Administrație

Consiliul Județean vrea să intre în proprietatea termelor de la Pietroasele

La ședința extraordinară a Consiliului Județean de joia trecută a fost supus votului proiectul de hotărâre care privește termele (băile termale) de la Pietroasele, aflate în castrul roman din localitate. Consiliul Județean cere ca mai multe bunuri imobile din zonă, să fie trecute în patrimoniul județului Buzău, pentru a putea fi incluse în proiecte europene menite să valorifice turistic aria încărcată de istorie.

Cerința obligatorie pentru accesarea fondurilor europene din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2021-2027, a proiectului „Valorificarea potențialului turistic natural și antropic pentru dezvoltarea durabilă a județului Buzău”, este ca bunurile respective să facă parte din patrimoniul județului.

„Eu cred că astăzi (joi, n.r.), cel mai important proiect pe care l-am votat este cel prin care am făcut solicitarea ca să treacă în patrimoniul județului Buzău anumite clădiri și terenuri din zona Pietroasele, mă refer aici la terme. Clădirile și o parte din teren aparțin Ministerului Culturii și le au în administrare, iar noi, ca să putem să aplicăm pe fonduri europene, un proiect pe infrastructura turistică, este cu titlu de obligativitate ca terenurile respective și clădirile să intre în patrimoniul Consiliului Județean”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Demersul nu este primul de acest fel, iar în 2010, Ministerul Culturii a comunicat Consiliului Județean Buzău disponibilitatea de transmitere, prin hotărâre de Guvern, a unor bunuri imobile – situri arheologice aflate în proprietatea statului și administrarea Ministerului -, dar tentativa a rămas fără rezultat. Procedura a fost reluată, însă, dat fiind că la orizont se întrevede o oportunitate destul de mare de investiții prin fonduri europene, iar perspectiva promovării turistice a județului este foarte îmbietoare.

„În situația în care județul Buzău va deveni proprietar al imobilelor – construcții cu teren aferent menționate, are posibilitatea finanțării elaborării documentației tehnico-economice, cu fonduri europene POAT (Programul Operațional Asistență Tehnică) 2014-2020 în cursul anului 2022. Ministerul Culturii, prin adresa nr. 1474/2022, înregistrată la Consiliul Județean Buzău sub nr. 6068/2022, ne-a comunicat faptul că se află în procedură de evaluare a imobilelor, precum și de actualizare a cărților funciare, urmând ca după finalizarea acesteia să se demareze procedura de promovare a proiectului de Hotărâre de Guvern. Ar fi o oportunitate pentru județul Buzău atât din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, dar și pentru dezvoltarea turismului în județul nostru”, se arată în referatul proiectului de hotărâre al Consiliului Județean.

Despre castrul roman de la Pietroasele se crede că a fost construit de către împăratul Constantin cel Mare în perioada campaniei din anul 332 împotriva goților de la nord de Dunăre. În această campanie, armata romană, condusă de Constantin al II-lea – fiul împăratului, i-a înfrânt pe goți și, ca urmare, ținuturile de la nord de Dunăre au reintrat pentru o perioadă sub stăpânire romană. În castrul de la Pietroasele s-a instalat Legiunea a XI-a Claudia, venită de la Durostorum. Noua frontieră nordică a Imperiului roman de răsărit a coincis o vreme cu Brazda lui Novac, limes întărit de castrul roman de la Pietroasele. În necropola alăturată s-au descoperit monede din perioada împăratului Constantin al II-lea, iar în situl arheologic din apropiere au fost găsite fragmente de olane romane, provenind din rețeaua de alimentare cu apă a castrului și așezării civile din sec. al IV-lea, precum și o instalație de aducțiune și de distribuire a apei săpată în piatră. Castrul roman de la Pietroasele (124 m x 158 m), cuprinde și termele (băile termale romane) înconjurate de zidul sudic de apărare, aparținând de cultura Pietroasa.

 

 

 

Articole similare