vineri, 16 aprilie 2021

Consilierul județean Ion Bogdan, ,,votul de aur“ în noul Consiliu de Administrație al Companiei de Apă?

Adunarea Generală a Acționarilor Compania de Apă SA ar trebui să se întrunească, marți la prânz, într-o ședință ordinară, cu intenția declarată de a rezolva ,,vidul de putere“ ge­nerat de încetarea mandatelor membrilor Consiliului de Administrație al operatorului județean de apă și canalizare, prin numirea unor administratori provizorii, al căror mandat va expira la încheierea procedurii legale de selecție. Conform primarului Constantin Toma, s-a ajuns la această situație ca urmare a refuzului președintelui Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu, care conduce și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008“, de a dispune declanșarea procedurilor de selecție la finele anului trecut, situație care ar fi făcut ca acum Compania de Apă să fie condusă de un consiliu de administrație cu acte în regulă.

Vechiul Consiliu de Admi­nistrație al Companiei de Apă era format din Dumitru Cristea, președinte, director tehnic al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, directorul general al aceleiași companii, Gheorghe Andronache, cadrul didactic la Școala Generală nr. 11 și fost director al Palatului Copiilor, Stan Filip, pensionar MApN, apicultor și expert contabil, Petruș Hinta, consilier superior la Primăria Rm. Sărat și Luminița Cucu.

Conform unei hotărâri luate la ședința Adunării Generale a Acționarilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008” de săptămâna trecută, pentru noul Consiliu de Administrație al Companiei de Apă au fost nominalizați Cornel Pitiș, consilier județean social-democrat, directorul Direcției Silvice Buzău, Gabriel Constantin Gheorghe, noul director interimar al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eduard Pistol, secretarul Consiliului Local Municipal Buzău, Simona Săvulescu, consilier al primarului Constantin Toma, și Petruș Hinta, singura persoană din vechea structură de conducere care se regăsește prin­tre propunerile pentru noua structură.

Numai că, pe ultima sută de metri, Gabriel Constantin ­Gheo­rghe a renunțat la calitatea de membru în Consiliul de Administrație pe motiv de incompatibilitate cu funcția de director la Inspectoratul Teritorial de Muncă și, conform unor surse bine documentate, al cincilea membru al Consiliului de Administrație ar putea fi consilierul județean social-democrat Ion Bogdan, liderul de sindicat al Poștei buzoiene.

De remarcat este și faptul că din noul Consiliu de Administrație a Compania de Apă SA nu mai fac parte directorii acesteia, Ionel Tescaru și Dumitru Cristea.

Care este raportul de forțe și scenariile posibile 

În mod evident, atât secretarul Consiliului Local Buzău, Eduard Pistol, cât și consilierul primarului Toma, Simona Săvulescu, nu vor oferi surprize în ceea ce privește susținerea politicii municipalității legată de Compania de Apă. De cealalată parte, a grupării Tescaru-Neagu, sunt situați consilierul județean Cornel Pitiș și angajatul Primăriei Rm. Sărat Petruș Hinta.

Astfel că ,,votul de aur” se va regăsi în buzunarul consilierului județean Ion Bogdan, care, oficial, nu s-a exprimat vreodată în favoarea vreuneia dintre grupări. În fapt, hârtia de turnesol a poziției lui Bogdan va fi atitudinea de marți a oficialilor Companiei de Apă care, în cazul în care nu vor fi siguri de atitudinea lui Ion Bogdan, ar putea să încerce din nou să blocheze dreptul de vot al municipiului Buzău, să amâne adunarea pentru miercuri și să ia decizii cu majoritatea celor primiți la vot.

În ceea ce privește numele reprezentanților celor două unități administrativ-teritoriale cu pondere mare a acțiunilor în Compania de Apă, respectiv Municipiul Buzău și Județul Buzău, acestea vor fi cunoscute abia marți dimineață, la ora 9,00, resopectiv 10,00, când vor avea loc ședințele celor două delibe­rative în cadrul cărora vor fi stabiliți aceștia. Inițial, municipiul Buzău stabilise, în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local de vineri, trei reprezentanți, însă această hotărâre va fi modificată marți, tot într-o ședință de îndată. Este foarte probabil ca Municipiul Buzău să fie reprezentat de directorul Direcției Resurse Umane a Primăriei, Cristina Dinu, iar Județul Buzău de directorul Direcției Juridice și Administrație Publică Locală, Mirela Oprea.

loading...