Actualitate

Comunicat: Buzoieni, folosiți apa potabilă în mod responsabil! (P)

Consumul exagerat de apă din perioadele caniculare pune mari presiuni pe resursele de apă ale județului Buzău, în special în localități precum  Viperești, Livada Mare și Livada Mica din comuna Grebănu, Aldeni și Manasia din comuna Cernătești, Năeni Cătun și Proșca din comuna Naeni, unde rezervele sunt limitate.

În această perioadă, Compania de Apă S.A. Buzău face eforturi deosebite pentru a asigura necesarul de apă în aceste zone. Consumul de apă înregistrat a depășit dublul cantității livrate în mod normal, forțând infrastructura de apă, proiectată la o anumită capacitate de funcționare.

Situația nu este una specifică județului și Companiei de Apă Buzău; cu acest fenomen se confruntă toți operatorii de apă din țară în perioadele de secetă și temperaturi foarte ridicate, când populația folosește apa potabilă în activități agricole și la grădinărit, lucru nerecomandat atât din cauzele expuse mai sus, cât și din cauza faptului că este o apă tratată special pentru a fi folosită în gospodării pentru consumul casnic, pentru activități menajere curente.

Legislația în vigoare interzice utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi.  Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești, precum și debitul specific, maximum 120 litri/zi/persoană, în mediul rural. Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, iar operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum.  Ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități: în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, semenii și vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat. Ca și alți operatori de apă din țară, Compania de Apă este pusă în situația  de a furniza, în această perioadă, apă potabilă după program, în acele localități în care rezervele de apă nu permit furnizarea continuă în condiții de consum exagerat.

Programul de furnizare a apei din rețeaua publică va fi înaintat spre aprobare administrației publice locale și va fi adus la cunoștința utilizatorilor în timp util.

Buzoieni, utilizați apa potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic, menajer! Contăm pe înțelegerea, sprijinul și spiritul dumneavoastră civic!

RECOMANDARE

Colectarea, stocarea sau infiltrarea apei de ploaie poate fi o soluţie ce oferă multe beneficii în perioadele secetoase tot mai lungi, provocate de schimbările climatice. Aprovizionarea cu o cantitate de apă suplimentară, alimentarea apelor subterane prin infiltraţii artificiale, atenuarea inundaţiilor şi îmbunătăţirea calității apei subterane, sunt doar câteva dintre beneficii.

Apa de ploaie colectată la nivel de locuinţă poate fi utilizată pentru irigarea culturilor, toaletă sau la spălarea rufelor, iar cu o filtrare şi tratare corespunzătoare se poate folosi la duşuri și chiar la gătit sau băut.

 NU UITAȚI!

Folosirea rațională a resurselor de apă este o responsabilitate comună, atât a furnizorului, cât și a consumatorului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

error: Continut protejat!!