Actualitate

Consiliul Concurenței: Cu cât au scăzut prețurile după plafonarea adaosului comercial la produsele de bază

Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34 la sută, în contextul aplicării prevederilor ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale, cele mai mari reduceri fiind la fructe şi legume, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

„Astfel, comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume. Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34 la sută, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30 la sută, cartofi (28,4 la sută), ardei gras (27,5 la sută), ardei Kapia (25,6 la sută), morcovi (24,2 la sută) şi pepene (22,2 la sută)”, se precizează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.

Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1 la sută, în timp ce preţul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3 la sută la 1 august faţă de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3 la sută, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei. Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20 la sută în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat, subliniază sursa citată. „În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40 la sută în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50 la sută, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ. Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constatat o creştere de 3,6 la sută, până la preţul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna, a explicat Consiliul Concurenţei.

Ciolacu a anunțat controale

Premierul Marcel Ciolacu  a anunţat, sâmbătă, că toate autorităţile de control vor verifica, în perioada următoare, plafonarea preţurilor la alimentele de bază. Ciolacu a vizitat un magazin din Sectorul 4 şi a constatat că cele mai mari reduceri de preţuri au fost la cartofii noi.

„Protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii, cei mai afectaţi de inflaţie, a fost primul obiectiv vizat odată cu preluarea guvernării. De aceea, m-am bucurat să văd că OUG privind limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază începe să-şi producă efectele”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Premierul a anunţat că a vizitat un magazin din Sectorul 4: „Am vrut să văd cu ochii mei cum s-a aplicat acest act normativ şi am mers astăzi într-un magazin Profi din Sectorul 4. Cele mai mari scăderi sunt la cartofii noi, apoi la pâine, telemea, făină şi mălai”, afirmă Ciolacu.

Acesta  a anunţat controale la toţi operatorii economici: „Îi asigur pe toţi românii că, în perioada următoare, toate autorităţile cu competenţe de control vor verifica, în toate magazinele, ca acest act normativ să fie corect aplicat astfel încât preţul coşului zilnic al fiecărui român să fie redus”, a mai transmis premierul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker