ActualitateCultură

Corul Lyra, la înălțime!

Corul de camera „Lyra” se află la înălțime zilele acestea, și la propriu și la figurat, așa cum reiese din postarea de pe pagina de socializare a acestuia. În perioada 12-16 iunie 2024,  corul de cameră „Lyra” reprezintă Buzăul și România  la unul dintre importantele evenimente  muzicale ale planetei, un festival cu 82 de coruri participante.

„Prima zi a festivalului ne-a adus participarea, în prima parte a zilei, la 2.225 de metri altitudine, pe Monte Elmo, unde am căntat la deschiderea festivalului, printre piscurile înzăpezite încă!”, au scris pe pagina de socializare reprezentanții corului buzoian. Ei au făcut referire la programul solicitant pe care îl au și au menționat că în a doua parte a zilei au mers în  Austria, la cinci kilometri de granița cu Italia, la catedrala Sillian Chieso di Santa Maria, unde au oferit, de asemenea,  un recital. Și a fost unul de excepție!

Despre corul „Lyra”

Corul de cameră „Lyra” a luat fiinţă în anul 1973, din iniţiativa unor oameni de cultură buzoieni, iubitori ai muzicii corale, printre aceştia aflându-se şi profesorul Ştefan Stănescu, dirijorul corului.
În cei peste 50 de ani de activitate neîntreruptă, „Lyra” a reprezentat Buzăul şi, respectiv, România, la numeroase festivaluri şi concursuri cu caracter naţional şi internaţional. Această prestigioasă activtate s-a întemeiat nu numai pe talentul şi dragostea pentru muzică a celor 45 de membri ai corului, în majoritate cadre didactice, ci şi pe pasiunea de o viaţă a dirijorului acestei formaţii, profesorul Ştefan Stănescu, omul care slujeşte cu credinţă muzica corală de peste 50 de ani.
Sub conducerea sa, Lyra a obţinut importante premii la concursuri naţionale; prezenţa sa pe scenele unor renumite festivaluri corale din Franţa, Elveţia, Austria, Grecia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, Portugalia, Macedonia şi Italia reprezentând o nouă confirmare a valorii formaţiei, bazată atât pe bogăţia repertoriului- peste 160 de piese de mare popularitate din muzica românească şi universală, cât şi pe calitatea interpretării

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare