Actualitate

Comuna Bisoca, din nou sub asediul urșilor

Localnicii din Bisoca nu sunt străini de atacurile urșilor, iar anual se confruntă cu „vizitele” neașteptate ale animalelor, care caută hrană în gospodăriile oamenilor, distrugând totul în calea lor. În ultimele două săptămâni, circa 15 atacuri ale urșilor au avut loc pe timpul nopții, autoritățile fiind somate de către oameni în repetate rânduri să ia măsuri împotriva animalelor.

Cel mai recent atac a avut loc în noaptea de 23 spre 24 mai, iar localnicii s-au avertizat între ei despre prezența animalului sălbatic pe un grup de Facebook special creat în acest sens. Localnicii sunt de părere că atacurile din ultima vreme sunt marca aceluiași urs, care umblă nestingherit printre case și le atacă animalele din gospodării.

Autoritățile au apelat la ajutorul Asociaţiei Judeţeane a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău (AJVPS), cea care administrează fondul de vânătoare de pe raza comunei, pentru prinderea ursului. Acțiunea de identificare a animalului cu pricina este în desfășurare, însă AJVPS este presată de timp, dat fiind că autorizația de mediu, în baza căreia se face prinderea ursului, expiră pe 27 mai. O altă acțiune, întreprinsă anul trecut, a rămas fără rezultat, deoarece ursul învinuit de pagube nu a putut fi identificat, iar autorizația de mediu a expirat.

Cei care decid să își facă dreptate singuri trebuie să știe că acest lucru este pedepsit, conform legii, după cum au tras atenția, recent și comisarii Gărzii de Mediu. Săptămâna trecută, aceștia au participat la acțiunea de salvare a unui urs brun imobilizat într-un laț din șufă metalică, fixat între copacii din pădure ai fondul de vânătoare AVPS Califaru Alb, comuna Tisău. După tranchilizarea animalului de către medicul veterinar și examinarea acestuia, s-a constatat că ursul prezenta leziuni evidente la nivelul craniului și tăieturi adânci la nivelul membrelor, leziuni incompatibile cu viața, fapt pentru care exemplarul a fost eutanasiat conform prevederilor legale.

Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău plângere penală sub aspectele combaterii infracțiunii de capturare/vătămare/ucidere a exemplarului de urs brun – specie protejată -, urmând ca organele competente să procedeze la identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere.

Oficial, în județul Buzău figurau 968 de exemplare de urși în anul 2020, însă recensământul animalelor sălbatice este în desfășurare, în prezent, urmând să se încheie pe 27 mai. Abia apoi se va ști cu certitudine câți urși mai sunt în județul Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker