Economic

Consumul de semințe de chia este sigur pentru copii?

Consumul de semințe de chia a câștigat popularitate în rândul adulților, datorită beneficiilor nutriționale importante pe care le oferă, în special conținutul ridicat de acizi grași omega-3, fibre și antioxidanți.

Deși beneficiile pe care semințele de chia le aduc sănătății sunt uriașe, acestea nu sunt întotdeauna recomandate copiilor mici. În cazul lor, conținutul ridicat de acizi grași omega-3 sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului și a sistemului lor nervos, în special în primii ani de viață. De asemenea, Omega-3 joacă un rol crucial în îmbunătățirea funcției cognitive, a concentrării și a abilităților de învățare, acesta fiind motivul pentru care părinții le oferă copiilor aflați în perioada școlară, în timpul testelor sau examenelor importante.

În ciuda tuturor acestor beneficii, părinții trebuie să fie atenți și să se respecte cantitățile recomandate vârstei. Excesul însumează un număr excesiv de calorii sau poate cauza constipație, mai ales dacă nu sunt consumate cu  suficient lichid.

Cum convingi copilul să consume semințe de chia?

Ca cei mici să accepte aceste semințe, părinții trebuie să le introducă cu mare atenție în dietă, prin rețete gustoase, dar mai ales atrăgătoare. De aceea, pentru a-i familiariza cu semințele de chia, părinții trebuie să înceapă cu cantități mici. Primul pas este să începeți cu cantități mici. Copiii au anumite preferințe alimentare și nu toți apreciază textura sau gustul semințelor de chia din prima încercare. Prin urmare cumpară semințe de chia de la Biosano și adăugă-le în cerealele de dimineață sau iaurt.

Semințele de chia au capacitatea de a absorbi mult lichid și de a forma o textură gelatinoasă. Prin înmuierea lor în lapte, apă sau alt lichid preferat de copii, părinții elimină riscul ca semințele să se umfle în stomac și să provoace disconfort. În plus, le face mai ușor de consumat.

Creativitatea, cel mai bun mod de a le introduce în dieta copiilor! Părinții trebuie să fie creativi în ceea ce privește felul în care acestea sunt adăugate la smoothie-uri, în budincă sau alături de fructe pentru un desert sănătos și delicios.

După ce copiii au consumat semințele de chia, părinții trebuie să le monitorizeze reacțiile. Dacă apare orice semn de alergie sau intoleranță (erupții cutanate, mâncărimi sau disconfort abdominal) se oprește imediat consumul și se consultă medicul pediatru.

În final, medicii sunt de părere că semințele de chia nu trebuie folosite ca înlocuitor al unei diete echilibrate și variate. Ele sunt un adjuvant valoros, dar dieta copiilor trebuie să fie diversificată și să le ofere toți nutrienții de care au nevoie pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă.

Contraindicațiile consumului de semințe de chia la copii

Deși beneficiile sunt incontestabile, semințele de chia au anumite riscuri pentru copii. Dacă sunt consumate ca atare sau fără suficient lichid, acestea cresc în dimensiune în stomac, deci și riscul de sufocare este mare, în special la copiii mici. Pentru că au un conținut ridicat de fibre și grăsimi sănătoase, semințele de chia sunt hipercalorice, deci consumul excesiv va favoriza creșterea în greutate.

Pentru că semințele de chia sunt bogate în fibre, consumul excesiv provoacă constipație la copii. Trebuie consultat medicul și în legătură cu interacțiunea cu medicamentele, mai ales cele administrate pentru subțierea sângelui sau pentru controlul glicemiei.

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker