Economic

Compania de Apă Brașov primește energie electrică de la Buzău

Compania de Apă Brașov a lansat în luna ianuarie o licitație în vederea furnizării de energie electrică, după ce și-a refăcut calculele de consum ca urmare a plafonării prețului. La procedură s-a înscris doar firma buzoiană Getica 95 Com cu care au fost semnate primele două contracte subsecvente, atât pentru furnizarea de joasă tensiune, cât și pentru furnizarea de medie tensiune, potrivit bizbrasov.ro.

Potrivit anunțului de atribuire publicat pe platforma de licitații publice, valoarea acestora este de 49.076.800 lei fără TVA, respectiv 58.401.392 lei cu TVA. „Estimări ale cantităților minime și maxime care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord-cadru: Joasă Tensiune, cant. min. 9.000 MWh., cant. max. 10.000 MWh; Medie Tensiune – cant. min. 19.000 MWh, cant. max. 21.000 MWh”, se precizează în anunțul de atribuire.

Potrivit anunțului de licitație de ianuarie, valoarea acordului-cadru valabil pe o perioadă de un an este estimată între un minimum de  48.884.240 lei fără TVA  și un maximum de 54.377.510 lei fără TVA, respectiv un total cu TVA ce va putea ajunge pe perioada unui an de 64,7 milioane de lei.

Anul trecut, Compania de Apă lansase două licitații pentru a încheia acest acord-cadru, însă nici un furnizor nu și-a depus oferta, din cauza fluctuațiilor de preț de pe piața energiei, chiar dacă tariful pe care era dispus compania să îl plătească fusese majorat substanțial.

Firma buzoiană Getica, care inițial activa în piața procesării de cereale și a îngrășămintelor chimice, operează pe piața de energie electrică din anul 2010 când a obținut licența de furnizare, potrivit datelor de pe site-ul acesteia. Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică și gaze, societatea și-a reorientat cea mai mare parte a priorităților către comercializarea acestor produse.

Getica 95 a intrat în insolvență în iunie 2021, moment care a marcat practic avanpremiera crizei energetice ulterioare în care a intrat România, alături de întreaga Europă, agravată ulterior de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. După primele trei luni ale anului 2021, când prețul mediu angro (în special cel din martie 2021) pe platforma PZU a OPCOM a fost cel mai mare din ultimii 5 ani, iar Getica a fost nevoită să cumpere energie din piață la prețuri ce depășeau mediile anuale din perioada 2018-2020, situație cu totul atipică, băncile finanțatoare au intrat în alertă și și-au retras liniile de credit, ceea ce a accentuat stresul financiar al furnizorului, obligat să continue să le vândă curent clienților finali la prețuri contractuale fixe, stabilite prin raportare la costuri de achiziție dramatic mai mici.

Getica 95 Com, care a fost cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială românească, controlat și condus de omul de afaceri buzoian Viorel Tudose, rămâne, deocamdată, în insolvență, după ce instanța de judecată a admis un apel împotriva sentinței din decembrie anul trecut prin care a fost aprobată închiderea procedurii de reorganizare a companiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker