Politic

Condamnații penal definitiv nu vor mai putea să candideze la preşedinţie

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, astăzi, legea conform căreia persoanele condamnate penal definitiv nu mai pot să candideze la preşedinţia României. Astfel, acesta este un pas important în interzicerea ocupării funcțiilor publice de către politicieni cu antecedente penale. Noua lege urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, dacă nu va fi contestată la Curtea Constituţională.

Proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL şi USR, având și sprijinul coaliţiei de guvernare, a trecut cu 223 de voturi „pentru”, un singur vot „împotrivă” şi 22 de abţineri.  Legea prevede că „nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.

O altă propunere legislativă, care vizează interzicerea înscrierii persoanelor condamnate penal pe listele parlamentare, urmează să fie adoptată. Totodată, la nivelul Senatului este blocată la Comisia juridică iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, prin care nu ar mai fi permise candidaturile pentru persoane condamnate definitiv pentru nicio funcţie publică. Dacă va trece de votul din plen, iniţiativa ar presupune organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, după cum informează adevărul.ro.

Articole similare