sâmbătă, 30 mai 2020

Concursul Teatrului „G. Ciprian” se extinde în sprijinul elevilor pasionați de desen

Pe 20 martie, Teatrul „George Ciprian” din Buzău a lansat concursul de povești „Viața s-a mutat pe Internet”. Potrivit reprezentanților instituției, aceștia au fost inspirați de poveștile deja primite, așa că s-au hotărât să extindă concursul în mai multe direcții.

„Dorim să includem în volumul nostru și desene care să răspundă aceleiași teme, dorim să primim materiale de la elevi din toată țara (sau chiar de la elevi români care locuiesc în străinătate). Termenul ­li­mită pentru trimiterea materialelor este extins până la 15 mai 2020, ora 23.59”, se arată în comunicatul teatrului buzoian.

Astfel, elevele și elevii de toate vârstele sunt invitați să răspundă creativ la situația fără precedent în care se află omenirea. Odată cu criza COVID-19, „viața umană s-a mutat pe Internet”. Într-o anumită măsură, mai ales pentru cei tineri, viața de zi cu zi era deja împletită cu instrumentele digitale, totuși criza actuală a accelerat forțat procesul de digitalizare. Ce rămâne la fel și ce se schimbă? Cine are de câștigat și cine are de suferit? Cine se adaptează ușor și cine rămâne în urmă? Cum putem face în așa fel încât nimeni să nu rămână în urmă? Elevii pot răspunde la provocarea teatrului  printr-o POVESTE sau un DESEN. Poveștile și desenele selectate vor fi publicate într-un volum disponibil gratuit în format digital și fizic.

În ceea ce privește premiul pus în joc, reprezentanții Teatrului „G. Ciprian” spun că toate elevele și toți elevii ale căror povești sau desene vor fi selectate vor primi un volum în format fizic.

Iată care sunt indicațiile organizatorilor în ceea ce privește condițiile de participare la cele două secțiuni:

1) Secțiunea POVEȘTI (o extindere la nivel națio­nal a concursului deja lansat pe 20 martie)

Te invităm să scrii o scurtă poveste pornind de la propoziția „Viața s-a mutat pe Internet”. Îți ­su­gerăm să ai în vedere următorii parametri:

  • Cine sunt perso­najele? (umane sau non-umane)
  • Unde are loc acțiunea? (spațiu fizic, virtual, pe Pământ, pe altă planetă, în lumea de dincolo, în casa ta, pe balconul vecinilor, într-un spațiu nedeterminat – oriunde vrei tu)
  • Când are loc acțiunea? (trecut, prezent, viitor, timp nedeterminat, toate la un loc – poți să-ți ima­ginezi orice!)

Poveștile pot documenta situația actuală, pot propune soluții ca să ne fie mai bine sau pot lansa un avertisment. Pot fi povești realiste, futuriste, absurde, tehno-utopice, tehno-distopice, apocaliptice, filozofice, comice, cu final fericit, tragic sau des­chis – sunt doar câteva dintre posibilități. Te invităm să îți creezi propria lume!

Forma poveștilor e liberă:

  • scurtă piesă de teatru sau fragment de piesă de teatru sub formă de dialog sau monolog
  • proză
  • versuri

Un juriu de specialitate va selecta cele mai bune povești (membrii juriului vor fi anunțați ulterior). Poveștile selectate vor fi publicate într-un volum care va fi disponibil gratuit (în format digital și fizic).

Povestea trebuie să aibă maxim 3 pagini (document Word, format A4, font Times New Roman 12, spațiu între rânduri 1,5).

Toate poveștile trebuie să aibă un titlu.

Te rugăm să incluzi în același document Word/pdf în care se află povestea următoarele informații: numele tău complet, vârsta, clasa, școala unde înveți, localitatea și județul unde locuiești, numărul de telefon și adresa de e-mail.

Termen limită: 15 mai 2020, ora 23.59. O persoană poate trimite maxim 2 povești.

Poveștile trebuie trimise la adresa de e-mail [email protected]

2) Secțiunea DESENE*:

Te invităm să realizezi un desen pornind de la propoziția „Viața s-a mutat pe Internet”. Te poți inspira din cerințele secțiunii „Povești”. Instrumentele de lucru sunt libere – poți desena / picta manual, sau poți realiza o imagine direct pe calculator. Poți folosi un creion negru, grafit, creioane colorate, creioane cerate, carioci, acuarele, uleiuri, pixuri cu sclipici, ORICE! Acceptăm și lucrări mixed-media, care combină diverse materiale în aceeași imagine. ­Ima­ginea rezultată poate fi abstractă sau figurativă.

Te rugăm insistent să nu iei imagini gata făcute de pe Internet – acestea sunt acceptabile DOAR dacă ne trimiți un colaj – modul în care combini imaginile gata făcute trebuie să fie, însă, original.

Desenele vor fi selectate de un juriu de specialitate (membrii juriului vor fi anunțați ulterior). Desenele selectate vor publicate în același volum care va cuprinde poveștile – acesta va fi disponibil gratuit în format digital și fizic.

Desenele trebuie trimise în format digital**, fie scanate, fie fotografiate la o rezoluție mare, la adresa de e-mail [email protected] Te rugăm să incluzi în conți­nutul mail-ului următoarele informații: numele tău complet, vârsta, clasa, școala unde înveți, localitatea și județul unde locuiești, numărul de telefon și adresa de e-mail. Dacă dorești să-i dai un titlu desenului tău, te rugăm să îl menționezi în conținutul e-mail-ului.

Termen limită: 15 mai 2020, ora 23.59.

O persoană poate ­tri­mite maxim 2 imagini.

* Cuvântul „desen” trebuie înțeles în sens larg, ca imagine realizată (manual sau digital) în scop artistic.

** În caz de selecție, imaginile care nu au o rezoluție suficient de mare vor fi (re)scanate de participanți sau trimise în format fizic la sediul Teatrului „George Ciprian” pentru a fi scanate cores­punzător.

loading...
error: Content is protected !!