Comunicat PSD | Senator Liliana Sbîrnea: „Boala nu alege secţiile într-un spital dedicat COVID 19 precum cel de la Râmnic”

În calitatea mea de ­se­nator de Buzău, mă simt obligată să iau atitudine faţă de nedreptatea care se face personalului medical din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ceea ce se întâmplă în acest caz reprezintă o încălcare fără precedent a prevederilor legale pe care le-am susţinut în Parlamentul României, în vederea obţinerii pentru tot perso­nalul medical a drepturilor salariale cuvenite în aceste vremuri excepţionale, în care întregul personalul sanitar este primul expus în lupta cu pandemia.

Este foarte adevărat că legea permite managerului să acorde aceste sporuri între limitele de 55-80%, că tot Legea cadru 153/2017 şi HG 153/2018 fac referire doar la spitalele sau la secţiile de boli infecţioase, dar având în vedere faptul că Spitalul Râmnicu Sărat a fost declarat ,,spital-tampon” pentru tratarea, exclusiv, a bolna­vilor afectaţi de SARS CoV2, mi se pare cel puţin discri­minatoriu să fie atribuit sporul doar unei categorii de personal, nu şi celor din secţiile care aparent nu au legătură cu pandemia. Boala nu alege secţiile într-un spital dedicat COVID 19 şi toată lumea este la fel de expusă riscului contaminării.

De asemenea, consider că oamenii nu sunt suficient informaţi atunci când acuză primarul din Râmnicu Sărat de această situaţie discriminatorie, din moment ce totul ar putea fi rezolvat printr-o decizie internă de către ma­nager, spitalul având contract, prin Casa de Asi­gurări de Sănătate Buzău cu Mi­nisterul Sănătăţii, nu cu primăria. Mi se pare că întreţinerea stării de confuzie, a pasării responsabilităţii de la o autoritate la alta, este un fenomen ge­ne­ralizat, deloc  întâmplător, care ne afectează pe toţi, deopotrivă.

O altă aberaţie a sistemului şi a deciziilor guvernamentale este şi aceea pe care o semnalam încă din luna martie anul curent, şi anume că acest spital a fost rechiziţionat fără discernământ de către Ministerul Sănătăţii. Deşi are o capacitate de peste 400 de paturi şi aproximativ 550 de angajaţi, acesta este blocat cu mai puţin de 40 de bolnavi internaţi, în timp ce bolnavii cu alte afecţiuni decât COVID 19 sunt plimbaţi de luni de zile pe la alte spitale, într-o permanentă sfidare a soli­citărilor noastre, ale râmnicenilor şi ale autorităţilor locale.

În concluzie, salut demersul federaţiei sindicale SANITAS care începe acţiunea în instanţă pentru atribuirea unitară şi echitabilă a sporului pentru tot personalul medical, prin obligarea Ministerului Sănătăţii să emită un ordin prin care să declare epidemia deosebit de gravă la nivel naţional, aşa cum prevăd dispoziţiile legale şi să acorde sporurile începând cu cel târziu 11.03.2020, dată de la care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemia ca urmare a infectărilor masive cu virusul SARS CoV2.

Senator PSD Liliana SBÎRNEA

Text asumat de Partidul Social Democrat- Organizaţia Judeţeană Buzău