sâmbătă, 24 octombrie 2020

Consilierii locali liberali, atac la tarifele de salubrizare

Consilierii municipali liberali au lansat, vineri, un atac la politica de preţuri pe care o practică operatorul municipal de salubritate, după ce, pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului local care are loc astăzi, a fost inclus un proiect de hotărâre care prevede majorarea tarifelor pentru persoane fizice şi juridice pe care le va percepe RER Sud la Buzău.

Într-o conferinţă de presă la care au participat consilierii municipali Constantin Ionescu, Liviu Bănică şi Ion Barbu, acesta din urmă a prezentat o situaţie comparativă a preţurilor pe care le practică operatorii de salubrizare în diverse oraşe din ţară: „La ordinea de zi pentru şedinţa de luni avem un proiect care vizează creşterea, din nou, a preţului serviciului de salubrizare în municipiul Buzău. Am constatat cu regret că acest lucru se întâmplă în Buzău la doi-trei ani, fără ca populaţia să aibă dreptul de a-şi spune punctul de vedere. Luni, în şedinţa de Consiliu Local, ni se propune un proiect de hotărâre care vizează majorarea preţului de salubrizare, la persoane fizice de la 11,01 lei la 11,51 lei, iar la persoanele juridice de la 237,61 lei pe tonă la 291,9 lei pe tonă. Pentru a avea un răspuns vizavi de reacţiile care pot apărea la un moment dat din partea celor care sunt reprezentanţii societăţii şi care ar putea să spună că au suficiente argumente să susţină aceste preţuri, mă întreb cum este posibil totuşi ca alte oraşe mult mai mari decât Buzăul să susţină acest serviciu de salubrizare la un preţ mult mai scăzut. Şi dau câteva exemple. Sibiul are un preţ de 7,89 lei pe lună la persoanele fizice, iar la persoanele juridice 262 lei pe tonă. Braşovul are 9,06 lei cu TVA inclus – şi celelalte preţuri sunt tot cu TVA inclus – la persoane fizice, iar la persoane juridice 67,36 lei. Vedeţi ce diferenţă între Buzău şi Braşov (…) Avem, de asemenea, exemplul primăriilor din Capitală, al primăriilor de sector. Sectorul 4 are 5,03 lei fără TVA pentru persoane fizice şi 80 lei pe tonă la agenţii economici; mai mult, aici se acordă un sprijin locuitorilor, reducând factura, dacă se achită până la 31 martie contravaloarea serviciului pentru un an întreg, cu 20 la sută, iar la persoane juridice cu 40 la sută”, a spus Ion Barbu.

Acesta a mai remarcat şi faptul că, inclusiv în momentul în care s-a amânat instituirea taxei pentru gunoiul colectat la groapa de gunoi, RER Sud a propus creşterea tari­felor şi nu scăderea acestora: „Buzăul are o altă metodă, în schimb; atunci când s-a impus, de către Guvern, reducerea taxei de salubrizare la groapă, acei 86 de lei pe tonă, ni se propusese nu scăderea preţului, ci majorarea lui. Celelalte oraşe au propus şi au aprobat scăderea acestor preţuri la colectare, odată cu scoaterea, pentru o perioadă, a acestei taxe de colectare la groapa de gunoi”, a mai spus consilierul municipal liberal Ion Barbu.

Fără a nega adevărul celor afirmate de consilierul Ion Barbu, trebuie să remarcăm faptul că, de când PNL Buzău l-a reciclat pe Constantin Ionescu – care, de altfel, a şi fost amfitrionul conferinţei de presă de vineri, în calitate de lider al grupului consilierilor libe­rali -, reprezentanţii buzoieni ai Partidului Naţio­nal Liberal nu au mai suflat nicio vorbă legată de preţurile practicate de Compania de Apă, la care Buzăul este lider naţional recunoscut.

 

1 COMENTARIU

  1. O vorba romaneasca spune „cainele care latra nu musca”. Cam asa sunt si acesti consilieri locali ai PNL. Doar vorba de ei. La orice problema la care au si ei voie sa aiba atitudine ( via romanescu „sebastian”) doar latra. Abordeaza gresit problemele si nu au sorti de izbanda. De cate ori au dus la bun sfarsit o astfel de luare de atitudine? Cate modificari majore au adus la proiecte importante ale Consiliului Local? Zero, pentru ca asa cere „sebastian”. Sic

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!