vineri, 14 august 2020

Controale de amploare, în zonele aglomerate, și în acest week-end. Autoritățile fac apel la responsabilitate

Peste 480 de efective – polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, jandarmi, cadre I.S.U. polițiști locali, precum și reprezentanți din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănatate Publică, Registrului Auto Român, A.N.P.C. și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier – au efectuat, în perioada 06-09 iulie, verificări în zonele aglomerate, centre comerciale, în piețe, la terase și în trafic.

De asemenea, au fost efectuate acţiuni specifice de control in trafic, în scopul prevenirii si combaterii oricăror abateri de la respectarea normelor legale privind siguranța si legalitatea acestor tipuri de transport, raportat având în vedere și prevenirea răspândirii virusului COVID- 19, fiind verificate peste 500 de mijloace de transport public.

Ca urmare neregulilor constatate, au fost aplicate 167 de sancțiuni contravenționale, dintre care 106 pentru nerespectarea prevederilor Lg 55/2020 privind nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Acțiunile au avut ca scop verificarea modului de respectare a reglementărilor legale instituite în această perioadă a stării de alertă, precum și pentru prevenirea și combaterea ilegalităților pe toate palierele, fiind angrenați polițiști din toate domeniile de competență.

Pe timpul acțiunii au fost verificate peste 130 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse.

Spre exemplu, în data de 06 iulie, administratora unei societăți comerciale din municipiul Buzău a fost depistată în timp ce încălca prevederile privind manipularea produselor alimentare, motiv pentru care a fost sancționată contravențional conform HG 984/2005 privind stabilirea si sancționarea contravențiilor la normele sanitare, veterinare și pentru siguranța alimentelor

În data de 08 iulie, a fost depistat un prahovean în vârstă de 41 de ani, care conducea un autoturism –mijloc de transport public, în timp ce nu purta masca de protecție, de asemenea nici alți doi pasageri nu purtau măștile de protecție.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii 55/2020 pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun cu amendă de 1000 de lei.

Vineri, autoritățile au anunțat un număr mare de sancțiuni -33 – aplicate joi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Tot în această săptămână au mai fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii. nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (41) şi 20 de sancțiuni pentru fapte de natură economică.

„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice”, transmit reprezentanții Poliției buzoiene.

Şi în weekend urmează să fie efectuate acțiuni pe raza județului Buzău, forțele de ordine publică acționând permanent în sistem integrat pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, prevenirea și limitarea răspândirii virusului COVID19, dar și pentru a preveni și combate ilegalitățile de orice fel.

Conducerea Instituției Prefectului- Județul Buzău a convocat, vineri dimineață, o ședință de evaluare a activităților de control și informare a populației și agenților economici efectuate în ultima săptămână, în contextul epidemiei de Covid-19. De asemenea, au fost discutate și aspecte organizatorice pentru pregătirea acțiunilor care vor avea loc în acest week-end. La întâlnire au participat reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliției, Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Ședința de la nivel județean a fost urmată de o videconferință prezidată de ministrul Marcel Vela, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele acțiunilor desfășurate la nivelul fiecărui județ și a solicitat instituțiilor implicate să intervină în cotinuare cu profesionalism și rigurozitate.

Zonele în care se va concentra activitatea echipelor de control vor fi cele în care se vor desfășura manifestări cultural-artistice, centre comerciale, piețe, târguri, mijloace de transport în comun, cluburi, terase.

Scopul acțiunilor derulate în această perioadă este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării în continuare a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală. Însă echipele de control nu vor face rabat de la aplicare prevederilor legii și, acolo unde se va impune, se vor aplica și măsuri suplimentare, cum ar fi suspendarea activității în cazul agenților economici care nu respectă normele sanitare în vigoare„, au transmis reprezentanții Prefecturii.

Pentru a putea interveni rapid, cetățenii au la dispoziție o linie TelVerde la care cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară: 0800800165.

 

 

 

 

 

 

loading...
error: Content is protected !!