Administrație

Consiliul Județean, recompense pentru descoperiri arheologice

Trei căutători de comori vor fi recompensați de Consiliul Județean Buzău cu câte 30 la sută din valoarea obiectelor descoperite, așa cum prevede legea. În timpul căutărilor în Pădurea Grebănu și pe raza comunei Cislău, cele trei persoane au descoperit mai multe monede, aflate în diverse stadii de conservare, evaluate de către Muzeul Județean Buzău la valoarea totală de 8.750 lei.

„Muzeul Județean Buzău a informat despre mai multe descoperiri arheologice pe teritoriul județului Buzău, de către mai multe persoane fizice autorizate (…) Este vorba despre diverse monede, aflate în diferite stadii de conservare. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de către Muzeul Județean Buzău la valoarea totală de 8.750 lei, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoanele fizice care au descoperit acest tezaur au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30 la sută din valoarea bunurilor, calculată la momentul acordării recompensei. Recompensa se asigură din bugetul ordonatorului principal de credite în subordinea căruia se află instituția culturală care administrează aceste bunuri”, se arată într-un document al Consiliului Județean.

Conform legii, persoanele fizice care descoperă întâmplător bunuri din categoria celor arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geopolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice, sunt obligate să le predea în 72 de ore de la descoperire primarului unității administrativ-teritoriale în a cărui rază a fost făcută descoperirea. La rândul lui, primarul este obligat să înștiințeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în 72 de ore și să le predea Direcției Județene pentru Cultură, într-un termen de cel mult zece zile. Aceasta din urmă va decide asupra cărei instituții se vor transmite în administrare bunurile descoperite.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker