată pentru medicii nutriționiști și, într-un final, pentru urgentiști. Dacă vine Moș Crăciun nu poți să-i refuzi copilului ceva dulce, dar cel mai bine e să ne axăm pe fructe, portocale, mere, banane. Acestea sunt cele mai indicate. Putem să strecurăm și o prăjiturică mică. Dar nu sacoșe întregi, cum se întâmplă de multe ori”, spune medicul nutriționist Ecaterina Zoican.

După cum se știe, nu este Crăciun fără sarmale, fripturi sau cozonac. Ademeniți de atâtea bunătăți după o perioadă de post, mulți dintre oameni uită să se gândească la sănătate și fac excese. Trecerea de la post la tradițională masă îmbelșugată a Crăciunului reprezintă o adevărată provocare, de aceea medicii nutriționiști au câteva recomandări care să-i țină pe buzoieni departe de probleme digestive sau de orice natură care ar putea să le pună viața în pericol. „De Crăciun se termină și postul. Foarte mare atenție nu numai la copii, ci și la adulți, mai ales la cei care țin post, să nu înceapă să mănânce de toate și nu în cantități mari pentru că jumătate dintre ei se vor plânge de dureri abdominale, de indigestie; alții pot să ajungă, și mai grav, la spital, și nu cred că și-au propus acest lucru când au început să țină post. În sensul acesta ar trebui să o ia un pic mai ușurel cu alimentele specifice Crăciunului. Să-și propună să mănânce poate un fel de mâncare la o masă, o altfel de mâncare la o altă masă și așa mai departe. Să le introducă treptat, ca să nu își provoace neplăceri digestive. Dacă le introduce treptat, atunci și organismul nu o să mai fie atât de stresat în perioada aceea, pentru că, după o lună de post, organismul s-a obișnuit cu o mâncare mai ușoară, cu mai puține grăsimi, mai puțină carne, carne deloc pe perioada aceasta și atunci îi trebuie și o perioadă ca să se obișnuiască cu alimentele mai grase, mai bogate în grăsimi de origine animală”, spune medicul Ecaterina Zoican.

Atenție și la consumul de alcool

În fiecare an, foarte mulți cetățeni au nevoie de asistență medicală încă din prima zi de Crăciun. Asta pentru că în timp ce pentru unii mâncarea este  prea multă, pentru alții problema este alcoolul, astfel încât la Urgențe patologia etilico-traumatică şi toxică este „la concurență”, ca număr şi gravitate, cu patologia digestivă. Acestor pacienți, și ei „tradiționali”, li se adaugă și cei din categoria  celor cu diabet.

„În ceea ce privește pacienții cu diabet, cei mai mulți nu mai țin cont de regim, ori în diabet regimul este pe primul loc și tratamentul medicamentos este abia pe al doilea loc. Alții chiar se hazardează să își abandoneze tratamentul medicamentos pentru că, după părerea lor, nu e compatibil cu alimentele pe care le consumă sau cu abuzurile de alcool și atunci vin destul de dezechilibrați după această perioadă”, mai spune medicul Ecaterina Zoican.

 

loading...
error: Content is protected !!