Economic

Compensații pentru producătorii de usturoi și de tomate afectați de criza ucraineană 

Producătorii agricoli vor primi noi fonduri, a stabilit vinerea trecută Comisia Europeană. Astfel, românii care cultivă roșii și usturoi vor primi compensații dacă au fost afectați de produsele ucrainene. Mai exact, așa cum au susținut, în repetate rânduri, fermierii români nu au putut să-și vândă cantitatea de produse scontată din cauza produselor ucrainene, vândute la un preț mai mic cu acordul Comisiei Europene. Agricultorii ucraineni au avut acces mai ușor pe piața europeană, în contextul războiului declarat de Rusia.

„Comisia Europeană a aprobat o modificare a unei scheme existente din România, inclusiv o majorare totală a bugetului cu 54,4 milioane euro (270,7 milioane lei), pentru a sprijini producătorii de tomate şi usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Modificările au fost aprobate în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat (TCTF) adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023 şi la 2 mai 2024”, anunţă CE, care precizează că schema iniţială a fost aprobată la 22 februarie 2024, potrivit news.ro.

Cum se primesc fondurile pentru roșii și usturoi

Măsura este deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, cum ar fi serele, şi producătorilor de usturoi. În ceea ce priveşte modificarea, România a notificat, printre altele, o creştere globală a bugetului cu 54,4 milioane de euro (270,7 milioane lei) şi majorarea cuantumurilor ajutorului individual pentru beneficiarii măsurii.

După ce fondurile vor ajunge în contul statului, plățile se vor face prin intermediul agențiilor de plăți și intervenție în agricultură.

Campioni la producția de usturoi

Județul Buzău s-a aflat pe locul I la nivel național în ceea ce privește producția de usturoi din 2022, cu o suprafață totală cultivată de peste 300 de hectare. Județul nostru a fost urmat în clasament de Olt, Giurgiu, Botoșani și Teleorman. Directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, declara că din aproximativ 21 de milioane de lei alocați în cadrul Programului de susținere a producției de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului nostru, reprezentând un procent de 21,12 la sută din total: „Unul dintre programele care a făcut celebru județul Buzău a fost cel de susținere a producției de usturoi unde am avut anul trecut 186 de beneficiari cu o suprafață eligibilă de 305,71 hectare și o valoare aprobată de 4,4 milioane lei, adică un sprijin de aproximativ 3.000 de euro pe hectar”, a precizat Florea pentru „Agerpres”.

Suprafața cultivată cu usturoi a crescut de la an la an, iar dacă în 2019, odată cu debutul programului de sprijin pentru agricultori, 47 de fermieri au beneficiat de sprijin financiar, în anul următor, numărul lor a crescut la 129, iar în 2021 erau înregistrați 143. Interesul pentru cultura de usturoi s-a manifestat și în 2022, când 186 de agricultori au ales să investească în usturoi. „Comparativ cu ultimii trei ani, avem crescută producția și ca suprafață și ca număr de beneficiari pe județul Buzău, din 2019 de când a început programul inițial am avut 47 de beneficiari, anul trecut 186 cu o suprafață de la 79 la 306 hectare. De asemenea, și valoarea alocată de bani a fost evidentă, de la 1,1 milioane la 4,4 milioane anul trecut. La nivel național, Buzăul stă pe primul loc la cultivarea usturoiului prin acest program, după noi fiind la distanță Olt, Giurgiu, Botoșani, Teleorman. Și anul acesta sperăm să ne situăm pe același loc”, a preciza Cosmin Florea anul trecut.

Articole similare